Narodno blagostanje

Страна 312

latonskog jezera: Sada oni mogu da pokriju oko 10% potrošnje u zemlji.

— Na glavnoj skupštini Ransomes & HRapier Ltd. pretsednik društva Stoke rekao ie da je patriotska dužnost fabrikanata da stave vladi na raspoloženje za naoružanje rad svojih fabrika na bazi tačno ograničenog dobitka. Isto društvo 1936 ponudilo je da izrađuje vladi granate »bez dobitka«, što je ova odbila. Sada se društvo sprema da ponudi vladi, ako na to pristane 75%0 akcionara, 30% proizvodnog kapaciteta a za sebe traži samo 10% čistog dobitka. Očekuje se da radnici za to vreme neće tražiti povišicu nadnica.

— Profesor Schumann C. G. W., Stellenbosch (Jažn3 Afrika), održao je u Naučnom klubu Instituta za svetsku privredu u KMijielu predavanie o temi: »Zlato i koniunktura u Južnoj Africis. U njemu su obrađena četiri pitanja: značaj rudnika zlata za privredu Južne Afrike, odnos između zlata i konjunkturnih kolebania, industrija zlata kao faktor stabilizacije za ћипоа ски privredu i buduću politiku zlata. U pogledu cena zlata profesor Schumann vidi da ne treba očekivati pad cena. On bi za SAD značio ogroman gubitak zbog velikih zaliha zlata. Kad bi Sjedinjene američke države kupovale zlato po nižoj ceni, to bi značilo revalvaciju koja je danas isključena. Pošto Engleska i Južna Afrika ne nameravaju revalvirati funtu to će se sadašnja cena zlata za dogledno vreme održati.

— G. Ministar trgovine ı industrije odobrio je osnivanje »Panonije« petroleiskog akcionarskog društva u Beogradu, sa društvenom glavnicom od 6,000.000 din.

' — Odobpreno je da se u Beogradu osnuje fabrika ulja »Beograd«, akcionarsko društvo sa glavnicom od 1 mil. dinara. | — U Turskoj vrše se probna bušenja nafte na raznim mestima. Stvoren je petogodišnji plan za istraživanje nafte. Najbolje rezultate dala su bušenia u vilajetu Diarbekir.

TRGOVINA

— Ministar finansija doneo je pravilnik za međunarodne saimove uzoraka, kojim se predviđa uspostava carinskih odeljaka pri sajmovima. Njihova nadležnost biće ista kao i carinarnica kojima pripadaju.

TRGOVINSKA POLITIKA

— Trgovački i platežni promet između Italije 'i Austrije vršiće se, prema jednom zvaničnom italijanskom saopšteniu, i dalje po dosadašnjim ugovorima, samo što će se 100: šilinga računati kao 360 lira.

SOCIJALNA POLITIKA

— Polioprivredni radnici u okolini Oseka sporazumeli su se nakon osmodnevnog štraika sa veleposednicima da im se za rad prilikom žetve da 100 kg pšenice i 5 kg brašna za svako jutro, a prilikom vršidbe 3'/»/. od količine ovršenog žita, za kosidbu trave 3 din. po satu, za sečenje konoplje 250 do 350 din. po jutru, za :čupanie lana 9 din. na' sat i za vađenje repe 920 din. po jutru, dok će se ostali radovi plaćati 3U> din. po satu.

— Nemački ministar finansila naredio je da se пе паplaćaju porez na specijalni dohodak do 3 marke, koji radnici dobiju prilikom 1 maja. Dosada se taj porez nije naplaćivao samo kod dodataka u robi a sada je protegnut i na novčane dodatke. Na dodatke preko 3 marke plaća se porez na puni iznos.

— Belgijska vlada podnela je parlamentu predlog zakona O Osiguranju nezaposlenih. Sredstva potrebna za osiguranje dali bi radnici, poslodavci i država. Njime bi imao da upravlia i deli pomoći Ured za posredovanje rada. Osiguranje nije obavezno za kućnu poslugu, sezonske i poljoprivredne radnike, šegrte i urođeničke radnike u kolonijama, ali pod izvesnim uslovima mogu da se dobrovolino osiguraju.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 20.

— Ministarstvo socijalne politike i narodnog 'zdravlia.

smenilo je dosadanje članove radničke grupe ravnateljstYa Okružnog ureda za osiguranje radnika u Oseku i naimenovalo nove.

