Narodno blagostanje

_ 30. децембар 1939.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 827

— Odbor za kontrolisanje cena našao je da je predlog, koji su podnelz rafinerije nafte, za :povišenje cena benzimskoj mešavini opravdan, te je odlučio da od 927. O. m. benzinska mešavina bude skuplia za 20 para po litru.

— Očekuje se da ća januara meseca početi pregovori između naše države i Mađarske. Mađarski ministar trgovine i industrije iziavio je da se nada da će se robna razmena između dvz zemlie povećati. Jugoslavija bi mogla u većoj тел да Шегије Mađarskoj drvo, sirovu kožu, amon:jačnu sodu, rude i koncentrate. A Mađarska bi mogla da uzme živliega učešća u liferovanju raznih gotovih proizvoda a na-

'ačito onih potrebnih za državne nabavke i javne radove. - — Organizacija prodaje petroleuma za czlu zemlju prešla je u ruke Uprave državnih monopola.

| — Švajcarska je obustavila uvoz svi:nia iz naše zemlje s razloga što kvalitet našh svinja ne odgovara švajcarskim potrošačima, jer Švajcarci nisu navikli na debele svinie.

| — Osnovano je talijansko trgovačko društvo za Istok, Које ima za zadatak unapređenje italilanske spoline irgovine sa istokom.

— Odbor za suzbijanje skupoće i nesavesne spekulacije u Sarajevu doneo je cenovnik životnih namirnica na malo, koji stupa na snagu 21 o. m.

— Zagrebački privrednici su sasvim protivni maksimiranju cana u Banov:ni Hrvatskoj jer nije, kako oni kažu, celishodno da se maksim:ranie izvede samo Hrvatskoj, već zahtevaju to za celu zemlju.

— Naša spolina trgovina pokazuje dosada aktivu od 435 miliona dok je prošle god:ne za isto vreme bila pasivna Za 28 mil: dinara:

— Pretstavnici svih zanatsk:h struka u Beogradu traže između ostalog i svojoj rezoluciji, koju će podneti Kraljevskoj vladi da se zanatlile izuzmu potpuno iz Uredbe o suzbijaniu skupoće i nesavesne spekulacije, s tim да зе 2а njih propišu posebne odredbe o maksimalnoj dobiti koju mogu ubirati za svoje Iproizvode i za svoj rad.

— Min:star trgovine i industrije naimenovao je lica koja će sačiniavati Komitet za rzviziju kartelnih sporazuma.

— Bugarska ije poslala jednu svoju delegaciju u Moskvu radi vođenja pregovora o sklapaniu trgovinskog sporazuma.

— Prema odluci Odbora za suzbiianie skupoće odlučeno je da svi industriialci i trgovci na veliko moraju op· ravdati povišenie cena koje je nastalo posle 1 septembra.

— Postignut je napredak u proizvodnji veštačke vune. Dok se pre :zvesnog vremena smatralo da slama i borovina nisu пробтеб уе za proizvodniu veštačke vune, neki namački stručnjaci uspeli su da iz ovih sirovina pro:zvedu ргvoklasnu vunu. Jedan potpuno novi 'postupak omogućio je da vlakna vune, ovakvim putem i iz ovih sirovina, posle nedelju dana postanu sasvim bela kao sneg.

— Švajcarska zavodi od ] januara 1940 kontrolu uvoza tekstilnih sirovina. Odobrenja za uvoz davaće se samo članovima tekstilnog sindikata, koji je odgovoran za UVOZ i upotrebu sirovina kao i izvoz finalnih proizvoda. Izričito je naglašeno da uvođenje kontrole neće imati za posledicu ogга епје Кош пе uvoza nego da sa, u prvom redu, ide za tim da se spreči neopravdano povišenje cena.

— Gospodarska sloga osnovala je Otsek za kontrolu cena koji svakog petka prikupi podatke o kretanju cena. Prema tim podacima cene još rastu, ali sada sporije nego pre. Ovih dana cena masti je bila u Zagrebu 20 din .po kg., butera 84 din., ulia 17 din. pirinča 14 din., sapuna 16 din. itd. Petroleum se do skoro prodavao po 10 do 12 din. U unutrašnjosti cena skaču još više. Petroleum se na selu prodavao po 15 din. pirinač po 15 a šećer po 17 i 18 din po kg.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Ministar socijalne politike propisao je uredbu Olon se obavezno penziono osiguranje proširuje i na zubne tehničare i strojare.

— U januaru 1940 obrazovaće se u Beogradu, Zagrebu i Liubliani glavne uprave za posredovanje rada, na koje će se preneti svi poslovi Središnie uprave za njihovo područje. U nadležnosti središniz uprave ostaju poslovi predv:đeni u & 53 Uredbe o zbrinjavanju nezaposlenih radnika ukoliko se odnose na celu državu. |

— Beogzradsbli penzioni zavod imao je krajem 1938 god. 12.657 članova, do novembra 1939 taj broj je porastao na 15.354. Porast je zabeležen kod svih Ouzora koji se nalaze na njegovoj ter:toriji, osim onog u Somboru. Prosečna pržmija 1938 g. bila je 209.97 din. a u oktobru o. g. 216.60 din., što odgovara prosečnoi plati od 2.126 din. prema 1.737 din. prošle godine. Lane je naplaćeno na ime premija 28.93 mil. d'n., a ove godine 58.2 mil. ili 96,10%/- od propisane sume. Prošle godine je bilo 2084 članova sa platom od 1500 din. 1913 sa platom od 1.900 dm., 1664 sa platom od 900 din. i 1050 sa platom od 3.00 din. Najviše članova ima u Beogradu (6722), čija prosečna premija iznosi 228.10 din. a plata 2.234 dinara.

HOBUAPCTBO

— Srpska banka d. d., u Zagrebu izdala je saopštenje da će od 1 januara 1940 isp!laći:vati kamatu na sve starz dugove za II polugod:šte 1939, daljih 10% od starih uloga po tekhućim i ostalim računima koji su 31-XII-1934 iznosili 60.001100.000 din., i 50%/o od 100—150.000 din., daljih 30% od starih uloga na štednju koji su 31-XIHI-I934 iznosili 830—35.000, 20%/6 od 35—40.000, 10% od 40.000—50.000 i 5%0 od 50—100.000 din.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— U Italiji svi građani koji imaju više od 2 kg bakra, u ma kom obliku, dužni su da to prijave mesnim. opštinskim vlastmma, koje će prikupljati bakar uz novčanu naknadu. — Ministarstvo finansija odlučilo je da maslinari sreza bakarskog nzž plaćaju više porez na ulje.

РАТНА ПРИВРЕДА

— 4 o. m. donesena je Uredba o državnoj mobilizaciji. Između ostaloga predviđeno je da se u slučaju ratne opasnosti ili mobilizacije, Uredbom Min:starskog saveta a na predlog Ministra trgovine i industrije, može zabraniti izVOZ i uvoz, unutrašnii promet; mogu se zavoditi izvozne i uvozne dozvole kao i karte za potrošnju razn:h namirnica. Zatim, se mogu obrazovati prinudna udruženja — organizacije Dproizvođača i trgovaca raznih artikala.

САОБРАЋАЈ

— Snižena je poštanska taksa u saobraćaju пате zemlje sa Mađarskom. Taksa za pisma do 20 gr. određena je na 3 dinara.

— HMoliko ie rat uticao na razvoj našeg turizma vidi se i po tome što je poseta stran:h turista, u poređenju sa istim periodom prošle godine, smanjena za oko. 90%. Najslabija poseta zabeležena je na Bledu gde je bilo svega 144 stranaca u avgustu i septembru (prošle godine 2855).

— Ministarski savet uzeo je u razmatranje predlog reforme ž-lezničke tarife, naročito u pogledu prevoza žita, kako bi se isto moglo prodavati u celoj zemlji po istoj cena, što je od velike važnosti za pasivne krajeve.

— Na kongresu pomoraca u Splitu g. Košutić, potpretsednik HSS, rekao je da će o subvencionisanju pomorskih brodarsk:h društava ukoliko imaju sadište u Hrvatskoj re-