Narodno blagostanje

4. новембар 1939.

Из уредништва

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 691

Fr. Д-р Мачек акцептира менишу коју је повукла српска демократије

Наш политички живот развија се у последње време на начин који неки сматрају за знак да ће се са затварањем хрватског питања отворити српско. Решење хрватског питања је свакако убрзало унутражње политичку динамику Југославије: тамо журно пренашање компетенција на Загреб, као да се налазимо пред преклузивним роковима; у Словеначкој жива дискусија о томе какав облик треба да узме словеначка аутономија (у искоришћавању уредбу којом се даје могућност стварања нових бановина); а у осталим крајевима нервоза због задоцњења у извођењу реорганизације југословенске др-

жаве. Само површно посматрање може дати маха.

претпоставци да стојимо пред отварањем српског питања. Истина необично је, да опозицију против решења хрватског питања не воде централисти (чији број није мали и међу којима има јаких политичара); полемика се води између Хрватске сељачке странке с једне стране и српских чланица Удружене Опозиције с друге. То је више но необично кад се има пред очима чињеница, да се свих пет политичких странака ван Хрватске, а из У-О изјаснило за решење хрватског питања у смислу хрватских захтева. То су Демократска странка, Српска. земљорадничка, Радикална, Југословенско-национална и социјалистичка.

Врло је вероватно да ће се ускоро појавити и политички покрет са Пашићевом паролом _ „Срби на окуп!" Али он може доћи до победе само ако се истроше горе поменуте странке, које имају данас највећи део гласача. Због неколико килограма компетенција мање или више у Загребу, због неколико километара територије Бановине Хрватске мање или више, не могу ове странке постати централистичке, Тај покрет може успешно да искористи задоцњење демократског уређења државе. То је већ дало маха претпоставци (која се врло вешто искоришћава од противника државно-правног стања у Југославији), да ће само Бановина Хрватска постати демократска.

Опасност од диспаритета у политичком уређењу између Бановине Хрватске с једне стране и осталих крајева с друге за сада је срећно сузбио г. д-р Мачек изјавом пре неколико дана која гласи:

„Децо, браћо и пријатељи, иако данас изгледа као да су само Хрвати постигли свој циљ, а Срби да нису постигли ништа, то је само привидно, јер запамтите, не може уз слободну Хрватску бити заробљених Срба и зато обећавом, а ви знате да ја своје обећање увек држим, да извојевавши потпуну слободу хрватског народа нећемо мировати док не извојујемо слободу и народа српског". Незадовољни данашњим државно-правним стањем, (а њих има и мора да има; јер не гледају сви људи на државно уређење на исти начин), одговарају на ову изјаву д-р Мачека, да је то једно просто обећање и да је у политици узанс, да се обећања не одржавају. Ту лежи повод овом нашем напису. Ми тврдо верујемо д-р Мачеку. Он је најморалнија политичка личност у данашњици Југославије. Ми потписујемо следеће речи

г. министра д-р Будисављевића упућене г. дер Мачеку: ~ | | „У борби против црне реакције и за слободу Срба, Хрвата и Словенаца стајао си ти на челу и твој, нажалост, пок. друг Светозар Прибићевић, за кога си рекао да је носио половину крста у тој борби, а другу половину ти. Покушали су и тебе да сломе и одвоје од твоје породице и од твоје жене и деце. Покушали су да те раставе и од твога хрватског народа и од свих оних који су у тој борби чврсто са хрватским народом стајали. Тврд је орах воћка чудновата... тако поломише зубе и они који ударише на тебе".

Ако кратко резимирамо наше најважније политичке догађаје последњих петнаест година, у погледу хрватског питања, онда можемо рећи да је централизам сломио Стјепана Радића, те је са хрватским народом положио присегу на верност јЈугославији централистички уређеној. Његова је једина нада била, да преко демократије, у друштву са Прибићевићем, оствари програм хрватског народа. Он би, по нашем мишљењу, успео у тој замисли. Стјепан Радић није погинуо бранећи Хрватску, већ демократију. Исте су силе покушале на исти начин да сломе д-р Мачека. Поступано је опробаним методама: у једној руци шећер, у другој бич. Наизменично нуђени су му високи положаји и гуран је у интернацију и затвор — без икакве кривице. Д-р Мачек је стојички свему томе одолео. Ми смо у искушењу да кажемо да није тешко одолети затвору. Теже се одолева богатству, слави и власти. На томе су попадали стотине наших политичара. А томе. је одолео д-р Мачек. Стјепана Радића је савладао централизам, Мачек га је победио. Д-р Мачек је у свом политичком животу остао неумрљан, те има право на: кредит који тражи од српског народа.

| Jam | објављен споразум Цветковић-Мачек, ми смо га поздравили из два разлога, прво зоог тога што сваки народ има право да има владавину какву жели и друго због тога што смо у том споразуму видели гаранцију за демократију. Савезна држава не може бити тоталитарна, већ демократска.

Дајући пун кредит д-р Мачеку ми понова подвлачимо, да одуговлачење решења осталих питања може да га доведе у положај да не може да оствари своје обећање или да се ситуација тако комплицира, да извршење обећања буде скопчано са великим. препрекама. Са добрим треба хитати.

Стојећи ноторно над политичким странкама ми можемо мирно да говоримо о политици, а да нам се не пребаци никаква задња мисао. Ми сматрамо да се не може замерити странкама чланицама Удружене Опозиције ако су незадовољне догађајима који се сад одвијају. Не може се замерити ако се не слажу

ca формирањем Сената како се намерава. То је са

службене стране оглашено за пролазно решење, али се тако исто може бранити гледиште да и без тога може бити. Бивше чланице Удружене Опозиције траже да се и у осталим крајевима изведе демо-