Narodno blagostanje

Страна 42

S=:z<<<HEKEEE ЕНЕН

rodnog Blagostanja« i našeg urednika napušta оуај svet. Umro je senior najstarije Srpske trgovačke porodice, Nikola ćurč:n. Za Srbe važi pravilo da ne mogu. izdržati kroz tri generacije na visokim pozicijama, na kojima se traži niz dobrih osobina. Sinovi onih koji su na visok:m pozicijama silaze (a u najboljem slučaju unuci), a sa dna mase penju se novi gore. Mi rado upotrebliavamo reč patricija, ali ga malo imamo. Patricija je brižljivo odnegovan tip, a kojega ne može biti u društvu u kome se degeneriše već u drugoj generaciji. To ne važi za Ćurčine. Sto godina postojanja Ćurč:nske trgovačke radnje beleže. pančevački anali. I biće još sto godina, jer ie radnja prešla na ruke koje je odnegovao pok. Nikola.

Pokojni Nikola je bio najlepši primer Vrlog trgovca, koga sam ikad poznao. Za vršenje funkcije naslednika ijedne

+ Nikola Ćurčin

Cr Or Ia a ram u

88

ТАЈНА СЛУ

— Пошто смо исцрпли све билансе за 1987 годину, а нови, за 1938, нису стигли, овај број излази без додатка.

РОЕЈОРКТУВЕРА

— Принос кафе у сезони 1988/39 цени се на 31,2 мил. врећа, за 22,2/« мање него 1937/38. Светска потрсшња 1988 је износила 25,6 мил. врећа.

— Savez mlekarskih zadruga u Ljubliani poveo је акciju da se povise cene mleka na 2,50 din. po litri sa dostavom u kuću i 2,95 din. u mlekarama. Sadašnije cene, po njegovom mišljenju, suviše su male i nepovolino utiču na proizvodnju mleka. Tvrdi da je ona lane opala i to više zbog n:skih cena, pošto je držanie krava postalo nerentabilno, nezo zbog slinavke i šapa.

INDUSTKIJA

— Производња средстава за производњу у Немачкој повећала се 1938 за 10%/о и сада је 3у/г пута већа него 1932, а за 40% већа него 1928/29. Услед великог програма наоружања и јавних радова, продукција је нарочито порасла у грађевној, машинској, индустрији железа и аутомобила. По вредности она је износила око 19 милијарди Рм према 16 милијарди 1937. Због пораста трошкова производње и пошто је ниво цена 1938 био нижи него ранијих година, вредност производње није порасла сразмерно волумену. На пораст трошкова прсизводње утицало је повећање надница, чији је индекс 1928 износио 124 према 110 1937. На име надница 1938 је исплаћено 13,4 милијарде марака према 5,4 19832.

— У току 1939 капацитет електричне индустрије У Енглеској биће појачан за 800.000 киловата.

— Пељска настоји да развије сопствену производњу материјала за своју индустрију авиона. Због тога је ових дана основано акционарско друштво „Топионица алуминиума“. Друштво је основано од стране неколико предузећа у којима је држава једини или главни акционар. Фабрика ће се градити уз помоћ француског концерна алуминиума а градњу ће финансирати државне банке.

— Основан је Земаљски савез произвођача домаћих филмова, За претседника је изабран г. Коста Новаковић из Београда.

— Šumsko i p:lansko preduzeće »Š:pad« u Zavidovićima priyremeno, je obustavilo radi „ II DO

.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Još jedan veliki prijateli »Na-.

"Бр. 3

- stare trgovačke radnje nisu potrebne ni genijalnost ni velika

učenost, već uravnoteženost, srazmera između intelektualnih,

' moraln:h, fizičkih i odgojn:h osob:na! To je bio slučaj sa

pokojnim Nikolom. On је savršeno spajao trad:cijonalizam sa progresivnošću. Tradicija je bila moralni kompas, a progresivnost poslovni. Tradicija ili kako bi se pogrešno kazalo patr:arhainost — bila je osnov ličnih odnosa u porodici, radnji

i sa prijateljima. Ćurčin je bio Špartanac. Vladao ie sobom

i jakom rukom vod:o je svoje. Davao je svakome svoje. Cenio je vrline i poštovao što je poštovanja dostojno, a Kritikovao što nije kako treba. Uvek budan i na straži. Gostoliubiv i prijateliski, željan da što novo nauči i da pouči Onoga koji ne zna. ! uvek gotov za rad na opštem dobru. Celoga veka je sarađivao na interesima crkve, opštine, države, na humanim i moralnim zadacima, na ekonomskim i finansiiskim pitanjima. Život nije shvatao epikurejski već stojički.

БА

— U Turskoj će ov:h dana početi sa radom rudnik ba-

- kra u Ergani-u, čiji će godišnji kapacitet biti 8—10.000 t. U

istom mestu gradi se rafinerila bakra sa električnom centra!om od 3.0%) kilovata. Dosada godišnja proizvodnja bakra u Turskoj iznosila je 2500 t.

— Grčka proizvodnia aluminiuma stalno se povećava. Od 1934, kada je iznosila 277.0% t. do kraja.1937 je porasla na 489.009 t.

— Proizvodnja električne struie u Nemačkoj za 9 meseci 1938 iznos:la je 55 milijardi kw sati, za 13% više nego za isto vreme 1997.

TRGCVINA

— У Лондсну састало се међународно веће за шећер. Констатовано је да се стање на тржишту побољшало због слабог приноса шећерне репе у Индији и у европским 3емљама., Поред свега тога мисли се да се неће. повећати извозни контингенти, које је веће било смањило пре 6 месеци за 5%. Сматра се да је целисходније да се смање резерве шећера у свету. Досадашње искуство показало је да је након слабе године увек повећавана површина засејана шећерном репом па би се то могло и ове године догодити, а то би довело до повећања резерви.

__ Почетком ове године француско министарство трговине одобрило је оснивање читавог низа нових H3BC3HHX удружења, која ће већином да се баве Из»гозом пољоприроедних производа. Свако удружење је правно лице и приступ у њега је слободан сваком извознику. Министар трговине је изјавио да се француска трговина мора да послужи бељим методама него досада и да очекује да ће се на овај начин појачати извоз. Ова удружења уживаће разне пореске олакшице. |

—_ Савез произвођача и извозника кудеље тражи да Народна банка обрачуна све клириншке чекове који ће се добити за кудељу продату Немачкој до 12 јануара 1999 по курсу од 1430 дин. Он тврди да су највећи послова закључени по том курсу раније, када је објављен споразум постигнут: на последњем заседању југословенско-немачког привредног одбора о стабилизацији немачке клириншке марке на нашим берзама између 14,30 и 14,70 дин,

' Народна банка је. тада гарантовала ма -ће курс- одржавати

у тим границама. Сада је она одустала од тога. Савез тврди да су иресизвођачи и извозници претрпели велику

штету. збор тога; пошто су веровали даће“ народна банка