Narodno blagostanje

Страна 440

само о једном закону који даје опште овлаштење министарству трговине да издаје гаранцију за кредите страним земљама. Јасно је да ће се у сваком случају фирма која даје кредит конзултовати с енглеском владом, или ће влада унапред склопити споразум с којом земљом, на основу кога ће јој се одавде аутоматски поделити гаранција. Према томе ради се о једном кредитном фонду из кога могу да добију кредита све земље ако то само одговара политичким интересима,

Protiv amefičkog ртефШога о Sporazum 0 tratipi kaučuka razmeni pamuka ža kaučuk u

za pamuk Engleskoj su bila istaknuta dva razloga, principijelni, jer је vlada protiv metode trampe u međunarodnoj trgovini i drugi razlog interesenata, jer su se bojali za svoj monopolski položaj, ako bi Amerika došla u posed kaučuka. Ti razlozi su delovali da sporazum ne pretviđa onoliku razmenu zaliha kolika je očekivana. Sjedinjene Države izliferovaće Engleskoi u roku od 6 meseca 600 hilj. bala pamuka od 11 miliona koliko iznose njihove zalihe, u vrednosti oko 6 miliona funti sterlinga, a Engleska će za to dati 80.000 tona 'Rkaučuka.

Obračun se vrši po utvrđenim cenama, koje su proračunate na prosečnim cenama ovih artikala između 1 januara do 23 juna. Ako Amerika bude liferovala koju drugu vrstu pamuka, moraće da liferuju veću ili manju količinu od ugovorene. Ali ako skoči cena kaučuka, ide to na teret Engleske vlade,

Ako Amerika bude plaćala premiju na izvoz pamuka, pa mu zato padne cena na svetskom tržištu, moraće za toliko srazmerno Više da liferuje Engleskoj.

Da ne bi ovom trampom bila oštećena međunarodna razmena predviđeno je da se razmene ove relativno male količine, jer Amerika dobija zalihu koja pokriva potrebe kaučuka za 21/» meseca, a Engleska pamuka Za 6 meseca. To je označeno kao najnužnija zaliha ža slučaj rata, a ako ne dođe do njega vlade su se obavezale da ih ne likvidiraju pre sedam godina. Pa i kad dođe to vreme Vlade će se pre likvidacije stokova konzultovati, da bi se izbegao svaki poremećaj na tržištu.

U sporazumu se ističe dđa obe vlade odbacuju trampu kao metod razmene i da su se zato sporazumele da se u ovom izuzetnom slučaju ograniče samo na najnužniji obim i to da izvedu na način kojim neće biti nanesena šteta privatnoj trgovini. Engleska vlada je u gorem položaju kod izvršenja spofazuma, jer niti ima zalihe kaučuka kao što američka ima pamuka, niti može na tržištu da kupi toliko, јег је kartel kaučuka cdredio kvotu za sledećih 6 meseci i povećanje kvote zbog tražnje engleske vlade može da izazove skok cene.

BEER Kao што смо писали Рузвелт Нова монетарна овлашћења пије имао намеру да оду

у САД стане ни од овлашћења да девалвира долар, ни од куповања сребра из иностранства. Овлашћења су истекла зато што закон није могао да буде продужен на време због јаке опструкције у Сенату. И као што пише „Есопопиз!' деловало је изненађујући кад је већ 5-ог јула донесен нов закон којим се стара овлашћења уводе у живот.

У погледу монетарне политике није предвиђена ни: каква промена. Остало је овлашћење да претседник девалвира долар са 59 на 50 негдашње вредности и за одржавање курса долара остаје девизни фонд у коме има 2 милијарде долара злата. Да би убедио Сенат о потреби овог

een НЕ НЕ

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ | - Бр, 28.

овлашћења, Моргентау је истакао да се има захвалити само његовом постојању што је прошле године влада могла да запрети енглеским монетарним властима, да ће и долар бити девалвиран, ако се то догоди с фунтом. У једној ранијој дебати он је обележио становиште владе по овом питању. Девалвацију сматра штетном, било малу биловелику, и остаје код стабилног курса долара, али овлашћење треба да виси као Дамоклов мач над свима онима који би покушали да праве валутне експерименте.

Враћањем овог овлашћења отпала је вероватност да би се ускоро могла извршити и легална стабилизација курсева. То враћање у стање валутне неизвесности отежава нормализовање међународних привредних односа. Мако је стварно америчка влада показала да јој је стало до стабилног курса долара и да је овлашћење последњих година требало да буде Дамоклов мач, ипак, ни у другим земљама не постоје јаке струје у прилог валутним експериментима, напротив, пре би се могло рећи да се уз формалну нестабилност јаче испољава тежња за стварном стабилности валута. А формалне неће бити све дотле док се не направи одлучан корак с једном валутом као што је доларска.

Али у погледу сребра може се рећи да је старој политици ударена тачка. Изгласавање закона открило ге и спекулацију сребрних сенатора. Они су били против Рузвелтовог предлога, зато што се у њему предвиђала цена домаћег сребра од 64,64 центи за унцу, а они су тражили да се она повиси на 77 центи. Кад им то није успело придружили су се онима који су били за то да закон падне. А ни једна страна није показала намеру да се настави политика у погледу иностраног сребра. Сребрни сенатори успели су да у нови предлог закона прогурају цену од 71,11 центи по унци за домаћу производњу и њиховом потпором прошао је закон у Сенату, У погледу страног сребра нема никакве детаљне одредбе, него само овлашћење влади да може да га купује. Према томе не води се више политика ремонетизације сребра, него само се пружа потпора произвођачима, у јачој мери домаћим него страним. По становишту које је влада изнела бранећи предлог закона, она нема намеру да купује страно сребро изнад светске цене, и да тако државна благајна подноси жртве за корист страних произвођача, Цена је у Њујорку оборена са 43 на 36,75 центи за унцу страног сребра, и то се оправдава ценом сребра у Лондону која је пала са 19 на 17 пенси. Тиме је уједно дато признање да политика сребра није успела. У Лондону одбацују америчко тврђење да су били залудни напори да му се цена дигне у свету на висину америчке, него тврде да је она у свету падала и држала се испод америчке зато што је увек постојала неизвесност докле ће се одржати политика сребра.

Иако нема намеру да плаћа вишу цену, влада је сматрала да не смије да обустави потпуно куповину страног сребра, јер би тиме били окрњени амерички трговински интереси. Биће закључени уговори са страним земљама од којих ће се сребро куповати. Од Канаде је куповано 1,200.000 унци сребра, управо онолико колико је било потребно да се изравна трговински биланс. Према томе куповање сребра биће саставни део трговинске политике, а не монетарне.

zulu || облем трошарине и борба Потребна је коренита ре- против кријумчара већ годи-

форма трошарине нама испуњава ступце наше штампе. Падали су разни предлози: да се реформише, да се пооштри контрола, да се укине итд. Али до данас је све остало по старом. Кријумчари и даље уносе кришом