Narodno blagostanje

11, децембар 1937,

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 797

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

POLJOPRIVREDA

— Јиточауја је dosada pošteđena od epidemije Зара koja inače hara po Evropi. Da bi se osigurala od eventualnog prodiranja bolesti u zemlji naređeno je da se svi sezonski radnici, koji većinom i prenose bolest, ukoliko dolaze iz inostranstva na granici pregledaju te da im se odelo i prtljag dezinfikuju.

— Austrija je uvela obavezno mešanje krompirovog brašna u hleb, kako bi se što bolje iskoristila ovogodišnja rekordna žetva krompira. Krompir se meša: 4% u crni i 2%. u beli hleb. Proizvođači hleba su obavezni na otkup izvesnog kvantuma krompirovog brašna obzirom na dosadašniu produkcijlu i mogu ga onda po volji mešati.

— Холандско-индијска влада у вези са OJUIVKOM O ограничењу извоза каучука одредила је да се производња смањи на 70% од нормалне, односно на 50,28 мил. кг. Урођеници су већ добили дозволу да извезу у јануару и фебруару 90% од нормалног извоза, и зато им се у марту уопште неће доделити квота.

— У женевском кантону, који је био центар сточне заразе од шапа, епидемија опада, док се у бернском још увек шири. У Француској је било концем октобра 57,9 хиљада заражених газдинстава, од којих 16 хиљада новозаражених. У Белгији број заражених газдинстава износи 142 хиљаде а у Холандији 8,1 хиљада. У Немачкој половином новембра било је 6,4 хиљада заражених газдинстава, од чега 3,9 новопридошлих.

— Министарство пољопривреде прописало је правил ник 0 извршењу закона о слатководном рибарству. Сем прописа о рибарским дозволама и исказницама у правилнику је предвиђен поступак о заплени и продаји рибе и алата у случају непрописног или бесправног рибарења. Власници приватних рибарских ревира, ако желе да их искоришћују треба да поднесу банској управи план о рационалном искориштењу. За те ревире ако се дају у закуп без лицитације рибарски допринос износи 15% пријављене закупнине. Банске управе и Министарство водиће рибарски катастар.

INDUSTRIJA

— Škoda je dobio nalog za građenje električne centrale u Bugarskoi Која će strujom snabdevati Staru Zagoru, Jambol i okolinu. Troškovi će iznositi 18 miliona leva, a iakost centrale 60 hiljada volta.

— Stalna delegacija drvne industrije koja je ovih dana zasedala u Beogradu izjasnila se protiv povišenja željezničkih tarifa. Cene drva na svetskom tržištu počele su da padaju, a i naš uvoz za рочједпја dve meseca je u padu. Zato i industrijalci misle da je danas najnezgodnije vreme za dizanje tarifa.

— Dubrovnik ima danas 52 ugostiteljske radnje sa ukupno 1285 soba i 2018 kreveta. Sem toga ima 484 privatne sobe sa 672 kreveta. Prošle godine bilo ie u Dubrovniku 42,4 hiljade putnika sa 420,2 hiliade provedenih noći a za prvih deset meseci o. g. 48 hiljada turista sa 450 hiljada noći.

— Novosadska fabrika kabela dovršava postrojavanje novih mašina koje će ijoj omogućiti mnogo veći kapacitet. Montaža i dograđivanje biće završeno početkom 1985 god.

— U okviru već poznatog plana za izgradnju stanova i kuća za stanovanie u Americi namerava se sniziti uplata za dobijanje kredita sa 1/5 na 1/10 vrednosti kuće. Građevna preduzeća moći će izdavati 3% obveznice sa državnom garancijom do 1 milijarde dolara. Uređenje i gradnja jedne po-

rodične kuće staje 6 hiljada dolara. Da se dobije potreban kredit biće umesto dosadašnjih 1,2 hiljade dovolino 600 dolara. Računa se da će se ovim načinom izgraditi 38—4 miliona stanova sa ftroškom ođ 12—16 milijardi dolara. Ruzvelt će odobriti potrebne kredite jedino u slučaiu ako se snize građevni troškovi i nadnice građevinskih radnika.

— Medunarodni odbor za kaučuk smanjio je izvoznu kvotu koja je u drugom polugodištu o. g. iznosila 90% па 70% za prvo tromesečje iduće godine. Ovo smanjenje se i očekivalo u Londonu poslednih dana, naročito zbog pada američke potrošnje, koja ie sa 41,5 hiljada tona u avgustu pala u oktobru na 98,7 hiljada. Zalihe kaučuka u Americi koje su od 1995 god. neprestano opadale počele su se povećavati, sa 169,6 hiliada tona u julu skočile su na 195,7 ада и oktobru.

— У недељу 12 о. м. предаје се саобраћају новосаграђена железничка пруга Вараждин—Копривница, која у дужини од 42 км. везује постојеће пруге Винковци-Копривница и Вараждин-Прагерско.

— Швајцарска индустрија локомотива је веома упослена и претрпана нарумбинама. Тако се фабрика локомотива у Винтертуру жали на недостатак стручног. 0особља нарочито инжињера и техничара са интернационалним искуством. Фабрика има много поруџбина из иностранства које јој осигуравају посао за дуже време.

— Након продаје мајоритета акција Гдињског бродоградилишта од стране Данцишког бродоградилишта Гдињској општини, ова је узалуд покушавала да у иностранству нађе потребне капитале који ће учествовати у раду гдињског бродоградилишта. Сада је међутим између предузећа која припадају Интернационалној заједници у Катовицама која се налази у државним рукама и енглеског бродоградилишта ОЗатпџе! ћНе направљен споразум о учествовању. Ме предузеће скоро је радило за Пољску два торпедоразарача.

— Сушачко Градско веће које је намеравало да ликвидира електрично предузеће „Електра“ д. д. одустало је од ликвидације и одлучило да предузеће и даље ради под фирмом Градско електрично предузеће.

— У вези са вестима да су поједина америчка челична предузећа добила велике налоге очекује се полет у тој грани за почетак идуће године. Сами претставници челичне индустрије нису оптимисти. Ове године челична индустрија радила је просечно са 50% капацитета а он ће у првом тромесечју 1988 бити још нижи. Куповина од стране железница је врло мала. Аутомобилска индустрија не даје велике налоге, а грађевинска делатност слаби.

= Енглески произвођачи челика жале се на све већи увоз америчког лима за аутомобиле. У октобру је увезено 6,2 хиљаде тона према 3,7 хиљаде у октобру прошле године. Помишљало се на повећање царина но енглеска челична индустрија мисли да ће се по овом питању споразумети са аутомобилском индустријом.

— „Крбациа" творница портланд цемента д. д. у Загребу повисиће капитал са 7 мил. на 14 мил. дин. издавањем 35.000 нових акција по номинали од 200 дин. Акције ће се уступити старим акционарима по номинали, чему се додаје још за трошак 25 дин. и за камату 5 дин. по акцији.

— Ма родгисји Novosadske trgovinsko-industrijske i zanatske komore u toku oktobra, otvoreno је 267 novih radnji, od čega 73 trgovačke, 132 zanatske, 51 ugostiteliska i 11 industrijskih preduzeća. U istom mesecu ie zatvoreno 99 radnji.