Narodno blagostanje

28, мај 1938,

дити све потребне скице и предвидети. послове који се морају претходно обавити да би се јавни радови могли на време започети и у одређено време завршити. Међу такве претходне послове спада на пр. куповина земљишта, за што ће влада дати општинама потребан зајам.

ШТРАЈКОВИ

—_ У Сажпроге, у Британској Индији, сопственици текстилних фабрика одбили су радничке захтеве за повишењем надница и плаћеним одмором, на што је 40.000 радника ступило у штрајк.

КОЊУНКТУРА

— Комора за трговину, занатство и индустрију У Љубљани објавила је статистику предузећа на својој територији према којој код индустрије у 1937 није било већих промена. Пријављено је било 4 предузећа и исто толико одјављено, тако да сада има 401 предузеће, број трговачких радња је порастао за 37, занатских за 98, док се број гостиона смањио за 8.

— U Nemačkoi koncem aprila bilo ie 422.000 nezaposlenih ili za pola miliona manje nego u aprilu 1937. Od proleća do jeseni potražnja radne snage porasla je za pola miliona. Како роја miliona nezaposlenih radnika pretstavljaju invalide nesposobne za rad, to će se koncem juna O. Bg. izvršiti pregled svih radnih knjižica koje se vode kod ureda rada, to jest nekih 22 miliona, da bi se boliom raspodelom radne snage mogla podmiriti potreba za njom.

— U martu o. g. bilo ie u Čehoslovačkoj osigurano 2,15 mil. radnika, to je naiveći broj osiguranih za poslednjih osam godina, ali je za 9%o0 manje od onog iz 1999.

— Pre nekoliko dana lord Home je u jednom govoru negirao da prosperitet u Velikoj Britaniji ima svoj uzrok u naoružanju, što se naibolie vidi po tome, da je engleska privreda u zastoju, iako je naoružanje veće nego ikada. Uzrok toj pojavi je depresija cena, koja opet ima uzrok u privredi Siedinjenih Američkih Država, gde se kapital suzdržava od investicija, očekujući promenu političke situacije koja će mu ulivati više poverenja.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Зборови акционарских друштава

28 маја — „Иванчица“ текстилна индустрија д.д. Загреб (редован). — Парк-хотел и купалиште Пећине длд. Сушак (редован). — Словенска банка дд. Петровац (Бачка) (редован).

29 маја — „Дионичко друштво за производњу и про:

мет опека и дрвних производа“ у Осијеку (редован). „Рава' кемијско-фармацеутско и трговачко Д. Д. У Загребу (редован). — Српска штедионица дд. у Ердевику (редов.).

30 маја — „Липа Мил' творница коверата и конфекција папира дед. Загреб (редован). — Загорска творница вунених тканина д.д, Загреб (редован). — Браћа Карнелути д.д. грађевно подузеће, Загреб (редован).

31 маја — Ватсон Бизнис Мешинз Корпорејшн Југославенско д.д. Загреб (редован). — Друштво за електротехнику и фабрика кабела а.д. Загреб (редован). — Бергер, дионичко друштво за трговину дрва, Загреб (редован). „Доберлин“ угљенокопно и рударско дљд. у Загребу (редован). 2 јуна — Адриа Бауксит рударско и индустријално дд. у Загребу (редован).

8 јуна — Међународна банка д.д. Загреб (ванредан).

10 јуна — Прва хрватска творница саламе, сушеног меса и масти М. Гавриловића синови д.д. Петриње (ванредан). НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 341

19 јуна — Штампарско и издавачко дд. У Новом Саду (редован).

91 јуна — Јута и Конопља ад. Београд (редован).

22 јуна — „Обнова“ а. д. Београд (редован).

23 јуна — Лисански рудници а. д,, Београд (редован). — „Монтаниа" а. д. Београд (ванредан).

24 јуна — Пословни завод ад. Београд (редован).

25 јуна — Текстилна трговина ад. Београд (редован).

96 јуна — Јагодинска прометна банка ад. У Јагодини (редован). — Индустријска привредна задруга али У Зајечару (редован). — Сокобањска банка а.д. у Сокобањи (редован). — Млавска трговачка банка, Петровац, Моравска бановина (редован). — Јерма Габерник ад. Суково (редован). 28 јуна — Млавска штедионица, Петровац (редован).

26 јуна —' „Јасеница“ ад. у Београду (редован).

Trgovački registar

Senćanska Okružna štedionica d. d. u Senti, upis člana upravnog odbora g. dra. Franka Pavla. — Novo-slankamenačka štedionica d. d. u N. Slankamenu, upis člana upravnog odbora ge. Kumfa Ivana.

(ја) сатсеча #16

Сваки напредак у производњи и

употреби сђе знање и сва иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга“

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOVLE MASHBA

и дају им онај квалитет, који га“ рантује сигуран и економичан погон,

STANDAPD — VACUUM

Oil Company of Jugoslavia Inc. БЕОГРАД

РАЗНО i

— Kongres Međunarodne trgovačke komore održaće se od 26 juna do 1 jula 1939 u Kopenhagenu.

— Ovih dana održana je prva godišnja skupština Jugoslovensko-bugarskog zadružnog instituta na kojoj su izabrani u upravu: od Bugara: 5. 8. Hristo Ganev, pretsednik, prof. Grozjedkov, sekretar, članovi: d-r Palazov, Petar Penčev i Rade Vasiljev; od Jugoslovena: g. g. Voja Đorđević, potpretsednik, članovi: Života Lazarević, Miloš Štibler, dr. Juretić i Đorđe Davidović.