Narodno blagostanje

a

Страна 703.

29: октобар 1938. |

trašnje cene na nivou rentabiliteta. Sve ovo su, nesumnjivo, simptomi krize u kojoi se nalazi svetsko tržište pšenice.

I u ovoj nedelji, osim Čikaga, kursevi su popuštali usled velike ponude, naročito iz Kanade koja žuri da do prispeća žetve južne hemisfere što više unovči, jer očekuje da će tada cene još više pasti. S. A. D. sve teže osećaju pritisak ogromnog viška pa su usled toga odobrile veći kredit da se nabavi pšenica za siromašno stanovništvo koje nije u stanju da podnese ni sadašnju cenu. Sa izvozom u granicama predviđenih 272.000 vag. ide dosta teško, jer uvozne zemlje radije, po istim cenama, nabavljaju kanadsku pšenicu, Sredinom oktobra Argentini je preostalo za izvoz još 54.700 vag.

Terminski kursevi sredinom nedelje bili su sledeći:

NX—XI XII ПРЕМА МИ Liverpul šil. mtc. 10/— 10J— 10/— = В. А!ге5 рех. тес. 6,05 6,22 659 _ Roterdam hfl. mtc. 335. 1325 70, Čikago centi buš. — 65:/5 67Љ 67Vinipeg centi buš. 595/8 587/3 623/5 —

Situacija na domaćem firžištu je nepromenjena. Ponude proizvođača su sve manie, a sve ono što ne kupe mlinovi prodaje se Prizadu čije su se dnevne kupovine u ovoj nedelji kretale između 30 i 60 vagona.

Izvozni paritet prema decembarskom terminu u Liverpulu bio je 56—57, u sredu je pao na nainižu tačkd, 50,. 3 prema novembarskom u Roterdamu 44 44.50, odnosno na bazi cene za efektivnu robu 54—55 din.

Kukuruz. — U ovoj nedelji svetsko tržište kukuruza bilo je relativno stabilno. S. A. D. su glavni snabdevač svetskog uvoza i tu poziciju u svetskom uvozu zadržaće sve do dolaska nove efektivne robe iz Argentine. Roterdam je notirao 4,50 hfl. za mtc., a Čikago 46 centi za bušel.

Labavljenje tendencije na domaćem tržištu nastavilo se i u ovoj nedelji. Cene za prompfnu vagonsku robu sušenog kukuruza sišle su na 94—96, a za šlepovsku na 986—98 din. Nije isključeno da se popuštanje cena nastavi i narednih nedelja, jer je produkcija sušenog kukuruza dosta velika tako da domaća potrošnja nije u stanju da je apsorbuje.

Izvozni paritet prema novembarskom terminu u Roter-

damu bio je 77—78 din., a prema ceni za efektivnu robu 76—77 dinara.

Uljarice, — Krajem ovog meseca biće završena OVOZOdišnjia kampanja suncokreta. Proizvodnja je iznela oko 4000 vagona od čega u fabrike ulja već otkupile oko 3600 vag. Sya ova količina prodata je fabrikama po cenama, koje su bile više od onih .uredbom propisanih. Do konca septembra fabrike su plaćale 180 din. za 100 kg., a posle toga spustile su otkupnu cenu na 160 din. Sa novim kukuruzom stigle st i bundevske. koštice za koje je propisana otkupna cena od 209 din. Otkup, međutim, nije još počeo, jer je roba dosta vlažna, а 5 druge strane sve tvornice su snabdevene dovoljnom količinom suncokreta. Stoga izgleda da će u ovoj uljaTici doći do intervencije Prizada.

Voće,

Celokupno poslovanje suvom šljivom upućeno je na prodaju Prizadu, koji kupuje po intervencionim cenama. Do 25 o. m. Prizad je otkupio 290 vagona. Isti je slučaj i sa pekhmezom od koga je Prizad otkupjo 8,8 vagona. Usled slabog roda jabuka u Nemačkoj naš izvoz jabuka ima odličnu konjunkturu. Obilna produkcija u Dravskoj banovini skoro је

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

rasprodata i izvezena i sada зе glavni posao prenosi na Srbiiu. Priizad je raspisao premiju od 55. d. za 100 kg. za 17702 kontingenta od 200 маг. jabuka u sanducima Dez poklopca.

Stoka. — Na bečkom tržišiu svinje su rađene ove пеdelie po 1.04 do 1.10 mk. kg. |

Čehoslovačka je pristupila reorganizaciji uvoza stoke na bazi stvarania monopola kao što je slučaj sa žitaricama.

Sirovine. — Na tržištu sirovina vlada relativno čvrsta tendencija, naročito pak za sirovine koje služe industriji naoružanja. Usled stalnog porasta cene međunarodni kartel bakra, koji je u septemDru povećao kvotu proizvodnje na 105, doneo je odluku da razreši članove ugovornih obaveza da bi zadržao cene na sadanjem nivou. Kalaj je u skoku, jer se očekuje znatan porast potrošnje od strane američke industrije automobila i belog lima koje, u poslednje vreme, znatno povećavaju proizvodnju. Olovo se drži na graničnoj ceni koja je od kartela utvrđena na 16 fst. za tonu. Jedino ie cink nešto popustio, jer pregovori za sklapanje međunarodnog sporazuma nisu uspeli. Kaučuk je veoma čvrst usled povećanog uvoza u S. A. D. i smanjenja zaliha. Pamuk је takođe stabilan, jer su američki proizvođači uzdržljivi u prodajama pošto očekuju da će vlada izići u susret njihovoj želji za povećanje cene. Vuna je takođe veoma čvrsta usled velikih kupovina, u poslednje vreme, od strane Engleske, Francuske i Nemačke. Cene važnijih sirovina notirale su: bakar 467}, bakar elektrolit 53, kalaj 211t/a, olovo 161/», cink 159/.. funti sterlinga za tonu. KRaučuk u Londonu 8,38 pensi za libru, a pamuk u Njujorku 8,75 centi za libru.

Сваки напредак у производњи и

употреби сбе знање и сва иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга»

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GABGOVYVLE МАЗИВА и дају им онај квалитет, који га~

рантује сигуран и економичан = нотон. · “0

STANDARD — VACUUM

Oil Company of Jugoslavia Inc.

ЗАГРЕБ БЕОГРАД