Narodno blagostanje

Страна 372

sec dana; prema tome ako se rat produži preko mesec dana, težište pada na proizvodnju svega što je za rat potrebno — posredno ili neposredno. Ima izvesnih ratnih potreba, koje se proizvode centralno u nekoliko teških poduzeća; ona će biti prvi ciljevi avijacije u Svetskom ratu. j

— Ja sam međutim čuo, odgovorih mu, da se danas podižu fabrike ispod zemlje ili ako su nad zemljom, zgrade su jednospratne, u šumi, tako da se ne mogu da vide. A ima jedno dva-tri meseca kako u londonskom »Timesu«-u izlazi jedan veliki oglas, gde se pozivaju industrijalci da dotičnom preduzeću povere kamuflažu njihovih fabrika. Kaže se da je kamuflaža tako savršena, da se na hiljadu metara ne može da raspozna objekt.

— To je tačno, odgovorio je moj sagovornik,

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

_-_ Бр, 24

Tačno je i to da se sve više fabrike zidaju u šumi, jednospratno i to svako odeljenje kilometar dva daleko od

drugoga, tako da jedna fabrika Zauzima. po nekoliko

kilometara prostora. Tačno je i to, da se fabrike i stovarišta dižu ispod zemlje, tako da se zbilja ne može znati gde su. A tačno je da |e i kamuflaža savršena. Ali to ne iskliučuje mogućnost napada na velika poduzeća teške industrije, pošto se njihov položaj već od ranije zna.

— Ako ostane samo mali broj poduzeća izložen toj opasnosti, onda će, po onom sfarom pravilu, brzo da se stvori odbrana.

—Tako je! I ja smafram, kazao je moj sagovornik, da će ratna tehnika biti najefikasnije sredstvo protiv rata. Ona će ga odista odvesti do apsurda.

Из уредништва

Једна констатација и једно обећање

Ческо-Моравска остаје засебна царинска обласх

У прошлом броју, у чланку: „Прве вести о резултатима југословенско-немачких трговинских преговора", а поводом саопштења да ће Ческо-Моравска и даље остати као засебна царинска област за извесно кратко време, ми смо писали да, према налшим информацијама, Рајх не намерава да прикључи Ческо-Моравску својој царинској области. Данас имамо детаљније, такође новинарске, извештаје о резултату тих преговора. Из њих се види и да су Немци у Келну пристали да се одржи, с извесним корекцијама — трговински уговор некадање Чехословачке са Југославијом — и сви остали споредни инструменти о међусобном промету добара и плаћања. Остао је обрачунски курс динара за круну од 151, остали су као што рекосмо и други уговори, само су отпале извесне концесије, које смо ми били дали, због тога што су извесне нама дане концесије постале беспредметне. Ческо-моравска продужава да обавља самостално робни и платежни промет с Југославијом сасвим независно од економско-финансиских веза Немачке са нашом земљом. Том приликом да подвучемо, да се успело да се измене неки "споразуми о плаћању између бивше Чехословачке и Југославије у врло велику нашу корист. Данас није више никаква тајна, да смо ми имали велике војне поруџбине у Чехословачкој и да је влада Протектората пристала да Ческо-Моравска продужи са тим лиферацијама. Плаћања по овим лиферацијама била су предмет специјалног уговора и — у колико се сећамо — била су уговорена у злату односно у златним девизама. Прилична сума здравих девиза последњих година отишла је у Чехословачку. У току кризе коју је Чехословачка прошла у прошлој години, учињене су извесне измене у том споразуму у нашу корист. Не знамо тачно у чему је и колики је домашај — пошто се ти уговори сматрају за тајне. Сад пак читамо да је наша делегација успела да добије измену тог платежног споразума у том смислу, што се он спојио са платежним споразумом о робном промету; другим речима, да ми у будуће преко обичног клиринга имамо плаћати и државне поруџбине у Ческо-Моравској; односно да их нећемо плаћати златом већ робом. Ми не знамо како ће се развијати наш робни промет с Протекторатом, гли

је у сваком случају велика добит ова измена, која је постигнута у Келну.

Том приликом да се вратимо на питање самосталне царинске области Ческо-Моравске.. Истина, у свом прогласу од 16 марта т. г. Хитлер је у 5 9 прописао, да Протекторат спада под царинску област Рајха. Тиме је само статуирано право Рајха да присаједини Ческо-Моравску царински Рајху.

И у погледу технике трговинских преговора учињена је измена у толико што Немачка преговара за рачун Ческо-Моравске о привредним односима са иностранством. Али баш Рајх све јаче наглашава да је Протекторат аутономна област, која има и своју засебну царинску област и своју валуту и своју новчаничну банку итд. Читамо у енглеским листовима да је Рајх ових дана предлагао Француској да врати на снагу чехословачке трговинске уговоре. И у Келну је споразум заснован на засебној царинској области. То је стање у интересу Ческо-Моравске, а Немачка сматра да треба да помогне свим снагама Протекторат, да очува економске интересе према иностранству. Чехословачка је имала своје трговинске уговоре, који су били наравно прављени под призмом њезиних експортних интереса. Сви су ти уговори пали после 16 марта и тимг је ЧескоМоравска доведена у врло тежак положај. Бивши партнери су приморали Ческо-Моравску — то стање и данас траје — да увози робу по уговорима Рајха. Рајх је правио уговор под призмом својих извозних интереса, према томе та чизма не иде на Ческо-Моравску ногу. Оставши самостална царинска област Ческо-Моравска има хитну потребу да међународним привредним инструментима обезбеди понова своје извозне интересе. То је учињено за сада на дефинитивој бази у уговору са Југославијом. Према нашим информацијама, Чеси се надају да ће успети и у другим земљама да врате на снагу важније одредбе својих некадашњих трговинских уговора. Очекује се да ће Француска, Енглеска, Америка итд. изићи у сусрет, јер чески извоз користи ческо-моравском раднику. На последње место долази питање девиза, а оне су потребне Ческо-Моравској, ради набавке сировина, јер се не може извозити, ако се не могу увести сировине.