Narodno blagostanje

Сграна 572 _

рачуне, Д. Х. Б. за текуће рачуне, међусобна потраживања новчаних завода, потраживање осигуравајућих друштава за исплате осигураника, као и потраживања јавних тела од јавних новчаних завода и вирманисање код истог новчаног завода не подлежу никаквим ограничењима ни условима.

Сви су улози на штедњу код осталих новчаних завода подвргнути новом режиму рескова и то без отказа до 5.000, до 20.000 отказ месец дана, до 50.000 2 месеца, преко 50.000 три месеца. Исто важи за сва потраживања по ком било рачуну новчаних завода, изузев протоколисане фирме и привреднике уошште, али под условом стварне потребе. Ако управа новчаног завода оспори стварне потребе решава ствар Министар трговине, односно бан за Бановину Хрвтску. За потребе довршења започетих градњи не постоје ограничења ни за улоге на штедњу ни за остала потраживања.

Израз стварне потребе као услов за исплату без рока није правнички довољно јасан, а како је управа 32вода угрожена казном од пола милиона динара за исплате без стварне потребе то ће овај услов дејствовати као рок.

Уредба не ограничава рад берза тако да су оне почеле нормлно с радом 8 овог месеца.

РАТ И ПРИВРЕДА

— Vlada S.A.D. počela je s isporukom 700 hilj. bala pamuka Engleskoj, prema sporazumu o razmeni pamuka za kaučuk.

— Vlada S.A.D. namerava da kupi za 10 mil. dolara sirovina važnijih za ratnu industriju: mangan, krom, volfram, kalai, kinin.

— Englesko ministarstvo finansija ovlašćeno je da izda naređenje, da nijedan posednik hartija od vrednosti, za koje ministarstvo bude smatralo da se mogu prodati u inostranstvu, ne sme da ih proda, transferira, založi ili optereti ma na koji način bez dozvole ministarstva. Posednici su dužni da pruže Engleskoj banci podatke o hartijama koje se budu tražile. Ako ministarstvo bude smatralo da je potrebno pojačati finansijsku poziciju vlade, može da naredi da mu se ustupe izvesne hartije od vrednosti po ceni koju bude smatralo da nije ispod tržne cene onog dana kad bude naređena predaja. Znalo se je da će ovakva odluka pasti čim dođe do rata. Ona se odnosi samo na hartije od vrednosti koje glase na stranu valutu, a to su u prvom redu svi američki papiri. Promet ovih hartija smanjio se bio na londonskoj berzi čim je obustavyliena intervancija na održanju kursa funte, jer je zbog čestog menjania kursa funte bilo otežano, preračunavanje cene iz dolara u funtu.

— Данска влада проширила је забрану извоза још на следеће артикле: све врсте пређе, лак, фирнајс, боје, екстракт за штављење коже, жица од железа и других неплеменитих метала, каблови, рибље уље, лој маст, биљно уље, кафа, чај, пиринач, макарони и суво воће.

— Холандска влада поред већ издатих забрана извоза неких производа о чему смо писали у прошлом броју, забранила је извоз још следећих артикала: бензина, петролеја и других деривата нафте, парафина, вазелина, вуне, фосфата, свих врста соде, туткала, шибица, рубља, одела, памучне и свилене пређе, памучних и вунених производа, каучука, природне и вештачке свиле, целулозе, дрва свих врста, сапуна, коже и кожних производа. Осим тога обуставила је приватну трговину житом.

— Немачка је завела врло строге мере о ограничењу потрошње животних намирница, да би постојеће "резерве издржале што дуже. „Франкфуртер Цајтунг“ од 3. септембра 1939 донео је податке о њиховој величини које

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 36'

преносимо, Резерве пшенице 1. августа 1989 износиле су 8,6 мил. т. Овогодишња жетва мало заостаје.за прошлогодишњом рекордном па се држи да ће она бити довољна да подмири потребу до нове летине. Према томе, може се рачунати да ће се и у следећу годину ући са великом резервозм. Сличан случај је и са шећером. Постоји резерва за 4 месеца. Овогодишњи принос шећерне репе је већи него икада, тако да ће производња шећера, рачунајући ту и ону у Чешко-Моравској, моћи задовољити потребу. То вреди и за кромпир. Сточне хране биће довољно, пошто ће прерада шећерне репе дати знатне количине резанаца, а осим тога принос овса и остале крме ове године је добар. Стока је прилично страдала од заразе шапа и устобоље, али је њено бројно стање још увек знатно изнад оног 1982. Број свиња се повећао у току ове године за 3 милиона према лањском (око 23 мил, комада). Резерва маргарина износи 420.000 т.

— Швашарске берзе у Цириху, Баселу и Женеви остаће отворене и радиће нормално и поред извршене мобилизације. — У Италији је забрањена употреба армираног бетона и гвожђа за изградњу приватних грађевина.

— На линији Београд—Братислава—Беч обустављен је путнички саобраћај на Дунаву. Теретни саобраћај обавља се нормално.

— Да би се ограничила потрошња папира талијанска влада наредила је да од 9 септембра новине излазе највише на 4 стране. Сви ресторани, каване, позоришта и барови затварају се у поноћи. Пошто су повучени аутомобили из цивилног промета, појављује се све већи број фијакера. Као знак неутралности, упркос овој привредној предострожности, узима се обнова прекоокеанске пловидбе. — Швајцарска влада забранила је повишење цена на велико и мало изнад нивоа, који су имале 31 августа. То важи и за кирије, хотелске тарифе, болнице, гас и електрично осветљење. Гомилање залиха, зеленаштво, криумчарење намирница проглашени су кажњивим,

— Шведско министарство унутрашњих дела образовало је неколико одбора који треба да донесу привредни план за новостворену ситуацију. Најважнији је одбор за цене и свако приватно лице моћиће да му саопшти њиХхово повишење. Одбор за бензин има да води бригу о снабдевању земље горивим материјзлом уопште. Поседницима аутомобила саопштено је да одјаве број да би могли бити ослобођени пореза на кола. Извозници дрва траже да се преузме нека гаранција за курс фунте стерлинга, јер сви њихови уговори о лиферацијама закључени су у фунтама.

— Navala ulagača na banke u Rumuniji prošle nedelje bila je jaka, berza je radila u znaku likvidacije poslova. Kursevi akcija su bili opali za 10—12%/o a čvrstoukamativih papira za 8%. Neke grane, kao takstilna i ona životnih namirnica, imali su visoku konjunkturu. Zabeležena je i znatna prodaja auiomobila.

— U bankarskim krugovima u Niujorku živo se raspravlja pitanje kakvog će uticaja imati rat u Evropi na američko efektno tržište. Vlada je dala umirujuće izjave i preduzela mzre za zaštitu privrede od štetnih posledica nagle prodaje američkih papira od strane Evropliana. Celokupan iznos evropskog kapitala plasiranog: u američku privredu ceni se na 7,8 milijardi dolara, od čega 4 milijarde otpadaju na efekte. Evropske zemlje drže američkih hartiia od vrednosti u iznosu od 9,7 milijardi dolara. Engleska sama drži preko 1 miliјагде. — U Italiji i Švedskoj obustavljen je saobraćai privatnih motocikla, automobila i autokara, izuzev onih koji se upotrebljavaju u javnom interesu,