Narodno blagostanje

Страна 618

3.983 а и julu 3.042. Porast u avgustu ove godine pet puta ie manji od onog u istom mesecu 1937, kada je iznosio 10.907. Slična pojava zapaža se i kod nadnica, čije je povećanje sve sporije. Dok je u aprilu 1938 razlika između ovogodišnjih i laniskih nadnica iznosila 1,45 din., u junu je,Dbila 1,43, и julu 1,34 a u avgustu ove godine 1,930 dinara.

— Udruženje banaka u Norveškoj na svojoj godišnjoj skupštini u Oslu konstatovalo je da je kriza zahvatila samo one grane norveške privrede koje rade za izvoz i brodarstvo. Industrija, čiji su proizvodi namenjeni domaćem tržištu, radi punim kapacitetom. Najjače je pogođena krizom industrija za preradu drva. Narudžaba skoro i nema, i cene su jako pale, čak su se morale snižavati kod već sklopljenih ugovora. Prihodi brodarskih društava su znatno opali zbog slabog prometa, a kako su oni ranije činili važnu poziciju u platnom bilansu, to je njegova ravnoteža dovedena u pitanje. Proizvodni troškovi su porasli skoro u svim granama tako da se

neće moći izbeći povećanje cena. Kamatna stopa pala je na'

dosada najniži nivo od d1/0/b.

— Broi zaposlenih u Nemačkoj u avgustu o. g. porastao је za 146.000 na 20,9 mil., za 2 mil. više od najvišeg nivoa prošle godine a za 1,4 mil. više nego 1999. Nezaposlenih je bilo svega 179.000, od toga samo 14.000 potpuno sposobnih za rad. U istom mesecu u Austriji je bilo za 97.000 manje nezaposlenih nego u julu, tako da je krajem avgusta bilo još svega 114.000 nezaposlenih ili !/s prema staniu iz marta 0. 2.

— Na teritoriji Trgovinsko-industrijske komore u Novom Sadu broji zanatskih radnji se povećao u avgustu 1938 za 48, ugostiteljskih za 13 i industrijskih preduzeća za 2. Za to vreme otvorena su 3 postuplta za prinudno poravnanie Van stečaja.

SAOBRAĆAJ

—- Francusko ministarstvo finansija propisalo je uredbu o kontroli nad radom parobrodarskih društava koja primaju od države subvenciju. Kontrola ie vrlo opsežna i obuhvata svaku promenu službe, prodaju i kupovinu brodova, uslove rada i plate osoblja, tarifu, kartelisanie i svaku meru koja bi mogla da dovede do deficita.

— За време конгреса Националсоцијалистичке странке немачке железнице пустиле су у промет 1324 воза за Нирнберг који су превезли 1,270.000 путника према 1218 возова 1987 са 1,063.000 путника.

— Na konferenciji pretstavnika Uprave pomorstva i rečnog saobraćaja i novosadske opštine donešen je zaključak da se što pre počne sa gradnjom pristaništa u Novom Sadu, da se obrazuje fond koji će služiti za gradniu i održavanje istog, a u koji će ulaziti prihodi od obalskih taksa. Osim toga da ministar finansija odobri potrebne sume za gradnju pristaništa iz opšteg kaldrminskog fonda.

POLOŽAJ RADNIKA

— Štrajk pilanskih radnika firme »Našička« u Begovhanu završen je ovih dana potpisom 'kolektivnog ugovora. Minimalna nadnica utvrđena je na 2,65 din. po satu.

— Štrajk radnika u Borskim rudnicima završen je Sporazumom po kome je Uprava povisila nadnice i dala 1 mil. dinara za osnivanje radničke potrošačke zadruge. Ugovoren je plaćeni codišnji odmor od 3—921 dana, prema godinama rada. Osim toga Ministarstvo socijalne politike daće 2 mil. din. za osiguranje zadruge i podizanje radničkih stanova.

— Radnici elektrotehničkih radnji u Beogradu tražili su povećanje nadnica i kolektivni ugovor. Pošto su poslodavci odbili zahtev o povećanju nadnica, radnici su stupili u štrajk.

