Narodno blagostanje

25. новембар 1939 _ НАРОДНО čile od 30 din. po kg krajem 1988 na 60 din. 1939. Zbog toga će se sVe rezerve moći povolino unovčiti. U Južnoj Srbiji "ima još oko 150.000 kg neprodanih sušenih kokona.

__- Тешкоће око снабдевања привреде бензином У Данској постају све веће. Цене су се од почетка септембра "удвостручиле, а како нема довољно девиза немогуће је на-

бавити количину потребну за нормалну потрошњу. Због тога је заведено рационирање. Рачуна се да ће садашње резерве моћи покрити потрошњу кроз 2:/» месеца.

— Енглеска влада откупила је целокупну бербу какаоа за 1939/40 британске западне Африке и намерава да купи што веће количине на Тринидаду и Цејлону. Организација лондонских трговаца какаоа протестовала је против те куповине од стране владе, пошто је тиме трговина остала без робе, а неизвесно је да ли ће је моћи добити из Холандије.

— Дански министар трговине је недавно изјавио да је крајње време да се обнови закон о контроли девизног промета који је влади омогућавао контролу спољне трговине, пошто је девизни сток од 115 мил. к почетком 1939 пао на 8 мил. крајем октобра. Само у септембру и октобру он се смањио 323 88 мил. Главни узрок томе је пораст цена увезене робе за 50 до 1009/6, док су цене данских производа остале готово неизмењене, осим тога прилив девиза од трговачке морнарице је слаб, пошто је саобраћај опао а трошкови порасли. Златна резерва не сме да се употреби за плаћање увоза, пошто се мора чувати за случај велике нужде, Влада је спремила предлог закона о субвенционисању извоза који ће важити 3 месеца. Њиме ће се помоћи азвоз сланине, бутера, млечних конзерви и јаја на тај начин да ће држава накнадити извозницима разлику између домаћих цена и извозних које су пале услед пада курса фунте стерлинга.

—_ Енглеска текстилна индустрија покривала је до сада своју потребу у лану увозом, у првом реду из Сов. Русије. Домаћа производња давала је незнатну количину. Пролетос је руска влада забранила извоз, али је на тражење енглеске владе дозволила испоруку извесне количине. Како почетком рата није било више изгледа за увоз, енглеска влада је реквирирала све резерве и покушава да повећану потрошњу за војне потребе подмири већим куповинама у Белгији. Сличан је положај и француске инлустрије која је највећи део сировине добивала из Пољске и сада настоји да употребом конопље савлада несташицу лана.

— Наша влада је решила да извозници ораховине треба у будуће да 209 количине пријављене за извоз уступе Министарству војске и морнарице.

TRGOVINSKA POLITIKA

— Ових дана одржана је конференција у Народној банци о снабдевању наше текстилне индустрије сировинама. Дискутовано је и о питању оснивања централе за набавку и расподелу сировина. Усвојено је гледиште да она засада није потребна. Најважније питање — набавка памука — изгледа да ће се решити куповином из САД за девизе, До сада су вођени преговори са Турском и Египтом, али је памук из тих земаља скупљи и слабији по квалитету од америчког.

- — Sarajevski trgovci uputili su Ministarstvu trgovine i industrije i Narodnoj banci pretstavku da blagovremeno budu izvešteni o kontingentima za izvoz, pošfo se redovno dzšava da obaveštenje stigne kad su svi kontingenti raspo·delieni. Osim toga traže da se jedan deo odobrenih kontin-

genata rezerviše za trgovce sa područja sarajevske Trgovačke komore. .

БЛАГОСТАЊЕ Страна 747 JAVNE FINANSIJE ·

— U Zagrebu je održana konferencija finansiskih stručnjaka svih gradova Banovine Hrvatske o stanju hrvatskih gradskih opština. Doneta je rezolucija da se nadzor na gradskim opštinama prenase na bansku vlast; da se izmene odredbe zakona o gradskim opštinama, neposrednim porezima, o nedržavnim putevima i državnoj trošarini koje koče razvoj eradova; da se olakšaju tereti koje snose opšt:ne za državu; da im se otvore dugoročni krediti kod državnih novčanih zavoda i da se uklone prepreke u pogiedu raspolaganja gradskim obaveznicama; da se izradi predlog zakona O finansiranju samouprava i nova uputstva Za sastav opštinskih budžeta. — Ministar finansija je odobrio Novosadskoj opštini da zaključi zajam od 50 mil.. din. sa rokom od 20. godina, koji će se upotrebiti za proširelije vodovoda, kanal:zacija, izgradnje klanice i druge radove.

— Белгиски министар финансија у буџетском извештају износи да ће се тражити од пореских обвезника велике жртве за подмирење све већих државних расхода. Међу разним изворима који треба да обезбеде буџетску равнотежу налази се и војница која ће се кретати од 50 до 5000 франака и коју ће плаћати сваки грађанин. Трошак мобилизације износиће до 31 децембра 1940 год. ди по милијарди франака. Ванредни буџет 1940 износиће 2 и по милијарде. Мисли да треба на сваки начин избећи закључивање зајма, због тога морају се порески извори искористити до максимума.

SOCIJALNA POLITIKA

— U Beogradu je održana konferencija radn:čkih i poslodavačk:h organizacija, van Banov:ne Hrvatske, po pitanju socijalnog osiguranja. Posle svestranž kritike Ситотоуог тада, naroč:to pokrivanja defic:ta nekih OQuzora suficitima drugih, donesena je rezolucija da se 5итог likvidira ı da potpuna autonomija sadašnjim okružnim uredima.

NOVČARSTVO

— Наша влада је прописала Уредбу о измени Уредбе о издавању гарантних писама изузетно од прописа чл. 88 Закона о државном рачуноводству. Новом уредбом дозвољено је и новчаним заводима који се налазе под заштитом да могу издавати гарантна писма. Ову измену треба поздравити, јер је уклоњена неправда нанесена неким великим новчаним заводима који су због опште банкарске кризе били присиљени да траже заштиту за старе обавезе а која не важи за нове. Осим тога фирме које се појављују као државни лиферанти познате су и гарантна писма нису стварно ни потребна.

— „Франкфуртер Цајтунг“ пише да се редовно заседање управног одбора Банке за међународне обрачуне у новембру O. г. неће одржати као што се није могло због рата одржати ни оно у октобру. Управа банке труди се да омогући повремено заседање са претставницима нератујућих држава и очекује се да ће се оно одржати у децембру о. г. Рад банке одвија се сада скоро искључиво у корист многобројних малих новчаничних банак. Које истичу потребу даљег деловања њеног. Повлачење депозита Француске у октобру не значи кидање сваке везе између француске владе и банчине управе. Крајем септембра збир биланса се смањио због повлачења једног дела депозита од стране низа новчаничних банака. Да ће Банка наставити са радом и даље без обзира на рат лист налази потврду у чињеници да је нови претседник амерички финансијер Ме Кифлск преузео дужност.

— Девизни одбор при Народној банци је решио до се премирање извоза трансферним динарима прошири и не суве јабуке, крушке и орахе са љуском и без ње.