Narodno blagostanje

- Страна -762

POLJOPRIVREDA

“= У Београду оснива се Југо-памук а. д. са главницом од 1,1 мил. дин. Упис акција вршиће се 2 децембра 1989. Друштво ће се бавити трговином и помагањем гајења памука, извозом пољопривредних производа и "руда H увозом индустриских производа. | о — Бан Хрватске бановине наредио је свима ветериварима да морају бесплатно лечити сву стоку која се врати са војне вежбе болесна или још сасвим неизлечена. Трошкове лечења сносиће општински ветеринарски уреди, а где ови немају потребних средстава, издаци ће ићи на терет бановинског буџета. |

= Прошле године, „Призад" је од вишка своје добити купио 1.100 тријера који су били по повољној цени раздељени земљорадницима. Задруге су биле 291 тријер; пољопривредна удружења 19; општине 95 a појединци 694 комада.

_ — Према мишљењу трговаца коже у Загребу, услед већег клања стоке, у земљи се производи 25—30 хиљ. кгр. коже месечно.

— Poljoprivredna komora u Ljubljani na poslednioj plenarnoj sednići donela je rezoluciju o potrebi melioracija, та е зејаског розеда | pobolišanju prosvetnog rada na selu. Godišnje Slovenija pretrpi velike štefe od poplava. Proletos je šteta iznosila 35 mil. din. Zbog toga komora traži od Banske uprave da obrati veću pažnju regulaciji potoka, „тека i bujica, da se izvrši meliorac:ja kraških polja i isuše močvare u Цар апзкот polju. Za te radove trebalo bi za 10 godina 217 mil. din. Treba sprečiti prelaz zemljišta u пезеljačke ruke, zato treba da se obrazuje posebna komisija u . koioj ća biti zastupljeni i seljaci a bez čijeg odobrenja neće se moći izvršiti prenos svojine zemljišta па se|u. Komora nije za delmičnu zaštitu seljačkog poseda, kao što je u Srbiji i od skoro u Hrvatskoi, pošto smatra da se time sitnom seljaku ne bi pomoglo, jer bi mu bila oduzeta kreditna sposobnost. Traži da se stvore takvi privredni odnosi da se seljačko gazdinstvo može razvijati bez opasnosti cepanja poseda. Zbog toga treba u prvom redu dovesti u sklad cene poljoprivrednih proizvoda sa onim industrijskih. Da bi višak radne snage sa sela mogao da se zaposli u industriji ı rudarstvu, treba pomagati njihov razvoj. Potrebno je da se pojača prosvetni rad na selu u cilju poučavanja seljaka u гасјопајпој proizvodnji žita, živine. voća itd.

INDUSTRIJA

— Ha конференцији секције кожарске и обућарске индустрије Савеза индустријалаца у Словенији, констатовано је да је наступила несташица штављене коже и да је материјал за штављење јако поскупио. Парафин је на пр. од августа ове године скочио за 30096, Девизна дирекција због спорости у доношењу одлука, нанела је велике губитке индустријалцима, јер су цене за неколико дана на светским тржиштима тако нагло скакале да је на пр. један индустријалац у место да добије 30 тона китове масти у "моменту кад је правио молбу Дирекцији, добио је за исти новац само 8 тона када је одобрење од Народне банке стигло.

| = Према изјави шпанског Министра привреде, Шпанија ће се у економској изградњи служити појачаном државном интервенцијом заснованом на принципу аутаркије.

— Grčka vlada je potpisala sa jednom grupom američkih kapitalista ugovor O eksploataciji rudnika lignita kod mesta Kopani, čiji se slojevi cene na 150 mil. t. Ugovor je _ sklopljen na 40 godina, posle koga roka sve instalacije pre-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

Бр. 48

laze u svojinu države. Dva trećine proizvodnje otkupiće državne Železnice, |

— Нашој земљи потребно је за редовно снабдевање око 2 мил. кгр. памука. _

— Производња белгиске тешке индустрије опет се повећала. Она је скочила од 5,4 мил. тона у септембру на 2,5 у октобру ове го о» чиме је достигла производњу из истог месеца прошле године, Али и поред појачане производње, залихе предузећа су се смањиле услед тога што је потрошња била врло велика,

— У резолуцији хрватских елдектротехничких привредника, тражи се да се спроведе анкета. по питању несташице електро-техничког материјала у земљи и да се предузму потребне мере за сузбијање ове несташице.

TRGOVINA

— Nijedan od artikala čiji Je uvoz ograničen rešenjima Deviznog cdbora i Uvoznog komiteta pri Narodnoj banci nije izazvao toliko uzbuđenje u Zemlji Kao benzin. Sasvim razumlivo, pošto je njegova upotreba mnogo šira nego što je automobilski i avionski saobraćaj. Ovih dana csetila se oskulica u njemu, jer nafta koja je kupljena po starom UgOVOTU leži u šlepovima na Dunavu i Rumuni neće da je puste, pošto de stari ugovor istekao a novi, zbog razvlačenja pregovcra od strane Rumunije, još nije sklopljen. Medutim, ima krivice i do nas. Tu naftu treba da plaumo devizama, ali ih Narodna Danka do sada nije stavila na raspoloženje uvoznicima. Kako sada stvari stoje, jasnc je da mi nju možemo da dobijamo samo Za devize, pa je u toliko neražumiljivije, zašto nije Narodna banka odmah odredila za io potreban iznos. Zasada se oskudica oseća samo u gradovima, ali kroz koji dan osetiće se i na selu, pcšto je seljaku u zimskim mesecima, kada su dani najkraći, potreban petrolej.

— Немачка је накнадно повисила контингент за увоз вина за 300.000 марака тако да он сада износи 450.000 марака или око 6,4 мил. дин.

— Словеначки обућари на састанку у Љубљани изнели су да је цена кожи повишена за 20—60%, због тога су решили да повећају цене обући и другим производима за 159.

— Загребачка филијала Народне банке известила је овлашћене новчане заводе да ће у будуће увозницима из Хрватске она издавати одобрења за увоз следећих артикала: вуне, каучука, памука, лоја, калаја, кокосовог уља, сирове гуме, копра, сирове јуте и парафина. У загребачкој штампи овај пренос надлежности Народне банке на филијалу тумачи се као почетак њене децентрализације.

— На седници управног одбора Савеза хрватских трговаца решено је између осталог и то да се приступи организацији калкулационог уреда са задатком да помогне грађевинским предузимачима, који иду на лицитације да лакше и са што мање издатака дођу до података. Уред ће такође служити као регулатор нормалних цена у трговини и производњи,

— У Загребу је основана задруга дрварских привредника са циљем да својим члановима олакша да што боље уновче своје дрварске производе и да по што повољнијим условима дођу до кредита. Претседник задруге је Јосип Прпић, индустријалац.

— У Бановини Хрватској за сузбијање скупоће важе прописи закона из 1921 год. У смислу овога закона под животним намирницама подразумева се: храна (jeMoO пиће), сточна храна, пољопривредне справе и алат, лекови и други. предмети, који су неопходно потребни. ·

Boa aku u a O ea pa iu oo a Oi