Narodno blagostanje

21. октобар 1939.

rice. Kukuruz, usled malog prinosa, neće se izvoziti. Kao kompenzaciju za kukuruz Nemci su dobili 2.500 vagona mekinja i stočnog brašna i 2.000 vagona ulianih pogača. Za voće predviđeno je iskorišćenje svih kontingenata i to: za jabuke redovni kontingent od 1.700 vagona, ostatak od 1.100 vagona (600 vagona odnosi se ina гапе jabuke) i vanredni kontingent od 1.000 vagona; Za suvč šliive 1.280 vagona kao re-

___ == 09

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ.

Страна 665

dovni i 1.000 vagona kao vanredni kontingent; za pekmez 300 vagona i za pulpe 200 vagona. Predviđen je 17707 сејоkupne proizvodnje soje (oko 500 vagona), kao i znatan iZVOZ kudelje. Kontingent za svinje utvrđen je na 300.000 komada; isto tako povećani su i kontingenti za nčžke stočarske ртгоizvode. Najzad, osim metala, povećan ie : kontingent za izvoz drveta.

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

POLJOPRIVREDA

— Новосадска трговинско-индустриска комора у свом последњем извештају цени да је овогодишњи принос кукуруза раван прошлогодишњем. У Дунавској бановини он је мањи за 10 до 25% према лањском ау осталим бановинама већи. Знатан део потребе у кукурузу моћи ће се подмирити из пролазног вишка којег лане није било. Принос хмеља је за 509 мањи од прошлогодишњег. Квалитет је добар, и тражња је доста јака. Цене се крећу између 2.000 и 3.200 дин. по метарској центи. Досада је продато 3.000 метарских центи Сједињеним америчким државама и Белгији.

INDUSTRIJA

— Izašla je uredba kojom se osniva Prodajna centrala za kvasac. Centrala će vršiti isključivu prodaju kvasca u zemlji i u inostranstvu. Osnovni kontingent za jednu proizvodnu periodu iznosiće 2.6 mil. kg kvasca, od čega će 200.000 kg imati državna fabrika kvasca u Beogradu, a ostatak pri vatne fabrike. Ministar vojske i mornarice može uredbom da nametne obavezu pojedinim fabrikama da podignu instalaciju za proizvodnju glicerina.

— Fabrika špirta M. Fischla sinovi u Tuzli i fabrika i rafinerija špirita, ugljične kiseline u Kreki pretvoriće se u akcionarsko društvo sa glavnicom od 5 mil. dinara. Centrala društva biće u Beogradu.

— Uprava za zaštitu industriske svojine primila je 1938 godine 1646 prijava za odobrenje patenata. Od toga 489 prijava je iz Jugoslavije, a ostatak iz inostranstva. Odobreno је S1l patenata. Najveći broji otpada na elektrotehniku (70), zatim na hemisku proizvodnju (56), grejanje (33) i vatreno oružje (51). |

— U Grčkoj je osnovano akcionarsko društvo sa glavnicom 60 mil. drahmi za proizvodniu belog lima i za obradu gvožđa.

— У Београду је одржана десета годишња скупштина Савеза електричних предузећа. Управа у извештају истиче да је производња електричне струје ове године порасла према лањској, због повећаног рада индустрије. Потрошња струје за осветлење, занатских радионица, ситне индустрије и кућа за становање у стагнацији је због високе државне трошарине. У резолуцији се тражи да се укине државна трошарина на електричну струју и сијалице, а док се то не спроведе да се садашња стопа трошарине за погонску струју примени и на ону за осветлење.

— Шведске топионице гвожђа почеле су поново са продајом, али по већим ценама. Поруђбине су тако велике, да се морала контингентирати испорука, тим пре што не постоји вероватноћа, да би се могло радити пуним капацитетом због отежане набавке сировина. ИМ цена старог гвожђа је повишена за 254) као и новотопљеног.

— Међународни одбор за калај одредио је извозну квоту за треће тромесечје 2. г. са 120% утврђене стандард"не количине, која износи 51.994 тоне. Извозна квота за треће тромесечје према томе износи 62.892 тоне. Извозна

и занатска

појачана.

квота је повећана и упркос томе што су се залихе калаја повећале са 4.964 тона на 29.961 крајем септембра. Али веће залихе засада не претстављају опасност за цене, нарочито с обзиром на то што С.А.Д. желе да образују већи сток калаја.

— Италија је појачала субвенционирање производње домаћих филмова. Осим тога је филмска индустрија ослобођена течевине за три године. Контрола државе је Продукција филмова може да почне само на основу дозволе министарства просвете. Да би се омогуБило повећање посете биоскопа снижен је порез на јевтиније улазнице, |

— Италија гради четири велике фабрике целулозе, свака са годишњим капацитетом од 200.000 метарских центи, У првој половини 1939 произведено је 241.515 метарских центи целулозе.

— Геолошка испитивања у циљу изналажења угља у Италији показала су да у околини места Арса и Сулцис постоје наслаге антрацита и мрког угља чије се богатство цени на 392 мил. тона.

TRGOVINA

— U listu artikala, čiji se uvoz premira »transfernim dinarima« ušle su suve šljive, a za višnje povećan jača ргосеnat upotrebe transfernih dinara sa 15 па 25%.

— Narodna banka će tražiti u buduće od uvoznika robe iz južno-američkih država uverenje diplomatskih pretstavništava tih zemalja u Evropi o tome, da je ta roba zaista iužno-američkog porzkla. Narodna banka želi na [а] način da postigne i za našu zemlju trgovinsko-političke pogodnosti, koje kupci južno-američkih proizvoda imaju u tim zemliama.

— Detalina trgovina u Engleskoi u avgustu 0. 2. гатм1jala se vrlo povolino. Obrt ie porastao za 6,4%/0 prema onome 1938. U nekim delovima Londona porast je iznosio 17,6%o. Još nema tačnih podataka o obrtu u detaljnoi trgovini u septambru. Prema još nepotpunim statistikama prve nedelje rata on je u velikim gradovima opao za 60%/о, dok ie u manjim porastao, što je posledica evakuacije stanovništva. Ali od tada se detalina trgovina oporavila i izveštaji trgovačkih radnji u velikim gradovima pokazuju snažan porast obrta.

— У прошлом броју забележили смо повећање цена мешавини алкохола и бензина за 0,25 дин. ових дана оне су поново повишене за 0,20 дин. тако да износе 5.90, 6,15 односно 6,25 дин. по литри због повећања примесе алкохола. — Лондонски трговци вуном забринути су, пошто енглеска влада намерава да купи вуну директно од произвођача. Трговци се надају да ће им енглеска влада поверити расподелу вуне и тако спречити њихово пропадање.

— Претседник С. А. Д. позвао је увознике, да не извозе поново увезене сировине. У вези с тим је Америчко друштво за производњу каучука упутило питање трговцима и посредницима каучука колико су продали за Европу. Установило се, да је у септембру продато 10.000 тона каучука Русији и Шведској. |