Narodno blagostanje

23. јули 1938.

та Ана O anjk šećerne repe. Usianove Које ргоizvode seme šećerne repe dužne su da uplaćuju u njega 19%/o od cene prodatoz semena i to naidalie do kraja jula svake godine.

— Stanje pamuka u SAD je, zbog lepog vremena, vrlo povolino, a samo u nekim Kraičyima oseća se potreba za

. većom vlagom.

— Ovogodišnja žetva pšenice u Mađarskoi ceni se na 93,9 mil. q prema 28,3 lane, raži na 7,4 mil. q kao i prošle godine, ječma na 6,4 mil. q, zobi na 6,4 mil. Stanje kukuruza, krompira i šećerne repe obećava osrednji prinos.

i — Voće u Čehoslovačkoj je ove godine, zbog: mraza u aprilu, znatno stradalo. Prinos je kod ranog voća gotovo 509/о manji nego 1929, kada ie iaka zima uništila polovinu voćaka. 1929 god. 100 voćaka dalo je 483 kg trešania, ove godine sV-ega 120 kg. Kod jabuka, krušaka, oraha, šljiva stanje nije tako rđavo kao kod ranog voća, ali će i tu prinos biti manji od laniskog. : |

— Engleski Savet za proučavanje poljoprivrede ustanovio je da mnogo stoke strada od infekcionog pobačaija i tuberkuloze. Sada se vrše probe vakcinacije stoke protiv pobačaja. U isto vreme ispituiu se uzroci raznih bolesti kod mladih svinia koje pričinjavaju nekad veliku štetu. Kod živine ispituje se dali su pojave paralize inherentne izvesnim vrstama. Godišnie se potroši na rad saveta za proučavanie polioprivrede oko 500.000 f.

— Da bi suzbila doseliavanje seliaka u grad i obezbedila polioprivredi dovolino radne snage nemačka vlada je propisala uredbu o pomoći seoskom stanovništvu. Predviđeno. je da se Dračna premija ne mora vratiti ako su i muž i žena Tradili 10 godina bilo u poljoprivredi bilo u šumskoi privredi ili kao seoske zanatlije nakon prijema premije. Odgađa se vraćanje premije, ako ie jedno od njih bilo zaposleno na selu 5. godina pre i 5 godina posle sklapanja braka. Zavodi se nova premija· za nabavku nameštaja od 800 RM., ako su muž i žena bili 5 godina pre sklapania braka zaposleni u poljoprivredi a 400 Rm, ako je bilo samo jedno. Isplaćuje se u gotovom i na nju se ne plaćaju kamate. Ako su obadvoje nakon prijema premije ostali u istom poslu 10 godina, dug se smanjuje za 500 Rm, a za svaku daliu godinu 100 Rm. Polioprivredni radnici i seoske zanatlije, koji su se oženili posle 19933, mogu dobiti pomoć za nabavku nameštaja od 400 ili 200 Rm, ako su za. poslednjin godina radili na selu. Za svakih dalih 5 godina rada na selu mogu dobiti novu pomoć od 400 ili 200 Rm.

— Prema informacijama Taimsa stanje pšenice u Engleskoji ie dobro, a u nekim krajevima kao na pr. Jorkširu ie odlično, da se već 90 godina ne pamti bolje. Ječam je u nekim predelima dobar a u nekim slab, naročito onai koji je kasnije zasejan. Zob ie dobra u Škotskoi a u nekim krajevima Engleske odlična, naročito ozima, jara je slabija. Pasulj u većini okruga je dobar. Rani krompir dao je dobar prinos (7 t po akru), poslednje kiše su još pobolišale njegovo stanje. Šećerna repa je slabila nego za poslednje 3 godine. Od suše je najviše stradala trava, tako da u nekim krajevima sena uopšte neće biti.

— Стање усева у Немачкој почетком јула о, г. је повољно. У неким крајевима је почела жетва јечма и ражи. Последње кише су знатно поправиле стање сточне хране, кромпира и махуњача.

INDUSTRIJA

— Dnevna potrošnja plina za osvetljenje i grejanje u Zagrebu iznosila ie lane preko 26.000 m? a ove godine za

· vreme letnih meseci oko 20.000 m*. Kako se oseća potreba

та prošireniem plinare i povećanjem mreže plinskih cevi uprava plinare ie odlučila da zatraži zaiam od Zagrebačke gradske

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 473

štedionice- od 3 mil. din. a od Topionice u Varešu cevi na kredit u vrednosti od 2 mil. din. sa rokom otplate od 10 godina.

