Narodno blagostanje

30. септембар 1939. НАРОДНО

— Од 1 октобра вршиће се исплата купона бр. 25 на шалтерима Државне хипотекарне банке и њених филијала. — Влада Јужноафричке Уније решила је да државна благајна може куповати злато по цени од 150 шилинга за 1 унцу.

— Народна банка известила је заинтересоване да се плаћања у клириншке земље могу вршити и даље унапред, без претходног одобрења Девизне дирекције, на основу писмене изјаве да ће се унети одговарајућа роба. За плаБање унапред у неклириншке земље потребна је претходна дозвола.

— На подручју Бановине Хрватске има 118 банака, то је 20%• од укупног броја у нашој земљи који је износио 584, крајем 1987 год. Од укупне главнице од 2,3 милијарде на банке у Хрватској отпада 478 мил., 20,1%, а од укупних улога на штедњу који су износили 5,3 милијарде, 2,7 милијарди, 50,39.

— Министарство трговине и индустрије заузело је гледиште да се улози на штедне књиге могу исплаћивати појединим привредницима као текући рачуни, по Уредби о исплати уложака, ако се из свих околности може закључити у појединим случајевима да уложени износи имају карактер платног капитала.

— Влада је решила да се Средишњем савезу хрватских сељачких задруга исплати доспела камата на одштету и то у износу 14,6 мил. дин.

— Француски имаоци иностраних потраживања морају ове да пријаве до 1 децембра о. г. Казне у случају неиспуњења те обавезе су врло високе и иду до пет година робије и губитак часних права.

— Федералне резервне банке у С.А.Д. морале су да купе у току септембра велике износе државних обвезница, чији се сток повећао у првим трима недељама за 401 мил. на 2,8 милијарди долара. Истовремено су се повећали и записи министарства финансија гласећи на злато за 387 мил. на 14,9 милијарди долара. Министарство финансија издало је те записе да би финансирало куповину злата које потиче из златних резерви Енглеске. Златни сток САД. повећао се за последњих 13 и по месеци за 3,8 милијарди на 16,8 милијарди долара. Повећање стока државних хартија од вредности и злата имало је за последицу пораст обавеза по виђењу, у септембру за 739 мил. на 13 милијарди, и новчаничног оптицаја за 107 мил. на 4,7 милијарди долара.

— Енглеска опозиција питала је владу да ли је могуће да енглески чланови управе Банке за међународне плаћања заседају заједно са немачким члановима. Енглеска влада је одговорила да то у будуће неће бити могуће.

— У Загребу је основан привремени акциони одбор фениксових осигураника. Одбор сматра да досадашњи управни одбори нису предузели и постигли ништа у корист осигураника. Последње је време, по мишљењу одбора, да се осигураници сами побрину за заштиту својих интереса.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Влада је одлучила да код Народне банке узме даљи кредит од 240 мил. дин. на терет будуће валоризације златне подлоге. Укупан износ кредита по тој основи износи дакле 840 мил. дин.

— Швајцарска Народна банка је повећала квоту државног кредита. Као што изгледа швајцарска влада намерава да трошкове мобилизације покрије у прво време краткорочним кредитима, које би консолидовала доцније,

— Ратни додатак војних лица и војних службеника у Немачкој ослобођен је порезе.

БЛАГОСТАЊЕ Страна 619

САОБРАЋАЈ

— Немачка осигуравајућа друштва и даље ће вршити осигурања поморских транспорта по ниској премији која је установљена још 1988 г. за ратни ризик. У ту сврху је основана учешћем државе заједница немачких осигуравајућих друштава за ратни ризик.

— Турска ужурбано гради железничку линију из Дијабекира за Ирак. М влада Мрака се одлучила да исто уради са ирачким делом пруге. Ова железничка линија може да буде од огромног значаја, пошто ће везати покрајину. Мосул са перзиским заливом и претстављаће најкраћи пут од Цариграда до Индиског океана.

— Застој у поморском саобраћају проузроковао је већу незапосленост међу лучким радницима у нашим лукама. ПОТРЕБАН ЈЕ САРАДНИК

РАТ И ПРИВРЕДА

— У Немачкој су уведене карте и за сваку врсту сапуна. Угаљ за домаћу потрошњу добиће се без карте на основу спискова код трговаца угљем, који ће проценити потребу појединаца на основу њихових података и сопственог искуства.

— У Немачкој спроведена је потпуна заштита станара укључивши и потстанаре. Кућевласници не могу да по: висе кирије нити могу да откажу станове, без одлуке првостепених судских власти,

— Лондонски трговци упутили су протест министарству трговине против премије од 10 шилинга месечно на 100 коју морају плаћати кроз 3 месеца за осигурање резерви од ратног ризика. Они сматрају да је она превисока и да ће заједно са другим ратним дажбинама проузроковати знатно повећање цена.

— У Бразилији основан је одбор за производњу и снабдевање, који има задатак да контролише залихе најважнијих сировина и артикала за исхрану, да установи трошкове производње и да предузме мере против шпекулације и повишења цена у унутрашњој трговини. Комисија може са пристанком претседника републике да регулише поделу потрошних добара и сировина, да забрани транспорт извесне робе да би се боље искористио расположиви простор за превоз и да забрани извоз или увоз појединих производа.

— Холандска Индија намерава да забрани извоз злата и руда са златном садржином Она производи око 2000 килограма злата годишње. Извоз из Холандске Индије је због рата и огромног скока премија за осигурање готово престао. Влада жели да примени закон о државном осигурању транспорта.

—- Удружење млинске индустрије понудило је влади своје услуге приликом стварања стокова резерве хране. По тврђењу удружења, млинска индустрија може да прими бар 20.000 вагона У своје магацине, а у случају преуређења магацина за проветравање за још 100—200% више. Удружење се заложило да се пословни део снабдевања народа са храном за случај рата повери заинтересованим главним привредним гранама које најбоље познају прилике производње, прераде, трговине, транспорта итд. |

— У Немачкој је реорганизован систем карата за добијање животних намирница. Нормални недељни оброци су за одрасле: 2.400 г. хлеба или 1900 гр. хлеба и 375 гр. брашна, 500 гр. меса или меснате робе, 80 гр. бутера, 125 маргарина, 65 гр. свињске масти, 69,5 гр. сира, 100 гр. пекмеза, 250 гр. шећера, 25 гр. пиринча, граха, гриза или сличног, 125 кг. кавиних сурогата итд. Посебно ће се регулисати оброци јаја, чаја, уметног меда, колонијалне робе итд. Млека могу да добију само деца и мајке,