Narodno blagostanje

Страна 42

_ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

= = Delegacija- slovenačkih industrijalaca posetila je Ђаna Dravske banovine i izložila stanje tekstine industrije. 'Oskudica u sirovinama je tolika da će industrija: morati .da obustavi rad za nekol:ko nedelja, ako se ne reši pitanje si:rovina. 'Ona· traži da- Narodna banka liberalnije· dodeliuje: devize, i. da. ukine tromesečno kontingentiranje dodeljivanja ·deviza i _da se povisi odrzđena količina za uvoz za 1940 god. od.29 na::8. mil. kg.

— U kampanji 1939/40 proizvadeno je kod nas 10.773 vagona šećera. Prenosna rezerva, koja je trebala da iznosi :8.000 vagona, iznosiće svega oko 500 vagona. Prinos po hektaru nije mnogo manji od prosečnog te je nešto manji od 200. metarsk:h centi po ha. Procenat iskorišćenja šećera je 11,78%/t prema 13% prošle kampanje i to je glavni razlog da je proizvodnja šećera toiko podbacila. Cena za šećernu repu koje se određuju na osnovu procenta iskorišćenja šećera n:že su od onih iz ranih godina i kreću se između 20 i 20,19 din. po metarskoj centi.

·__— Савез штампарских А повисио је цене својим производима. До овог повећања цена дошло је због поскупљења хартије.

= _ — Према званичним статистичким подацима у нашој земљи има 68 индустриских картела у којима је учлањено 190 предузећа са 293 фабрике. Од укупног броја фабрика (8954). учлањено је свега 5,76%. Од укупног капитала, који је ангажован у индустрији (око 18 милијарди динара) на картеле долази само око 3 милијарде.

— Министар финансија одобрио је да се подигне

нова фабрика шпиритуса у Плетерници код Славонске По--

жеге, са годишњим контингентом од 200 хектолитара чистог алкохола.

— Због отежане набавке сировина, наша индустрија гуме смањила је производњу. Фабрика „Тигар' у Пироту отпустила је око 350 радника због смањеног посла.

— Под именом „Антигнит д. 3. 0. 3.' основано је у Словеначкој друштво за производњу сретстава за заштиту дрвета од пожара.

— Заузимањем пољске територије Немци добијају: 61 фабрику шећера чија годишња производња износи око 500 хиљада тона; велики број рудника соли са слојевима 445 километара дужине и 20 километара ширине; поља нафте са годишњом производњом од 150—200 хиљада тона; 1700 текстилних творница; око 1000 хемиских предузећа за израду лекова; 70 високих пећи за производњу челика.

— Словачка преговара са немачким привредним круговима о могућности оснивања 20 нових предузећа за прераду дрва у Словачкој. За вођење ових предузећа основало би се једно акционарско друштво у коме би учествовао поред словачког и немачки капитал. Основна главница била би 100—150 милиона словачких круна.

— Између државе и рудника Трепче и Бора склопљен је нови споразум по коме су ови рудници дужни да целокупну своју производњу, сем пирита, уступе држави или за њен рачун да продају по светској цени. Противвредност ће држава давати друштву у динарима. Овај споразум важи.до јуна о. г.

· — При Министарству трговине и индустрије основан је саветодавни одбор за текстилну индустрију.

— Немачки привредници нуде власницима великих шума око Таре заједничку експлоатацију истих, на тај начин што би они уложили капитал и машине а власници шума би дали дрво. Зарада би била сразмерно дељена, по којој би власници шума добили OKO 51%. .

— Upravni odbor „ZvVezde” a. d. Beograd rešio je da pov:si glavnicu-:od ] na 2 m:l. din.

— „Козтојас" Đorđe Vajlert а. 4 ртете5 о је svoje sedište. u Beograd. -

ТРГОВИНА. О а по | | — Ministar trgovine i лане рторгзао. je таи

'o uvozu i prodaji zaštitn:h sretstava protiv bojnih otrova. Za

uvoz i prodaju potrebno је odobrenje Ministarstva. koje će przthodno ispitati njihov kvalitet i na osnovu. mišljenia stručnjaka rešiti da. li 56 mogu WVOZiH odnosno. proi izvoditi u zemlji. : — Dnevna. Чт piše da ON vel.ka tražnja. nai konja iz inostranstva. Dosada je vlastima dostavljena ponuda

— Cene u Engleskoj skaču neprestano i sve brže. U toku decembra indeks czna popeo se sa 89 na 92, a naročito životnim namirnicama. Promet detaline trgovine je nešto siabiji posle novembra, a to stoji u vezi s manjim kupovinama rezervi i sa manjim pokretima stanovništva, koji su prvih dana bili veliki i izazvali veću tražnju. Naročito je pala tražnja za automobilima i prevoznim sredstvima. U novembru je registrovano svega 3549 novih kola prema 23,588 u novembru 1938 god.

— У Француској је ограничена продаја телећег и овчијег меса, док ће се коњско и зечје месо и даље моћи слободно продавати. -

— Државни рудници подигли су цену угљу. Ово повећање важи од 1 јануара о. г. а износи 10—15 динара по тони при продаји на велико.

— Нова максимирана цена памучног предива у Енглеској за 50% је. мања од раније. Циљ овом смањењу је да се извоз памучног предива из Енглеске што више повећа. - S

— Према једном новом споразуму између Румуније и Египта, овај ће 70% увоза из Румуније плаћати памуком.

— У Министарству трговине и индустрије израђен је нацрт уредбе о оснивању Дирекције за спољну трговину.

У Београду је основана нова фирма под именом „Банка Славија а. д. — радња за извоз и увоз“, која ће се бавити извозом шумских производа.

— Румунија је укинула ограничења за трговину извесних артикала који су намењени ратним потребама. Засада је ограничење остало да важи само за сиров памук и памучна предива.

— У Цариграду је основан један француско-турски биро преко кога ће Француска и Велика Британија вршити све набавке за своју земљу.

— Измењена је Уредба о Призаду. Према овој из: мени одсада ће и Министар пољопривреде имати права да делегира свога претставника. Досада је то право при: падало само Министру финансија.

— Федерација фашистичких трговаца у Италији одлучила је да одржи недељу аутаркије на тај начин, што ће се по градовима - Италије изложити италијански производи а нарочито они домаћи који замењују стране.

= Џ Веоггади зе озтуа А. d. za promet kalijevim 50Шта ха glavnicom od 1] mil. din. Upis akciia Vršiće se 23 januara.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— U Novom Sadu održana je konferencija Udruženja industrijalaca, povodom. donošenja poreskih uredaba. Udruženje traži da se sve poreske uredbe suspenduju, pošto zbog nepodnošljivog porzskog opterećenja i sistema kazni ugrožavaju opstanak. industrije, i da se donesu nove, UZ saradnju pr:vrednih organizac;ja kojima će biti obezbeđeni državi potrebni prihodi i izbegnuta opasnost za дајћ гад privrede,

— Kanadska vlada raspisala je ratni zajam od 200. mil. dolara sa kamatom od 359 1 за гокот 04 1948—1950. Upis će trajati do kraja januara 1940, —

— Leteći dug u Engleskoj iznos:o lie 31 decembra '1939 1,469 miliona, funti sterlinga, za. 484. mil. “više nego - 31 де: