Narodno blagostanje

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 9

i. јануар 1938.

me onaj o regulisanju poljoprivredne proizvodnie i cena kao i zakonski predlog o radničkim nadnicama i radnom vremenu, nisu prošla zbog opozicije u senatu odnosno parlamentu.

— Kao što je poznato Poliska namerava da elektrifikuje najveći deo svojih rudarskih područja ı južnu Polisku te da izgradi podzemnu željeznicu u Varšavi. Da bi dobila potrebne kredite Poliska je dala stranim verovnicima znatna olakšanja u iransferu kamata. Sada je Poliska dobila u tu svrhu u Francuskoj kredit od 14 miliona zloti.

— U Beogradu osnovano je akcionarsko društvo: Rečno brodarsftvo i bagersko preduzeće Jošanica a. d. za vršenie brodarskih i bagerskih poslova. |

— Norveška proizvodnja celuloze iznosi u ovoi godini 550. hiliada tona od čega 120 hiliada mase za proizvodnju Veštačke vune. Cene su za 40% više od prošlogodišnjih. Od proizvodnje iduće godine prodano ie 80% uz cene 20% više od ovogodišnjih. |

— Da bi se povećala domaća proizvodnia zlata plaća rumuniska država premije na zlato od juna 1935. Ргепија је odmerena prema obimu godišnje proizvodnie. Zboz toga pDočelo se eksploatisati i zlato u siromašnijim nalazištima. Zato je sada povišena premija na fino zlato za 5000 leja po kg. i to bez obzira na obim proizvodnje. Ova mera nema nikakve veze s cenom zlata novčanične banke i zato je bez upliva na valutu.

ТРГОВИНА

— Čehoslovačka potraživanja iz prometa dobara preko granice iznosila su početkom oktobra 3977 miliona čeških kruna, od čega na zemlje sa slobodnim deviznim režimom otpada 1990,2, а na klirinške zemlje 1986,7 miliona С. К.

— Nemački komesar za obrazovanje cena naredio je da se i ove godine ima održati na snazi naredba po kojoj je zabranjeno dizanje cena po lokalima pri dočeku nove godine, One se mogu povisiti samo pri dokazanim višim cenama. Već na Novu godinu cene se imaju spustiti na normalni nivo.

— Polovinom januara o. g. održaće se u Varšavi konferencija evropskog izvoznog kartela drva. Zadnje zasedanje kartela bilo je u septembru i na njemu je ugovoreno snižavanje izvozne kvote za 10% t. j. sa 4 miliona na 83,6 miliona standarda. Na januarskom zasedanju rešavaće se uglavnom problem kanadske konkurencije. Kanada ne pripada kartelu i nakon što je prestala sa izvozom u Ameriku zbog slabe konjunkture pojavila se naročito na engleskom tržištu kao konkurent evropskih producenata. Kartel se nada da се forsifana gradnja stanova u Americi pridoneti smanjenju ove konkurencije.

— Ugovor o međunarodnom sindikatu za ferosilicijum ističe koncem ove godine i produžen je do kraja aprila 1938. Sindikat ima poteškoća, jer su iz njega istupile izvesne švedske i norveške firme ı kao autsaideri počele sa podbijaniem cena. Da li je ovim istupom ugrožen ceo sindikat ne može se ioš oceniti. Sem toga Nemačka, koja je bila velika uvoznica ferosilikata, sve se više autarkizuje i u ovom artiklu. Dok je za prvih 10 meseci 1935 uvezla 21,4 hiljadu tona, ovogodišnji uvoz iznosi svega 12,7 hiljada.

— Peetstavnici Kolumbije, Venezuele i Salvadora šalju u Brazililu Jednu deputaciju koja bi imala sa Vargasovom vladom da sklopi novi ugovor o kafi sa povišenim cenama. Međutim na američkim robnim berzama čuju se vesti da će Brazilija da istupi iz Panamerikadskog biroa za kafu,

— Baltičio-međunarodna pomorska konferencija saopštila je sVojim članovima da su u nekim. zemljama svi brodari prihvatili shemu tarife za prevoz drveta za 19938 godinu. Dosada je prodano vrlo malo drveta za 1938, Švedska ie prodala

70 hil). a Finska 100 hilj. standarda, Upozorava da se. ne žuri

sa zaključivaniem ugovora o transportu, pa ni ohda ako su tarife vrlo povoline. Ova opomena dolazi otud što se ne Drocenjuie povoljno. tražnja drveta u toku godine od strane Zemalia koje najviše uvoze.

