Narodno blagostanje

14, август 1937,

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 521

· —_ Холандија је од 1 августа т. г. увела монопол шећера, и тим увоз и извоз овог артикла пренела у државне руке. Ова мера практично неће донети великих промена, јер је у Холандији фактички већ постојао монопол шећера од кад се држава ангажовала да подизањем увозне царине потпомогне фабрике шећера. |

· — Нољска влада смањила је увозне царине на казеин за 40%, антрацит 10%, железни, челични и поцинковани блех, дебљине ! милиметар и тањи 30%, за ваљано железо које се не производи у земљи 20%, текстилне машине 10%.

— Po novoj turskoi uredbi slobodan je uvoz iz Nemačke, Engleske, Belgije, Holandije, Švedske, Irske, Švajcarske, Francuske i Grčke, jer ove zemlie odobravaju izvozni višak do 20%. Za sve druge zemlje, s kojima Turska ima trgovinske odnose, važe dasadašnji propisi.

— Švajcarska vlada namerava da promeni svoju trgovinsku politiku time što bi napustila kliring: s balkanskim državama i zamenila ga privatnim kompenzacijama. Mašinska industrija ustala ie protiv ove namere, jer ona ne bi mogla na taj način da zadrži svoje tržište u ovim zemljama.

NOVČARSTVO

— Уредба о ликвидацији земљорадничких дугова предвиђа могућност смањења дугова који потичу из наследства, ако је вредност имања које претставља предмет нагодбе изгубило више од 25% вредности у времену постанка дуга. Према објашњењу Министарства правде, смањењу дуга нема места ако је веровник сиромашан. Затим је дато објашњење да се олакшицама Уредбе не могу користити земљорадници чији посед прелази 50 ха и дуг је испод 509.000 односно Задруге чији посед прелази 100 ха и дуг је мањи од 500.000 дин. Најзад је Министарство правде дало објашњење, да се чл. 43, који предвиђа сторнирање купопродајних уговора о земљишту у извесним случајевима, односи на купце земљишта које је било стављено под удар аграрне реформе, тако и на оне који су земљиште купили из слободне руке.

— Француска Народна банка спустила је дисконтну стопу са 6% на 4%, а ломбардну са 6% на 5%. Ова мера се доводи, међу осталим, у везу са политиком појевтињења интресне службе у корист државне касе. То потврђује u издавање 4% благајничких бонова са једногодишњим роком, које је уследило одмах после снижења дисконтне стопе. Нови зајам имаће да служи отплати 4:/2%-тног зајма од 1984, који приспева 5 окт. т. г. Услови зајма су исти као и зајма за народну одбрану, који је уписиван пре неколико месеци. Према томе ће нови бонови бити ослобођени свих специјалних пореза и пореза на доходак, и садржаваће златну клаузулу.

_— Рузвелт се у једној својој изјави изјаснио против нееластичне валутне политике, јер сматра да она не би одговарала садашњој променљивој међународној ситуацији. Стабилизација долара не да се провести само монетарним мерама и вештачким потхватима, јер је зато потребно да се успостави и равнотежа целокупне привреде. Америка тражи, рекао је он, такав долар, који ће и будућим генерацијама пружити исту куповну снагу, за отплату њихових дугова.

= Оптицај новчаница у Енглеској достигао је рекордну цифру од. 503.877.456, а. то је за 50 милиона више него пре годину дана. Повећање оптицаја има узрок у туристичкој потреби, и у приливу француског капитала као и у коњунктурном полету.

= По. немачким девизним прописима, банка која држи стране вредносне папире кога странца, има право

· залога на те папире за своје трошкове чувања, и то без

икакве претходне формалности, ако странац за покриће трошкова не држи новац уложен код те банке.

— Због заплета на Далеком Истоку није се могао расписати у Лондону зајам Кини у износу од 20 мил. ф. шт. који је Енглеска вољна да одобри као конгерзидни зајам. Тако исто није могао бити расписан ни зајам за градњу железница, који је већ раније био одобрен.

__ Јапан је извршио ревалоризацију свог монетарног злата и 413 мил. јена ће се транспортовати у САД. што износи 130 мил. долара. Оне ће преузети злато у стерилизациони фонд који већ сад има 1218 милиона. Продајом злата покриће Јапан ратне трошкове, а добитком из ревалоризације вршиће се откуп ново произведеног. злата у Јапану. Та добит је Толика да се откуп може продужити две године.

— На швајцарском тржишту капитала уписано је у разне зајмове за прво полугодиште о. г. 1977 милиона швајцарских франака, док је у игто време прошле године уписано свега 71 милион франака. Конвертовано је 349,8 милиона фанака зајмова према 196,2 милиона у првом полугодишту 1986.

— У Француској је објављен закон о раздужењу сљака. По том закону, сељак који се задужио ђопа де може након специјалног поступка пред надлежним судом добити одгоду сем оних за животне намирнице и илате

особљу. Једнако ће мали пољопривредници, уколико се до-

каже да нису у могућности отплаћивати дугове, добиги зајмове у висини дуга. Висина зајма ипак неће моћи прећи 50 хиљада франака. j |

— Јапански извоз злата у САД. од марта о. год. изнео је 276 мил. јена, и министар финансија има намесу да прекине одлив. Трговински биланс у првом полугодишту био је пасиван за 600 мил. јена, али позиција јена није постала гора, док је невидљиви извоз силно порастао.

— У последње време говори се о немачком тезаурирању злата. Извоз злата у прво пола године износид 12 76 мил. марака, а у увоз 147 мил. Држи се да је то злато купљено продајом страних вредносних папира. Ово кретање злата није изражено у недељном извештају Рајхебанке. .

— Budžet Biđ-bosutske vodne zadruge za ovu godinu iznosi 51,089.895 din., od koje sume ide na otplatu dugova 4,833.000 dinara. i

— Ministarstvo korporacija u Italiji snizilo je cenu čistom srebru po kg sa 365,5 lira na 337, bez obzira na ргоvenienciju. - |

JAVNE FINANSIJE

— Министарство финансија издало је објашњење о таксирању исправа у кредитним пословима. Према Министарству финансија Одељење порезе треба разликовати темељну исправу, „из које извире право на црпљење кредита“ и исправе о обезбеђењу кредита. Ако је кредит покривен меницом, она се сматра у сваком случају као темељна исправа. Темељна исправа може још да буде гадужница (облигација) или заложница. издата уз меницу или облигацију. Она се има таксирати по Т. бр. 39, а нначе као меница по Т. бр. 19. Као исправе о јемству по Т. бр. 39 имају се таксирати исправе о обезбеђењу као што су: хипотеке, исправе о заложном праву, гарантна писма, јамчевна очитовања и т. д. -

— Холандска провинција Гелдерланд расписала је 3:ј% зајам од 1,89 мил. фор. По курсу од 100 31/%.

— Буенос Аирес је расписао 4:/>% зајам од 40 мил. пезоса по курсу од 92,60%, који је намењен отплати 6 до. 6:/+-% доларског зајма.