Narodno blagostanje

Страна 120

За железнице чији обртни капитал изискује огромне фиксне трошкове важе друга начела калкулације него за подузећа са малим фиксним трошковима. Код њих се највећи рентабилитет постизава што бољим искоришћавањем огромног капитала, што је само могућно повећањем саобраћаја до оптималне границе, па макар и по падајућим ценама услуга. Ми смо још далеко испод оптималне границе промета. Стога није разумљиво, ни ако се цело питање посматра са фискалног становишта, да државне женезнице преузимају мере које морају да коче развитак промета у његовој најважнијој унутрашњој грани.

Модерни статут рада о коме се управо дискутује у француском парламенту треба да дефинитивно скине са днев“ ме ЕЕГ реда најважнија питања у односу између послодаваца и радника, питање надница, мирења и арбитраже и колективног уговора. Преко својих партија и синдиката радничка класа настоји да озакони такво решење ових питања којим ће бити заштићени њени интереси. Њен политички значај учинио је да се та питања ставе на дневни ред, а чим се она скину долази питање пензија старим радницима. У комисији су се већ сложили да дискусија о пензијама почне 10 марта. Тако, после САД, где је ово питање решено, долази на ред Француска. У Енглеској, где тред-јуниони такође покрећу питање пензија, води се само претходна дискусија. За решење важно је да су се извесне: организације послодаваца изјасниле у принципу за пензије.

Модерни статут рада у Француској или ће бити донесен у форми с којом ће се сложити раднички претставници, или ће доћи до кризе владе која ће бити озбиљнија од двеју последњих. Систем мирења и арбитраже, као и питање колективног уговора треба да осигурају социјални мир и не претстављају неки нарочити проблем.

Економски је много важније питање надница. Доношење закона по том питању изазвано је специјалним француским приликама које трају већ од доласка владе народског фронта. Влада је исправила неправду нанесену радницима дефлацијом, повисивши наднице. Поводом тога почеле су одмах да скачу цене, тако да су радници изгубили добар део оног што су били добили повишицама. Према светском нивоу француске цене су биле превисоке и кад је зато било потребно да се обори франак, цене су опет почеле да скачу. Скуп живот терао је радника у штрајкове, наднице су

Модерни статут рада у Француској неће донети социјални мир

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

повишене номинално, да би се добило оно што је изгубљено реално. И тако, скоро две године врши се акција и реакција цена и надница у Француској. Пад франка потеже цене, цене потежу наднице, више наднице опет потежу цене, а нови пад франка убрзава једно и друго.

Овај процес је неизбежан. Блум је очекивао последице девалвације и зато је предлагао у исто време и закон о аутоматском ловишењу наднице чим цене скоче. Сенат га је одбио. Што нису добили законом, радници су добили штрајковима. Резултат је на крају исти; само што је скупо плаћен. Француска може већ дуже од године дана да служи као школски пример социјалних немира, чији узрок лежи у нерешеним, односно, лоше решаваним привредним проблемима. Статут рада треба да поврати мир. Са стране радника постављен је захтев да се питање надница реши по принципу покретне скале. Кад се утврди да су цене скочиле треба да се за толико повисе и наднице. Послодавци су против оваквог решења, а влада тражи компромисно.

Обе стране имају право. Кад поскупи живот морају по принципу покретне скале да повисе наднице и они послодавци чије су цене остале непромењене. Не морају их повисити, ако докажу да им је то немогуће. А да се то не би злоупотребљавало предвиђа се врло строга контрола пословања, тако да послодавац мора да држи отворене књиг= комисијама за контролу. Затим, покретна скала онемогућује сваку калкулацију. Поскупљење живота смањује за толико ренталибност. Капитал пласиран у индустрији изложен је У погледу рентабилности онако брзим променама кад капитал уложен у хартије од вредности, кад им се мења курс, само што се он из хартија може брзо да повуче, а у индустрији“ је везан.

Међутим, радници исто тако неће да сносе последице непрестаног скакања цена. Захтев да се примени покретна, скала потпуно је оправдан.

Ако две супротне стране у исто време имају право, онда се узрок њиховог спора мора потражити и решити на другој страни. Док се не учврсти франак цене се не могу стабилисати. Дотле ће скакати наднице ин нема социјалног мира. Неће га донети ни покретна скала, јер ако са њом буду задовољени и интереси радника, биће присиљени послодавци да у одбрани својих интереса покрећу акције које ће бити израз социјалног немира, као што су то сад и штрајкови који ће до доношења статута бити једино средство да заштите своје интересе. Модерни статут рада неће донети социјални мир, него ће се немир друкчије испољити.

ОБАВЕЦТАЈНА СЛУЖБА

ПОЉОПРИВРЕДА

— Далматински виноградари проживљују ове године незапамћени просперитет. Вина свих квалитета живо с= траже и плаћају се високе цене. За обична вина добива се 27 пара по литарском граду. На Шолти је од 80 вагона вина остало нешто преко два вагона, на Вису од 45 хиљада хл. свега 9 хиљада а на Корчули је вино углавном већ распродано. Ако овако потраје, до Ускрса неће више у Далмацији бити вина на продају.

— Према вестима хамбуршке продуктне берзе фармери на Златној обали одлучили су да од 15 фебруара отпочну са уништавањем залиха какао-а. У свему би се имало' спалити око 60 хиљада т. односно половина расположивих залиха. Ово је последица већ познатог сукоба произвођача са енглеским и холандским велепрерађивачима Који су у октобру прошле године склопили куповински

картел након чега су фармери одлучили да заједнички иступе против купаца. Ма да су купци мислили да ће брзо сломити отпор произвођача, ови су остали упорни. Енглески колонијални секретар одлучио је да на Златну обалу ин Нигерију пошаље једну комисију која би на лицу места испитала случај. Промет добрима у тим пределима је готово обустављен јер су фармери прогласили бојкот европске робе.

____- Закон о производњи памука дошао је на гласање пред амерички парламенат и тамо примљен са малом већином; 183 према 182 гласа. Закон је већ стигао у сенат и биће за најскорије време изгласан.

ИНДУСТРИЈА — Због повећања броја незапослених у енглеској металургијској индустрији са нзнвесном стрепњом: се оче-

| 1 | | i