НОВЧАРСТВО

— Заступници њујоршке Морганове групе као претставници Интернационалног Одбора банака посетили су Мексико с намером да уговоре претварање метричких доларских зајмова у зајмове гласеће на пезете. Нова камата износила би 4% а амортизовали би се са 1% годишње.

— За разлику од прилично стабилног кинеског јиана јапански јен се много колеба и његов се пад задржава најразличитијим мерама. Сада се опет јавља о новим девизним ограничењима. Продаја иностраних папира и располагање имовином у иностранству подвргнути су владиној дозволи. Исто важи за куповање непокретности у иностранству као и стицање рударских права и бродова и исплату премија из осигурања изузев поморског. Највиши износ за кредитна писма, која се могу истављати без дозволе, и за слободан увоз снижен је на 100 јена.

—- Brazilijanska vlada namerava da u januaru osnuje »Federal Reserve Bank, koja bi imala biti centralna banka brazilijskih saveznih država. Ministar finansija Suza Kosta (koji je svojevremeno pregovarao sa Kordelom Helom o tom pitanju) napustiće svoiu dosadašniu dužnost da bi preuzeo njeno vođstvo. | — Na sednici ministarskog saveta donesene su izvesne promene uredbe o likvidaciji zemljoradničkih dugova. Sada su okružni sudovi nadležni da rešavaju žalbe po odlukama vlasti da li ie neko zemljoradnik ili ne. Dužnicima iz čl. 5. produžen je rok za traženje olakšice plaćanja do konca marta. Seljak jemac može od seljaka za koga је jamčio naplatiti samo onoliko koliko je: stvarno platio. Također se produžuje rok za sporazumevanje dužnika i verovnika.

— »Agraria« nemački zadružni savez u Jugoslaviji broji 163 zadruge sa 2195 zadružnih udela i uplaćenih 18,5 miliona dinara. Centralne kreditne zadruge imale su u prošloj godini 347 miliona din. prometa. Obavezna štednja među nemačkim zadrugama dostigla ie visinu od 23,8 miliona dinara.

— Pred Božić je u Engleskoi opticaj novčanica dosegao rekordnu cifru od 509,3 miliona funti sterlinga, dok je prošle god, u isto vreme iznosio 474,1 milion.

— Turska zlatna lira koja se prodaje na slobodnom tržitšu u zadnje vreme neprestano skače. Sa 946,75 pijastera početkom 1936 popela se ona u maju o. g. na 1055 a u decembru notira 1115 piastera. Sada je vlada poduzela mere u tom pogledu i stvorila jedan odbor za kontrolu kursa lire. Sem toga je odlučeno da se dozvoli službeno notiranie zlatne lire na carigradskoj berzi. | -— Strani kapital u Švaicarskoi spreman je da se prilagodi svim zahtevima vlade i ne može se očekivati da će prestati da pritiče u Švajcarsku. Naročito je u poslednjoj nedelji zapažen veliki priliv, što je u vezi sa godišnjim ultimom kao i svetskom političkom situacijom. Tu se većinom radi o rapatriranju švajcarskog inostranog kapitala, Izveštaj Narodne banke .nakon izvesne pauze ponovo pokazuje veliki priliv zlata. = Сребро је у Лондону пало на 183/5, пенија по унци и тиме досегло најнижу тачку од 1983 год. Пад из носи за недељу дана а п. Индија стално повећава по: чуду док су Америка и Мексико склопили споразум по ком ће се у идућем месецу сребро продавати по цени из 1937 год. наиме 44 центи за унцу. |

— У Земуну је отворена. филијала Београдске imreдионице и заложног завода. Преговори (с том вођени су jom npe 10 год. Ово је пети новчани завод у Земуну