Narodno blagostanje

"Страна 7198

TRGOVINA -

. — Nemački uvoz veštačke svile bio je 19892 god. za 12,5% veći od domaće produkcije. Odonda uvoz pada i 1936 god. Nemačka je u trgovini veštačkom svilom aktivna sa 2435 tu vrednosti od 4,38. miliona. raihsmaraka.. Obzirom па . drvnu „ушли Nemačka stoji gore. Ipak prošle godine uvozni višak ie pao za 61% (sa 11,5 miliona na 4,44). Glavni uvoznik drvne vune' u. Nemačkoj ie Italija.

· — Francuski savez željeznih preduzeća pozvao je sve neučlanjene trgovce želieza da obustave svaki daljni izvoz neprerađenop: gvožđa bez prethodnog obaveštenja saveza, jer da se time izlažu opasnosti da budu isključeni od svake liferacije. Pripušteni izvoznici moći će u granicama dodeljene ·kvote izvoziti bez obaveštavanja saveza. Ova mera, u čiju se efikasnost sumnja, dolazi na poficaj Internacionalnog saveza zbog podbijanja cena sa strane -oVog nekontroliranog franсизког 1ту0га.

— Промет злата у последње време креће се у нормалним границама, а премија у Лондону стабилизовала се према Њујорку на 82 до 10 пенија. Далеко већа пажња поклања се сребру. Велике количине приспевају из Хонгконга. Од почетка новембра приспело је преко Хонгконга 7 милиона ф. ш. кинеског сребра. Засада се то сребро још не нуди на тржишту, али није без ефекта по даљу перспективу сребра, јер се не претпоставља да ће оно остати у Лондону тражећи само уточишта. Индија је понудила такође веће количине, тако да је надмашена америчка тражња. Без обзира на понуду са Далеког Истока ситуација сребра постаје све лабавија, јер ове године истиче споразум о сребру који је постигнут 1988, а до данас ништа није учињено да би се тај споразум продужио.

— Zabrana izvoza starog gvožda u Švedskoi produžena ie i za 1938 god. Zabrana se objašnjava potrebama domaćih topionica. Ipak predviđeno ije u izvesnim slučajevima, da se тоги dobiti dozvole za izvoz u malim količinama.

SOCIJALNA POLITIKA

— 1 Nemačkoj je »vandrovahje« zanatliiskih pomoćnika bilo ograničeno na izvesne branše a sada se za sve više struka odobrava. Broj pomoćnika koji će iduće godine moći da »vandrokaše« predviđen je kao i ove godine na 5 hiljada. Za ove putujuće pomoćnike biće u glavnijim gradovima podignuti posebni domovi. Nemačka ima sa deset zemalja zaključen sporazum o izmeni pomoćnika i šegrta. Početkom godine dolazi u Nemačku 9200 šegrta iz evropskih i prekomorskih zemalja.

— Nemačka vlada je izdala jednu naredbu po kojoj se reguliše pitanje plaćanja radnika i na praznične dane. U naredbi se kaže, da četverogodišnji plan traži od radnika povećanu aktivnost a da im za to ne može дан и хетепи роboljšanje nadnica. Da bi radnici u veselju mogli provesti praznike, plaća im se nadnica za: novu godinu, uskršnji i duhovski ponedeljak te prvi i drugi dan Božića. Ako nova godina i Božić pada u nedelju, onda otpadaju kao plaćeni dani. Za prvi maj vrede dosadašnji propisi.

— Između pretstavnika ugostiteljskih radnika i nadležnih Radničkih i Trgovinskih komora te Turističkog inspektorata održana je u Crikvenici konferencija radi sklapania kolektivnog ugovora. Postignut je sporazum po kom su poslodavci pristali na uvođenje reži sistema, a radnici su sa 15—920% odustali od svojih dosadašnjih zahteva.

SAOBRAĆAJ

. = Јадранска стража тражила је у једној претставци од владе између осталог, да се образује Поморско трговачко веће као саветодавно тело власти у питањима поморске политике.