— Nova topionica antimona društva Montania a. d. kod Krupnja počela je da radi. Kapacitet je 18.000 t godišnje.

— Ministarstvo trgovine i industrije odobrilo je Međumurskom petroleiskom a. d. da povisi glavnicu od 2,5 na 12,5 mil. din. U povećaniu glavnice učestvovaće švajcarsko društvo Holding-Handel A. G. (afiliaciila Schweizerische Bankverein-a), koje će zajedno sa ostalim akcionarima imati 75%/0 glavnice, а 25% država. Međumursko petroleisko društyo ima terene za bušenie nafte u Selnici i Paklenici u Međumurju.

— Proizvodnja čelika u Engleskoj u junu o. g. iznosila je svega 776.000 t, za 30% manje nego u istom mesecu 1937 godine. To je najmanja količina od avgusta 1935. Dnevna prosečna proizvodnja je opala za 25%. Za prvih 6 meseci 0. g. proizvedeno je 5,93 mil. t. prema 6,34. mil. lane. Čelična industrija radila je u junu sa svega 71"/ kapaciteta. Proizvodnja sirovog gvožđa je takođe opala, iako ne toliko kao čelika. U junu proizvedeno je 594.000 prema 684.000 u maju о; g. i 699.000 t u junu 1937. Rezerve sirovog čelika smanjile su se za 6%. Koncem juna radilo je svega 97 visokih peći prema 105 u maju.

— Američki institut za železo i čelik ceni da je росе!kom jula o. g. Železna i čelična industrija SAD radila sa 32,8% prema 22,4% krajem juna.

— Nedavno je osnovano »Društvo za tehničko-industrijske studije a. d.« u Beogradu, sa glavnicom od pola miliona dinara. Društvo ima zadatak da proučava i usavršava domaće i strane patente radi primene u industriji, načine proizvodnje u industriji, tehničke pripreme i izradu elaborata trgovačkih proračuna i da posreduje u finansiranju proizvodnje artikala koji se uvoze iz inostranstva.

— U Zagrebu su osnovana dva akcionarska društva: »Pivovara i tvornica testa« i »Električna centrala i Dilana«. Prvo sa glavnicom od 1 mil. a drugo od 2 miliona dinara. Oba će imati fabrička postrojenja u Delibaševom selu kod Banje Luke.

— Svefska. proizvodnja zlata (izuzev Rusiju) bila ie u maju o. g. 2,603.000 finih unca prema 2,511.000 u aprilu i 2,497.000 u. maju 1937.

— Nemačka proizvodnja kazeina iz koga se izrađuje vuna za štofove sve više raste. Iz 1 hi obranog mleka dobije se 3 kg kazeina, koji se zatim preradi џи 3 Ке ушле. 1982 proizvodnja kazeina je iznosila svega 200 t, lane 4.600 t. U toku drugog četverogodišnjeg plana treba da se poveća na 10.000 t. U Nemačkoj godišnje dobije se 90—100 mil. hl. obranog: mleka od kog se 70% upotrebi kao stočna hrana. Da bi se proizvelo 25.000 t kazeina dovoljno je 8 do 9 mil. hi mleka, t. j. 12 do 13% od one količine kojia se daje stoci.

TRGOVINA.

— U Beogradu je osnovano društvo »Beogradsko opšte trgovačko« a. d. sa glavnicom od 1 mil. din. Baviće se trgovinom polioprivrednim proizvodima, kolonijalnom i užarskom robom:

— Prema izveštaju jugoslovenskog trgovinskog delegata iz Berlina Nemačka će davati uvozne dozvole za naše · voće uz sledeće maksimalne cene: prvoklasne jabuke do 31, avgusta o. g. 95 RM franko nemačka granica ili 22 RM franko nemačko-jugoslavenska; iste jabuke u septembru 922 RM ili 19 RM. Pošto je cena za sveže šljive suviše niska, traženo je za sveže kajsije 44 RM ili 41; sveže šljive 15. RM ili 12 RM; grožđe: do: 31. avgusta 30 RM ili 27; a u septembru 98 ili. 25 RM. Pošto: je cena za sveže šljive suviše niska traženo je da se ona povisi preko 20 RM. U isto yreme traženo je od Ne-