Narodno blagostanje

1. октобар 1938.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Због повећаних расхода на војску и сузбијање незапослености холандски буџет за 1939 предвиђа дефицит од 25,61 мил. форинти. Ради покрића дефицита влада намерава да заведе нови порез на доходак поред постојећег. Њима ће бити оптерећени кирије, камате и плате са 2%, и добит од предузећа 8%/о. Овај порез треба да да 90 мил. форинти. У исто време влада намерава да стопе неких пореза смањи, пошто је њихов притисак сувише тежак. Ту долазе у обзир трошарина, порез на обрт и ратни порез. Предвиђају се пореске олакшице за породице са много деце. Рачуна се да ће се због тога смањити порески приходи за 40 мил. форинти.

— Екокомско-финансијски комитет министара у принципу је одобрио Министарству пошта и телеграфа да 32кључи зајам од 100 мил. дин. код Поштанске штедионице. Средствима тога зајма имале би се изградити аутоматске телефонске централе у Скопљу, Цетињу, Петровграду, Осијеку и Крању.

— Кинеска влада известила је повериоце да неће исплатити последњу рату енглеско-француског зајма 1908 у износу од 250.000 фунти која доспева половином октобра. Исто тако неће исплатити ни рату од 234.000 фунти неког другог зајма која доспева крајем септембра о. г, пошто не може да наплаћује порез у подручјима запоседнутим од Јапана, који су служили као извор прихода за службу тих зајмова.

— Швајцарска, према скорашњој изјави савезног шефа војног департмана, утрошила је на одбрану земље досада 605 мил. франака (6.050 мил. дин.), а осим тога у редовном буџету за 1989 предвиђено је 140 мил. фр. (1.400 МИЛ. дИН.).

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— У Солуну одржана је конференција бугауских и грчких трговинских комора на којој је тражено да се у трговинском уговору, за који ће преговори ускодо да почну, поред клаузуле о највећем повлаштењу предвиде и специјалне минималне царине. Најважнији предлог се односи на склапање новог уговора о плаћању по угледу на југословенско-грчки, пошто према досадашњем, који је склопљен у фебруару, 70%0 грчког увоза из Бугарске има да се обави на основу компензације, што се показало врло незгодним. Највећи део грчког увоза састоји се из производа масовне потрошње (жито, месо итд.), а извоза у Бугарску од луксузних артикала, чија је продаја доста малена (јужно воће итд.) Због тога конференција препоручује да се највећи део бугарског извоза у Грчку плаћа у девизама. Док је конференција још заседавала, обе владе су уговориле да се клаузула о највећем повлаштењу прошири и на артикле превезене бродовима и да се она може применити на сваки предмет поред оних наведених у досадашњем уговору.

— Швајцарско савезно веће решило је да се извоз из земље може обављати само на основу специјалног одобрења. Решење се односи и на отпатке, старо гвожђе и сл, а донесено је само због тога, да привреда у случају рата не би остала без сировина, које иначе у нормалним приликама мора да увози, пошто је примећено да се извоз неких производа врши чисто у спекулативне сврхе. Веће наглашава да је то само привремена мера, која ће ce yKHнути, чим то прилике дозволе.

— Пољска влада предузела је разне мере, о којима смо већ писали, да помогне извоз великог сувишка жита овогодишње жетве и да одржи цену жита на одређеној висини. Последњих дана цена ражи на варшавској берзи била је 14 злоти, а пшеница 22 злоти. Због наглог опада-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 635 _

ња цена житу на светском тржишту бонификација царина извозницима није имала већег утицаја на извоз. Притисак на тржишту је још увек велик. Очекивало се да ће га куповина за војску смањити, али се то досада још није осетило. Завођење пореза на брашно и бунгур имало је за последицу да су се пекаре, трговци и потрошачи снабдели брашном пре његовог ступања на снагу, тако да он није могао да испуни свој задатак — да да довољно“ средстава за плаћање извозних премија. С друге стране, због њега су цене брашна и хлеба поскочиле и због тога нема изгледа да ће се повећати потрошња тих намирница.

— Југославенско Министарство финансија донело је решење, на које ћемо се још осврнути у следећем броју, да се следећи производи могу извозити само уз наплату У слободним девизама: прерађена говеђа кожа, храстови шлипери, денатурисани и рафинирани шпирит, бауксит у комадима и у праху, манган, олово, цинк, пирит, пиритова флотапиона руда, згура гвоздена и оловна, камени угаљ, сирови глицерин, ђон у крупонима, окрајци од ђонова, чињена телећа и говеђа кожа, гвожђе за обруче, племенити ин специјални челик, концентрат бакарне руде и цинка, антимон и алуминиум. Уверење да је обезбеђена валута за извоз ових артикала издаваће само Народна банка. У исто време решено је да се од 30 овог месеца не може увозити из неклириншких земаља: патлиџани, црни лук, сирови какао, чај, зачини, пречишћени парафин, материје за штављење коже, органски хемијски препарати и апотекадски препарати наведени у тарифи бр. 2852 изузев оних за чи: шћење парних котлова од камена, препарати за бојење изузев вештачке органске боје и нарочито поменуте, пу: дер, помаде, руменило, средства за бојење косе, предива од природне свиле, крзна урађена и неурађена, траке за филмове и филмови за биоскопе, парни котлови, велосипеди, мотоцикли, њихове приколице и делови и машине за рачунање, писање и умножавање.

РАТНА ПРИВРЕДА

— Рођена vlada je odlučila da Ministarstvo trgovine ı industrije vodi sve poslove oko nabavljanja i proizvodnje 51rovina. Stvoren je naročiti ured za sirovine čija je zadaća: da izradi plan za domaću proizvodnju sirovina, za UVOZ i iZVOZ istih, sakupljanje i iskorišćavanie otpadaka kao i finansiranje čitavog posla. Potreba regulisania snabdevanja industrije sirovinama posledica je sve veće industrijalizacije zemlje. Poljska izvesnih sirovina nema skoro nikako, kao na pr. kaučuka, bakra i pamuka, a nekih je sve manje (nafta, čija proizvodnja opada usled postepenog isccrpljenja izvora), zbog toga UVOZ sirovina stalno raste, a gotovih industrijskih proizvoda opada. Prošle godine vrednost uvoza sirovina iznosila je 56,80/o prema 50,9%/o. od celokupnog uvoza 1935. Zasada će se ured za sirovine ograničiti na regulisanje uvoza, ali je u isto vreme DOčeo akciju iznalaženja novih jevtinih izvora. Stoga је роveo pregovore sa Brazilijom radi organizovanja sopstvenih plantaža pamuka.

— Енглеске надлежне власти објавиле су да ће се организације за раздеобу животних намирница постарати да детаљне цене бутера, сланине и других важних намирница остану непромењене у току следећих 14 дана. То обавештење учињено је да се спречи скок цена. 30.000 т. китовог уља које је досада било смештено у складишта У Холандији, пошто у Енглеској није било места у складиштима, биће ових дана превезено у Енглеску.

КОЊУНКТУРА

— Према „Тће Есопопиз' привредна делатност у Енглеској од маја до августа је опала за 1090 према прошлој години. Индекс потрошње угља (1935 = 100) у авгу-