Narodno blagostanje

25. децембар 1937.

da i pored jevtinih cena i dobrog stanja prvih pošiliaka miksed robe unutarnje osobine američkih provenijencija ne zadovoliavaiu evropske kupce, te ovi uveliko traže podunavsku i argentinsku robu. Poslednja, međutim, postaje sve više retkost na evropskom tržištu, jer su, kao što smo istakli u DIOšlom izveštaju, argentinske zalihe kukuruza na izmaku. Novi argentinski kukuruz za mai notira istu cenu kao amerikanski miksed sada, što je znak da se situacija na svetskom tržištu kukuruza po dolasku nove argentinske robe ne procenjuje optimistički. No dotle, do maja meseca, ne samo što nema izgleda da bi se sadanja povoljna situacija za kukuruz mogla pokvariti, nego. se pretpostavlja dalji porast cena. Hosističko raspoloženie dominira svima tržištima. Buenos Ajres je sredinom nedelje za januarski termin dostigao bez malo 9 pezosa za kvintal, Roterdam se рорео па 5,70 ћЕ,, ха Ку, а С:Като је 1 даје nepromenjen ti. od 58 do 59 centi za bušel.

Budući da je evropski zapad sve više upućen na podunavsku robu domaće tržište postalo je neobično čvrsto. Oskudica efektivne robe u Austriji nateruje ovu na znatne kupovine u našoj zemlji što takođe utiče na porast cena. Iz Rumunije nema još uvek robe, a Mađarska prodaje svoje viškove DO boljim cenama skoro isključivo Nemačkoj. Karakteristično je da su Mađari pred kraj prošle i ove nedelje kupili i uveZzii nekoliko tovara našeg kukuruza da bi popravili svoj kukuruz koji izvoze u nordiiske zemlje. U Mađarskoj naime veoma je mali broj sušnica pa su Mađari pretrpeli velike štete na isporuci sirovog kukuruza u skandinavske zemlje. Usled tražnje zapadno-evrropskog tržišta rađene su i prve partije preko jadranskih luka na koju smo verovatnoću ukazali u prošlom izveštaju. Kako je sada sasvim sigurno da će tražnja za naš kukuruz s ove strane i dalje rasti to će izvoz preko Jadrana ili železnicom u Centralnu Evropu po svoj prilici održati živo poslovanje i posle zatvaranja rečne plovidbe.. Naš kukuruz se na zapadno-evropskim tržištima i u nordijskim zemliama procenjuje svega 45 Ššil. po toni ispod cene argentinske robe, dok ima povoliniju cenu od američkog miksed odnosno f. zv. yellow kukuruza.

Cene su bile sledeće: sušeni šlep Dunav 105—106, vagon Inđija 102, miksed šlep Dunav 103, novi kukuruz za februar vagon Inđija 92.— din., za mart 97 din.

Paritet prema efektivnoj robi u Roterdamu bio je sredinom nedelje oko 101 din. Ako uporedimo inostrane martovske termine pšenice i kukuruza onda vidimo da između njih postoji neznatna razlika od kojih 20 dinara. Razlika je vrlo mala i indicira mogućnost ne tako retke pojave na svetskom tržištu žitarica da kukuruz bude skuplji od pšenice. Ovoga puta to se verovatno neće desiti zbog obilnosti raspoloživih količina slabijih vrsta pšenice.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

трана 835

Stoka. — Pred. katoličke praznike sva inostrana tržišta stoke bila su, usled znatno povećane tražnje, vrlo čvrsta.

Svinje na bečkom tržištu rađene su po sledećim .cenama: prima teške mangalice 1.56—1,60, banatske 1.58—1.66, srbijanske 1.59—1.54 šil. kg. Volovi ekstremi plaćeni su 1.491.56, prima 1.25—1.40, bikovi 1.80, krave 0.70—0.75. šiL

Na domaćem tržištu, usled obilnog izvoza masti, ošetilo se nedostatak debelih зујпја te su cene ovih porasle na 7.50—8, a na nekim tržištima su i preko toga.

МОЛИМО ПРЕТПЛАТНИКЕ ДА НЕ БАЦЕ УПЛАТНИЦЕ КОЈЕ ИМ ШАЉЕМО У ПОСЕБНОМ КУВЕРТУ, НЕГО ДА ИХ УПОТРЕБЕ ЗА УПЛАТУ ДУЖНЕ ПРЕТПЛАТЕ.

Сваки напредак у производњи и употреби, сбе знање и ева искуства, што су их од године 1866 стекли специјалисти наше организације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOVLE МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који га- · рантује сигуран и економичан погон,

STANDARD — VACUUM Oil Company of Jugoslavia Inc.

SATPEB BEOTPAA

Управни Одбо штва А. Д., Београд, и оснивач Господин

+ БЛАДИМИР

јавља тужну вест,

трговац овлашњи ;

преминуо ноћу између 17 и 18 ов, мес.

Свом заслужном Члану Управе задржаћемо трајну успомену.

18, децембра 1937. Београд,

р и Дирекција Општег Југословенског Банкарског Дру-

да је њен дугогодишњи члан Управе

Р. ГТОЂЕВАЦ