Narodno blagostanje

Страна 634 :

ТРГОВИНА

— Belgiska vlada odredila je za šećer, pirmač, kavu, sapun, ulie za jelo, zelen, so, mast i čokoladu maksimalne cene. To su cene iz vremena neposredno pred rat ili nešto povišene.

— Između Engleske i Nemačke vodi sa borba za švedsko tržište. Trgovina između Engleske i Švedske zapela је zbog nesigurnosti i sporosti plovidbe. 10 dana putuje pošta iz jedne zemlie u drugu. Tu situaciju pokušavaju da iskoriste Nemci koji nude tekstilne proizvode po vrlo niskim cenama. Cene engleskom ugliu su se udvostručile zbog porasta prevozn> tarife, dok su nemačkom samo neznatno skočile. Radi regulisanja trgovine i plovibe sa Engleskom ovih dana je švedska vlada uputila delegaciju u London.

— Kanadska vlada namerava da pojača izvoz sira u Englesku. Zbog toga je povela pregovore sa proizvođačima u cilju stvaranja organizacije koja bi vršila izvoz.

— U Engleskoj su zavedene prošle nedelje knjižice za kupovanje benzina. lako su rezerve velike, ova mera je zavedena zbog toga, da bi za vodjnž potrebe bile na raspoloženju što veće količine. | — Engleski ministar trgovine izjavio je u parlamentu

da će vlada produžiti garancije kredita za izvoz engleskih proizvoda u veći deo evropskih zemalja.

— Između Jugoslavije i Češko-Moravske zaključen је pre izbijania rata sporazum o isporuci 150 vagona masti i mesa i od strane prve 930 vagona je izliferovano prz rata, a ostatak nija zbog smetnji u saobraćaju. Pošto su kasnije cene skočile, povedeni su pregovori o isporuci ostalih 1920 vagona po novim cenama. Ovih dana postignut je sporazum kojim su izmenjeni uslovi isplate i cene prilagođene sadašnjim.

— Ministar trgovine i industrije odobrio je osnivanje »Međunarodnog akcionarskog društva za trgovinu i industrijuć u Bzogradu за гјаушсот 04 1 mil. din.

— U Južnoj Rodeziji je zabranjen izvoz žive stoke, da bi se sačuvale potrebne rezerve za domaće tržište i da bi se što više mogao mpovećati izvoz smrznutog mesa u Englesku.

— Od početka rata do sada nastale su u potrošnji i cenama životnih namirnica u Engleskoj interesantne promene. Ministarstvo ishrane povisilo je cena hlebu za 0,95 din. po kg, ali se ta povišica smatra privremenom. Potrošnja mesa pretprošle nedelje toliko jie porasla da su neki mesari imali obrt kao za vreme božićne nedelie i ministarstvo ishrane našlo se pobuđenim da uputi apzl potrošačima da smanje kupovinu na normalnu meru. Cene pamučnih proizvoda su porasle. Ured za pamuk smatra da to povećanje nije u srazmeri sa porastom troškova proizvodnje i da ometa trgovinu, a naročito izvoznu. Zato je rešio da ispita cene i troškove proizvodnje. Tražnja ćebadi je toliko porasla da je ministarstvo snabdevanja tražilo da jedan dzo proizvođača ćilima preuredi svoje faprike za proizvodnju istih.

— Између Бугарске и Совјетске Русије воде се преговори о закључењу трговинског уговора. Према досадашњем стању ствари робни промет имао би се вршити на бази компензације. Бугарска би лиферовала дуван, цигарете, текстилне производе, конзервирано и свеже воће и поврће, а примила би од Совјетске Русије петролеум, пољопривредне справе, локомотиве, вагоне и оружје. Претстоји пут бугарске трговинске делегације у Москву за закључење споразума. На челу делегације треба да је г. Божилов; министар финансија.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Zbog međunarodne situacije obustavljena je služba po našim stranim dugovima u inostranstvu. Mi smo to predlagali još pre godinu dana i u vezi s tim imamo članak, koji nije mogao da bude objavljen zbog prenatrpanosti materijalom.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 40

· — Banska uprava Moravske banovine zaključila je тајат od 20 mil. din. kod Središnjeg ureda za osiguranje radnika u Zagrebu.