— Savez kožarsko-preradivačkih radnika u Požarevcu tražio je od opančara da povise nadnice svojim radnicima i

__НАРОДНО_БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 39:

regulišu ostale uslove rada kolektivnim ugovorom. Kako do sporazuma nije došlo, zatražio ie Savez intervenciju upravnih vlasti.

— Obućarski radnici u Sarajevu stupili su u štrajk, pošto poslodavci nisu usvojili njihove zahteve za povećaniem nadnica i sklapanjem kolektivnog ugovora.

IZ POSLOVNOG SVETA

Trgovački registar: |

Jugotanin d. d. u Zagrebu, upis promene čl. 2 društvenih pravila. — Gradska štedionica u Zagrebu, upis članova upravnog odbora 9. g.: Teodora Kaufmana, d-ra Slaviše Keblera i d-ra Ive Spevca. — »Rekio« elektro-tehnička fabrika a. d. u Beogradu, upis članova upravnog odbora 2. 2:: Đure Rudoa i Lazara Plavšića.

Zborovi akc. društava: 27 septembar. — Tvornica tanina Sisak d. d. u Zagrebu (redovan).

29 septembar. — »Tegma« d. d. u Žagrebu (redovan). Munja, tvornica akumulatora d. d. u Zagrebu (redovan). Tanin d. d., Zagreb (redovan).

30 septembar. — Jugoslovenska tekstilna industrija i trgovina d. d. u Osijeku (redovan). — Trgovačka i obrtna banka d. d., Novi Sad (redovan).

6 oktobar. — Hrvatska sveopća kreditna banka d. d. u Zagrebu (vanredan).

11 oktobar. — Prva jugoslovenska fabrika metalnih predmeta i sprava d. d., Brod na Savi (redovan).

16 oktobar. — Građansko električno d. d. u Novom Sadu (vanredan).

RAZNO

__Е. Б. Гајић у својој књизи „Југославија и јевре.ски проблем" доноси статистичке податке према којима код нас има 68.405 Јевреја или мање од У: целокупног становништва. Укупно има 18.219 породица, од тога су 454 земљорадници, 4.160 радници, 7.898 трговци и занатлије, 3910 приватни, државни и самоуправни чиновници и службеници, 1.488 слободне професије, 309 банкари, инду: стријалци и велики трговци. По бановинама су распоређени овако: у Дравској 820, Дринској 10.043, Дунавској 18.518, Моравској 586, Приморској 578, Савској 19.575, Вардафској 7.579, Врбаској 1.160, Зетској 610 и Управи града Београда 8.936.

— Prema podacima ministarstva finansija do kraja avgusta ove godine isplaćeno je na račun kredita od 1 milijarde za javne radove 758,9 mil. dinara. Od toga je utrošeno za gradnju puteva 460,6 mil., a од је зите 220,6 ти. па теđunarodni put Subotica—Niš. Na gradnju železničkih pruga isplaćeno je 246,1 mil. i to Bileće— Nikšić 85,4, UstipračaFoča 85,9, Št. Janž—Sevnica 35,6 1 Koprivnica—Varaždin 39,9 mil. dinara. Ostatak od 59,2 mil. utrošeno je na druge iavne radove.

BIBLIOGRAFIJA:

— La Revue de la situation ćčconomique mondiale, Socićtć des Nations.

Ovo ije sedma godišnja publikacıia o ekonomskom stanju u svetu 1937/38. U prvoj glavi ispituie uzroke opadanja industriske proizvodnje u Americi i uticaj te pojave na druge zemlje. Iznosi sumaran pregled ekonomske situacije u Francuskoij, Nemačkoj, Engleskoj, Japanu i drugim važnijim zemlijama, Ostale glave posvećene su pitanjima povećanja broja nezaposlenih u mnogim zemljama, opadanja industriske proizvodnje, povećanja rezervi sirovina, kretanja cena, 1 зтапје-