Narodno blagostanje

11. децембар 1937,

carskoj leži mnogo mrtvog kapitala i da ie od koristi po nacionalnu privredu ako se tržište kapitala olakša. Veće je odbilo da dopuni zakon o bankama u tom smislu da se pooštri kontrola izvoza kapitala. Prepušteno je bankama da same ispituju kvalitet plasmana kapitala u inostranstvu. Jedino, zajmovi treba da budu kratkoročni zato što su prilike još uvek vrlo nesigurne.

_ JAVNE FINANSIJE

— U inostranim novinama obiavliena je vest o zaključenju sporazuma između naše države i francuskih portera o službi zajmova u vremenu od 14 oktobra 1937 do 13 oktobra 1939. Država se obavezala da će platiti za polugodišnije kupone: 4% zajma od 1895 god. 24 fr. fr.; 46%. zaimova od 1906—1911 god. 27 fr. fr.; 5% zajma od 19153. zod. 30 fr. fr.; 7% Stabiliz. zaima od 1931 god. 30:50 fr. fr. i Eunding obveznica 6,25 fr. fr.; za tromesečne kupone 5% zaima od 1909 god. 15 fr. fr. Za amortizovane komade Crvenog Krsta plaсасе зе 240% nominale. Za amortizaciju zaimova predviđeno je oko 25 mil. fr. fr. godišnje. Garantovan је današnji paritet fraenka prema funti. Mi ćemo se opširnije vratiti na sporazum čim budemo imali zvanični kominike.

— Приходи Рајха, држава и градских општина од пореза износили су 1932/33 год. 10,222 мил. марака, а 1936; 37 15,660 мил. Удео Рајха повећао се са 4960 на 9245 мил.

— Турска је дуговала иностранству највише у франшима, тако да је дуг знатно смањен кад је извршена дезалвација франка. Међутим, у току 1937 закључени су нови зајмови, тако да је укупна сума само нешто мања него прошле године. Према податцима Државне банке износили су дугови у мају 1937 50862 мил. турских лира, према 505,76 у мају 1936. Предратни турски дугови у износу од 947 мил. франака у лирама износили су 1936 78,9 милиона, а 1987 58,5. Највећи део дугова који су последњих година закључени намењени су били градњи железничких пруга, или изградњи лука и дизања фабрика и сл.

— Кинеска провинција Квангси намерава да распише зајам у висини од 17 милиона кинеских долара за уређење свог финансијског положаја. За амортизацију зајма служили би приходи од соли који износе 1,2 милиона долара годишње. Истовремено ће се регулисати Однос измеby квангси долара и т. зв. стандард долара са 2:1.

— Državna blagaina u SAD emitovala je 21/%% obligacije u iznosu od 250 mil. dolara na 8 godina i za 200 mil. zapisa uz 1”/|a% na pet godina. Računa se da će zaimovi biti preupisani jer je tržište kapitala raspoloženo za emisije oVakve vrste.

KONJUNKTURA

— Finansijski komitet Društva naroda izdao je tromesečni izveštaj o privrednom stanju Madžarske u kom se ono ocenjuje veoma povolino. Izveštaji se uglavnom osvrće na роvolinu situaciju obzirom na pitanie službe inostranih madžarskih dugova. U protekloj godini za službu dugova je obezbedena dvaput veća suma deviza nego u mpretprošloj godini. I državno gazdinstvo se u istom razmeru poboljšalo. Sredstva državne kase su zadovoljavajuća, stanje narodne banke pokazuje pobolišanje a izvozni višak za prvih 9 meseci о. 2.

povoljnu cifru. Produkcija i domaća potrošnia neprestano rastu. |

RAZNO

— U Berlinu jie umro Paul Julius von Scehwabach, jedan od pretstavnika poznate firme S. Bleichr6der i sin njenog senioršefa dr. Paula Hermana von Schwabacha. Pokojni Schwa-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 799

bach je bio član upravnih odbora mnogih društava a među ostalima: Nemačko-Azijske banke, Berlinskog Kassenvereina, Nemačkog Istočno-afričkog društva, Severnomorskog ribarstva, fabrike vagona Busch i t. d.

— Управни одбор Трговачке и обртне банке у Новом Саду изабрао је за директора г. Николу Кушевића бившег ген. директора Путника.

— Призад је одобрио своту од 240 хиљада динара за анкету по питању исхране нашег сеоског становништва. Анкета ће се вршити у колаборацији са Хигијенским заводом и хигијенском секцијом Друштва Народа, па ће јој присуствовати изасланих Друштва Народа, Американка д-р Стиблинг.

— Ministar finansija izdao je naređenje da se ђапоvinskim bolnicama isplate potraživania prema banovinama na osnovu priznatih dokumenata. Ministarstvo socialne politike prikuplja podatke, da bi utvrdilo visinu tih potraživanja.

— Početkom oktobra o. о. stanovništvo Japana iznosilo је 71,2 miliona. Porast prema prošloi godini iznosi 994 hiljade. Broj muškaraca je za 166 hiljada veći od broja žena. U 145 gradova Japana živi 25 miliona stanovnika ili 35,2%. celokupnog stanovništva.

IZ POSLOVNOG SVETA

Трговачки регистар

Загребачка текстилна творница д. д. у Загребу, упис фирме са главницом од 5 мил. дин. и чланова управног одбора г. г.:: Кенфеља Степана, Сингера Алберта и д-ра Сауербруна Едмунда. — Самоборска штедионица у Самобору, упис промене чл. 13, 16, 18, 23, 24 и 36 друштвених правила. — Српска кредитна банка у Београду, упис чланова управног одбора г. г.: Едуарда Еренрајха, Јована 5 Марковића, Василија Марковића, Раде Дингарца и Милутипа Крстића. — Први акционарски млин из Београда, упиг чланова управног одбора г. г.: Јована -С. Вељковића, Косте Ј. Протића, д-ра Велимира Н. Динића, Војислава Ј. Вељковића, Милоша В. Млића, Милутина Ј. Николића н Александра Николајевића.

Зборови акционарских друштава

11 децембар — Метално индустријско и трговачко д. д. у Загребу (редован).

15 децембар — „Подравина" д. д. за парцелацију н колонизацију, Загреб (редован). ;

16 децембар — Спектрум д. д., инж. Кописта, Дубеки и Крстић творница огледала и брусионе стакла у Загребу (редован).

21 децембар — Овекс извозно д. д. у Загребу (ван-

редан). — Југосл. накладно д. д. „Обнова“ у Загребу (редован). 18 децембар — „Левант“ индустрија кудеље и лана дед., Бач (редован).

30 децембар — Штампарско и издавачко д. д., Нови

Сад (редован). 2 јануар — Подгоричка банка у Подгорици (редован). Bibliogratija.

D-r Ivo Politeo. O potrebi kodifikacije radnog prava. 1937, Beograd, 10.

MOLIMO PRETPLATNIKE DA NE BACE UPLATNICE KOJE IM ŠALJEMO U POSEBNOM KUVERTU, NEGO DA IH UPOTREBE ZA UPLATU DUŽNE PRETPLATE.