— Beogradska opština namerava da zaključi zajam od

40 mil. din. za proširenje vodovoda.

— Vlada је propisala uredbu o emisii druge tranše G%o državnih obligacija za likvidaciju agrarnih odnosa u Dalmaciji u iznosu od 500 mil. din.

— Ministar finansija u Engleskoj podneo je parlamentu predlog prvog ratnog budžeta. Štampa piša fom prilikom da će država tražiti znatne žrtve od poreskih obveznika za pokriće ratnih troškova, pošto je vlada do sada znatne sume utrošila na naoružanje dobivene putem zajma. U finansiskom zakonu, izglasanom pre 2 meseca, predviđeni su rashodi za celu godinu od 1.400 mil. funti stzrlinga, od čega će se 500 mil. pokriti zaimom. Za odbranu predviđeno ie 730 mil., ali ratni izdaci verovatno će znatno premašiti tu sumu. Od poreskog obvaznika tražiće se da podmiri veći deo tih izdataka.

— Danska vlada podnela je parlamentu predilcg zakona o naknadnim kreditima od 20 mil. K. za vojsku i mornaricu i 5 mil. za potrebe civilne odbrane od napada iz vazduha.

НОВЧАРСТВО

— Novčanični opticaj u Engleskoi, posle porasta od 508,033.000 na 553,475.000 za prve tri nedelie septembra 1939, u četvrtoj nedeli se smanjio za 6G6,977.000 funti sterlinga. Taims piše povodom toga da se zemlja postepeno prilagođava ratnim uslovima. Sada je opticaj novčanica za 67 mil. veći od laniskog ı očekuje se da će se još smanjiti. Depoziti kod banaka opali su za 1,7 mil. funti, u poslednjoj nedelji, ali su ioš uvek za 7 mil. veći nego u septembru 19838 i iznose 107,80 mil. Vlada je ovih dana povukla rašenje po kome su poštanski čekovi mogli da se upotrebe kao platežno sretstvo, pošto je ta mera sada nepotrebna s obzirom na to da opticaj novčanica više ne Faste.

— Ministar pravde propisao je uredbu o izmeni i dopuni uredbe o sudskim depozitima. U buduće moći se ovi polagati ne samo kod Državne hipotekarn» banke nego i kod opštinskih štedionica do 5000 din., a kod nekih i preko 5000 do iznosa koje odredi ministar trgovine i industrije. Uslovi će biti kao i kod Drž. hip. banke. -

— Hrvatski ban doneo je rešenje o organizaciji Štedionice Banovine Hrvatske. Ona će obuhvatiti teritoriju celokupne banovine. Štedionica Primorske banovine u Splitu pretvara su u filijalu.

— Ban Banovine Hrvatske postavio je za komesare u bankama Које se nalaze pod zaštitom o.g. Dr. Jurija Krnjevića u Prvoi hrv. štedionici, Dr. Peru Plešea, advokata, u. Jugoslovenskoj udruženoij banci, Dr. Svetozara Ivkovića, advokata, u Srpskoj banci i Dr. Ivu Elegovića, javnog beležnika, u Jugoslovenskoj banci.

РАТ И ПРИВРЕДА

— Vlada ie rešila da nabDavke za one potrebe naše vojske koje po oceni Vrhovne vojne uprave zahtevaju najveću hitnost izvrši po naikraćem postupku, nezavisno od odredaba Zakona o državnom računovodstvu.

— Ministarstvo za ishranu koje je obrazovano u Engleskoj biće u stvari najveća trgovinska organizacija. Nieсоуа је zadaća da kupuje hranu u inostranstvu, da se brine za njen transport i da prodaje trgovcima i aprovizacijama. Ovo ministarstvo bilo ie obrazovano u prošlom ratu tek 1917 i radilo je do 1990, napravivši ogroman promet od 1 miliiarde funti sterlinga.

— Švajcarska osiguravajuća društva donela su odredbž o osiguranju ratnog rizika koje će važiti za sve ugovore zaključene posle 2 septembra o. ge. Njima su obuhvaćeni svi