НАРОДНО. БЛАГОСТАЊЕ Н___ Бр 50

NOVČARSTVO

— Francuska Caisse Autonome, koja upravlja amortizacijom letećih dugova, snizila je kamatnu stopu dvogodišnjih blagajničkih zapisa za narodnu odbranu ·sa 4% па d1J-%. Isto je učinila i Ratna penziona kasa sa jednogodišnjim zapisima, izdatim za potrebe kase. Ovo pojevtinjenje državnoge kredita dolazi zbog obilja na novčanom tržištu usled vraćanja kapitala i povećanih poreskih prihoda.

— Према аутентичном тумачењу Паба за задруге не важи смањење камате на 1% за робне дугове по Уредби о ликвидацији земљорадничких дугова. ПА

— Почетком 1932 разни трговачки дугови Совјетске Уније иностранству износили су 1,22 милијарди долара, (2,44 милијарде недевалвираних рубаља). Крајем 1936 остала је још незнатна сума овог дуга неисплаћева, тако да је 1936 било више девиза за увоз који се повећао за 969 милиона 1935 на 1,83 милијарди рубаља. Платни биланс 1936 постао је активан за 32 мил. рубаља, док је прошлих година био пасиван и морало се извозити злато. Поморски саобраћај обавља се све више на совјетским лађама, тако да је чист приход од паробродарства могао да се повећа на 716 мил. рубаља према 87,5 мил. 1985. Јапанска плаћања: за откуп манџурске железнице износе 71,2 мил. рубаља и означена су као репартриација капитала. У сврху техничке асистенције плаћено је 1931 год. 38 мил. а 1936 г. 28 мил.

— Друга транша француског железничког зајма код лондонских банака исплаћена је тако што је девизни фонд уступио државној благајни девиза за франке у износу од 12 мил. франака, тако да није било потребно да се дира у златну подлогу Француске банке.

— Златна подлога бугарске Народне банке повећала се од септембра 1936 до септембра 1987 са 1607 на 1840 милиона лева. Девизе су порасле за 367 на 470 мил. Ово повећање дошло је као последица већег извоза у земље са слободним девизним прометом.

— Грађанска штедионица у Великом Градишту смањила је главницу са 2 мил. на 500.000 дин. Акције ће бити снабдевене жигом да ће номинална вредност уместо 1000 дин. износнти 250. Штедионица ће вратити 750 дин. по акцији у року од једне године.

—- Улози код Поштанске штедионице достигли су досад још невиђену висину од 3 милијарде. Та рекордна висина постигнута је наглим порастом улога по чековним рачунима са 1,72%46 мил. у септембру, преко 1,713,8 мил. у октобру на 1,865,% мил. у новембру. Велики пораст показују и штедни улози са 1,161,2 мил. преко 1,169,3 мил. на 1,189 мил. Подједнаки пораст броја штедних књижица и просечне суме једног улога показују да штедња напредује. Мсти је случај код чековних рачуна. У прошлом брофУ ми смо нагласили да је с обзиром на стални пораст њиховог броја врло вероватан и скок улога у најскорије време. Тај је уследио већ у новембру. МИ чековни промет је порастао са 7,7 милијарди преко 7,8 милијарди на 7,9 милијарди, од чега је без готовине обављено 4,3 милијарде, 58,55%. |

— Švajcarski zajam francuskim železnicama izazvao је prigovor da je bilo opasno da se on zaključi, zato što su na tai način strani kapitali koji su došli u Švajcarsku, i domaći, vezani u stranoj zemlji. Pošto nije sigurno da će ovi kapitali biti vraćeni na dan dospelosti mogle bi švajcarske banke doći u tešku situaciju kod prvog povlačenja kapitala. Savezno veće odgovorilo je da je zajam odobren u smislu propisa zakona, da su zagarantovane izvesne privredne koristi, i ugovorene kompenzacione prednosti. istaknuto ie da u Зуај-

МА ij}