NOVČARSTVO

— Na plenarnoj Sednici Saveza zemljoradničkih zadru-

ga u Novom Sadu od 11. maja konstatovano je da se zemljo-

radničke kreditne zadruge oporavljaju od krize u koju su za-

pale zbog zemlioradničkih dugova. 1937 godine Savez je završio sa uštedom od 118.000 din. Poštanska štedionica odobri-

la mu je kredit od 24. mil. din. na.osnovu lombarda 3% obve-

Znica za likvidaciju zemljoradničkih dugova. Pošto se finansijsko stanje saveza razvija povolino i zadnjih dana pristižu ulozi na štednju kako od zadruga tako i pojedinaca, izgleda da će se on uskoro moći odreći zaštite.

— Privilegovana agrarna banka počela je sa konačnim primanjem zemljoradničkog portfelja predatog joj od pri-

vatnih novčanih zavoda i kreditnih zemljoradničkih zadruga.

Izvršni odbor banke doneo je odluku da se primi portfelj deset novčanih zavoda sa 570 dužnika sa teritorije zagrebačke filijale. Rešeno ie da im se odobri po tekućem računu sa 31-XII-1936 god. 668.815 din. i u 3%i obveznicama 291.196 din.

a dužnici se imaju zadužiti ukupnim iznosom njihovog dugo-

уапја од 667.643 din. počevši od 1l. novembra 19836.

— Po statistici američkog ministarstva finansija SAD su primile u 1997 godini od Nemačke na ime otplate kredita 40,8 mil. dolara, prema 46,5 mil. 1936 i 36,6 mil. 1935 godine. Ve-

dinom su to kratkoročni krediti, koje su uzele nemačke banke

kod američkih pre krize.

— Bečka filiiala srednjieevropske Гапдетапк iz Pariza fuzionisaće se, prema vestima iz Beča, sa Dresdenerbank, koja već duže vremena pregovara sa centralom u Parizu.

— Nemački ministar za ishranu doneo je uredbu o razduženju poljoprivrede u Austriji. Molbe za razduženje treba podneti do 31-XII o. g. Postupak za razduženje vodiće administratavne vlasti, koje će propisati sve dugove ı napraviti plan za razduženje. Potraživanja verovnika ne mogu se smanjiti nego samo kamate koje će iznositi 41/»/0, a u nekim slučajevima 31/»/o. Ako ni u tom slučaju dužnik nije u stanju da plati dug, onda se mogu kamate sniziti kod malih i srednjih gazdinstava na 3 ili 21/»/o. Verovnici, kojima se ne svidi plan razduženja, mogu tražiti da budu isplaćeni u gotovom ili obveznicama Nemačke rentenbanke.

— Slučai Riharda Wnhitney-a, bivšeg pretsednika Njujorške berze, dao je povoda upravi berze da odluči da su članovi berze dužni na zahtev mušterija. dati podatke o. sv.Ojim imovnim prilikama, mada se to dosada smatralo tainom svakog pojedinca. Podaci se moraju dati u obliku razumljivom publici. Sada ie izvršena reforma berze, prema kojoj je smanjen broji članova upravnog odbora od 50 na 82, pojačan je uticaj berzanske komisije na upravu berze, a za pretsednika, ubuduće, postavljaće se plaćeni činovnik. Ovih dana izvršen je izbor novog upravnog odbora, koji. će imati da odmah imenuje novog pretsednika.

— Iz Izveštaja Poštanske štedionice Kraljevine Jugoslavije vidi se da su depoziti po čekovnim računima 31-IIH O. g. iznosili 1.798 mil. din. prema 1.879 mil. din. 28-II o. g., ti. za preko ŠO mil. din. manje, i 30-IV o =. 1.694 mil. din. ili za 185 mil. din. manje, dok štedni ulozi pokazuju porast od 1.326 mil. din. na 1.354 mil. din. U tom razdoblju proživili smo dva važna događaja koji su imali velik odjek ·u javnosti, to je anšlus Austriie Rajhu i odluka vlade o zajmu od 4 milijarde dinara. Ukoliko navedeno smanjenje u čekovnom ргоmetu nije posledica” promena u poslovima, ona je psihološkog karaktera: Pošto su promene · zahvatile samo. čekove а пе 1 štedne uloge, znači да široke mase' nisu' reagirale: na doga