Narodno blagostanje

- > децембар 1939.

— Југословенско тржиште мрког угља показује необичну појаву, која се не запажа ни на западним ни сред_ езропским пијацама, наиме, показује велику разлику У цени између ситног и крупног угља у размери 1:25, док је нормална размера 1:15, То је због тога што су наша индустриска постројења све до скора била слабо модернизована услед чега није била могућа употреба ситног угља. Рудници, који располажу са 95—35% ситног угља, могли су ту врсту, која је бескорисно лежала, веома тешко продавати. — Енглеска троши годишње нормално више од 12 милиона тона нафте, а Немачка око 7 мил. топа. Румунија извози годишње око 6 мил. тона.

— Prodaja potrošnih dobara u Nemačkoi, naročito kave, cigareta, bonbona itd., putem automata sve do lane rasla je stalno. Prošle godine taj porast je zaustavlien najpra kod kave i to zbog teškoća u određivanju cena koje kod autcmata moraju glasiti na zaokružene cilre, a koje zato nisu odgovarale cenama u trgovačkim radnjama, zbog čega ih Коmesar za kontrolu cena nije hteo odobriti. Ove godine zavedene su karte za hranu, benzin i tekstilne proizvode, što iz onemogućilo rad automata i većina ih stoji prazna.

SOCIJALNA POLITIKA

— На име потпора породицама обвезника исплаћено је преко 12 мил. дин. Према бановинама то износи: Хрватска 5,7 мил. дин.) Дунавска 2,6; Дравска 1; Вардарска 0,7; Врбаска 0,7; Зетска 0,5; Београд 0,5; Дринска 0,4 и Моравска 0,83 мил. дин.

— Енглеска влада је решила да се повисе помоћи породицама војника са четворо деце од 35 на 39 шилинга недељно од 18 новембра 1989, осим тога у случајевима "велике нужде моћи ће се таквим породицама дати ванредна помоћ од 2 фунте стерлинга недељно (428,76 дин.). Рачуна се да ће расходи за помоћи породицама војника копнене војске износити годишње око 37 мил. фунти (7.918 мил. дин.).

сиромашних војних

— Дирекција за исхрану упутиће у пасивне крајеве 6.000 вагона које пшенице које кукуруза за исхрану становништва. NOVČARSTVO

— "Средишњи савез хрватских сељачких задруга У Загребу закључио је ломбардни зајам од 94 мил. дин. код Поштанске штедионице на бази обвезница за ликвидацију аграрне реформе у северним крајевима и оних за ликвидирање земљорадничких дугова.

— Словачко министарство финансија је решило да од 1 децембра 2. г. престају важити у Словачкој као законско платежно средство чехословачки ковани новац од 5. K.

— Мађарска осигуравајућа друштва донела су »длуку да створе специалну резерву за попуњавање губитака услед ратног ризика. Према њиховом предлогу, влада би требала у овај фонд да улаже по пола милиона за «ваки осигурани брод. У случају да штета изнесе више него што су могућности ове резерве, влада би имала да притекнг У номоћ при подели губитка.

· — Једним декретом Министра привреде У Шпанији, сви шпански поседници иностраних акција и хартија од вредности биће позвани да их ставе држави на расположење, како би се њене девизне резерве повећале. Ове хартије преузимаће се по пуној вредности а за оне које су У паду, плаћаће се по 20—30% више него што им је вредност на светским берзама.

_ — У Прагу је извршена фузија Чешке есконтне банке и Кредитне банке са Банком за трговину. и индустрију.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

___ Страна 163 _

— Приликом заседања делегација домаћих берза У Загребу, под претседништвом T. Ставка Шврљуге, на основу реферата донесени су ови закључци. утврђени су берзански генерални типови брашна; усвојене су нове засебне узансе за трговину пасуљем, семенкама од бундева и кукурузом чинквантином. Претресано је такође и питање рока код прометног и терминског добивања и давање диспозиција и испоруке. Донесена је одлука да се предузму мере за подизање силоса у Скопљу. За 1940 г. Претседништво је пренето на скопску продуктну берзу. ;

—_ Нови италијански Министар за девизе, донео је одлуку да од 1 децембра гарантује курс слободних девиза. Курс ће се гарантовати и одржавати преко клириншког уреда, који ће свакога дана према кретању курсева девиза на светским берзама, одређивати курсеве за Италију. Ови курсеви ће се односити на: долар; хол. форинту; беглу; швед. круну; енгл. фунту и франц. франак. :

JAVNE FINANSIJE

— Према новој организацији финансијских власти која се припрема у Мин. финансија, имале би се основати две врсте пореских управа: једне само за разрез, а друге само за књижење и наплату пореза (разрезне и извршне). У разрезне управе имали би бити доведени само концептни чиновници, а у извршне стручни порески чиновници. 16 обзиром на ову намеру Министарства, Удружење пореских чиновника заузело је супротан став и донело резолуцију у којој подвлачи да је непотребно вршити ову поделу ношто је досадашња пракса јединствене пореске управе дала одличне резултате.

— На скупштини кућевласника у Загребу, расправљано је о пореском преоптерећењу приноса од кућа. Тражи се да се измени порески закон и да се укине посебни допринос за народну одбрану. Протестују против предлога финансијских стручњака вароши Бановине Хрватске, да се поново уведе најамни прирез. Траже од општина да отпишу расписани ватрогасни прирез као и градски намет.

У Министарству финансија завршене су све припреме за емисију прве транше унутрашњег 6% инвестиционог зајма од 4 милијарде динара за јавне радове и потребе земаљске одбране.

SAOBRAĆAJ

— Под претседништвом Министра пошта и телеграфа, поштански стручни савет, завршио је начелну дискусију по питању децентрализације буџета поштанско-телефонске струке, као и по питању зидања нових поштанских зграда. У Савету је такође расправљано о предлогу уредбе о организацији Министарства пошта и телеграфа и уопште целе поштанско - телефонско-телеграфске службе. Предлог о новој организацији предвиђа за Министарство пошта обезбеђење буџетске аутономије, која би омогућила употребу чистога добитка Министарства за одржавање и побољшање поштанско-телеграфске-телефонске службе У земљи. С обзиром да се намерава завести целибат за жене п. т. т. службенике и нумерус клаузуса за жене са средњошколским образовањем, чиновници Мин. пошта и телегр. одлучно су се изјасинли противу ови две последње мере.

— Наше државне железнице троше око 40% домаћег мрког угља што годишње износи 9,5 мил. тона. |

— Према последњој статистици -у нашој земљи има 11.730 приватних луксузних аутомобила, који потроше годишње 11.000 тона бензина, такси-а 1.200 (3.845 т.); теретних аутомобила 4.125 (29.806 т.); аутобуса 1.087 (7.171 т.). Укупна наша годишња потрошња погонског горива износи 47.149 тона од којих отпада на бензинску мешавину 37,95! а на нафту 9.195 тона. | - | о