Narodno blagostanje

Страна. 170 НАРОДНО

-očišćeno i najmanje dužine 17 mm за 5%o kraćih vlakana. “Vlaga najviše .do 10%. Za sav pamuk otkupljen od zadruga ·proizvođača pamuka isplatiće se kupcima po 3 dinara na ime naknade ха -1 kgr. kako kvalitetnog tako i lošijeg pamuka. Preuzimanje pamuka od zadruga Vršiće se samo u sreskim mestima...

= "О Mađarskoj su izrađena dva zakonska projekta o stočarstvu. Prvi ima za cilj da pomogne gajenje rasplodne stoke na malim gazdinstvima, a drugi propisuje jednoobrazno vođenje knjiga o stočarstvu saobrazno međunarodnom rimskom sporazumu od 14 oktobra 19936 g. Vođenje ovih knjiga dolaži do praktične važnosti u međunarodnoj trgovini rasplodne stoke. Težnja mađarske vlade je da pojača izVOZ rasplodne stoke i da preuzme ulogu u jugoistočnoj Evropi Који је „dosada imala Švajcarska.

— Због наглог опадања производње природне свиле у Италији од 1930 до 1938 г. (за које је време производња кокона опала од 53 мил. кгр. на 19 мил. кгр.) италијанска влада је решила да предузме специјалне мере. "Одређена је минимална цена од 10 лира у 1938 г. по кгр. а у 1940 г. ова цена је повишена на 15 лира. Упоредо с тим влада је донела одлуку да се створе залихе кокона у циљу уклањања превеликог вишка свиле, Досада у Ита- лији су стваране залихе за пшеницу, кукуруз, пиринач, вуну, памук, кудељу, маслине, вино, а сада и за коконе.

— На пленарном састанку Савеза пољопривредних комора донесена је резолуција у којој се између осталог тражи и то да се што хитније предузму потребне мере за снабдевање пасивних крајева потребним количинама хране "за прехрану становништва до идуће жетве. Да се сиромашним сељачким газдинствима омогући да дођу до новчаних средстава како би могли купити најпотребније предмете. У ту сврху треба изводити јавне радове, Пољопривредна производња треба да се унапређује уз сарадњу др"жаве. Смањење царине није довољно само на плугове, њу треба потпуно укинути на пољопривредне справе и машине. Ветеринарску службу треба социјализовати. Исто тако треба извршити реорганизацију пољопривредне службе У смислу систематског извођења планског програма.

— Призад је доделио помоћ од 6 мил. динара за унапређење воћарства у Дринској бановини. Радови ће се изводити систематски према плану за 5 година. Цео терен Бановине подељен је на 10 реона. Са радовима на унапређењу отпочеће се најпре у првом реону у који спадају чачански, чајнички и гораждански срез.

=— Министар финансија одобрио је сточарским крајевима Босне и Херцеговине кредит за куповину 3.000 вагона сточне и људске хране. За отплату овога кредита сељаци ће одрадити на јавним радовима,

— У министарству пољопривреде одржана је конференција "између претставника задругарства, пољопривредних установа и фабрика плавог камена. Расправљало се о ценама које је фабрика „Зорка“ одредила на 8,60 динара кгр. франко место определења. Ни до каквог споразума није могло да дође услед чега су претставници вадруга тражили да се и плави камен стави под контролу цена.

"ИНДУСТРИЈА

__-- Ruska proizvodnja uglja porasla je u 1939 g. prema 1938 g. za 9,2%0; sirove nafte za 4,890; gvozdenih metala za 4,7%, u vrednosti od 96,5 milijardi rubalja prema 84,1 mili= јата; и 1938 г.

— У С.А. Д. врше се опити да се електричним пу-

тем калајише лим. Такође се врше опити да се платирање лима врши другим металом уместо калајем на пр. алуминиумом, бакром итд. Такође, због смањења производ. вих трошкова све се више прелази са „врућег“ на „хлад-

БЛАГОСТАЊЕ и 1!

но" ваљање лима. Код хладног ваљања MHMa HOMO _ „ковтинуиране' методе омогућује се ваљање лима. У дужини од 7.000 стопа у једном комаду. :

— Загребачка индустријска комора изјавила је своју сагласност са одлуком Банске власти да не шаље своје претставника и новоосноване саветодавне одборе за кожну и металургијску индустрију при Министарству трговине и индустрије. Комора је донела одлуку да шаље своје претставнике само у оне одборе који се буду оснивали код Банске власти у Загребу и да једино преко тих одбора загребачки индустријалци имају бити у додиру са одговарајућим одборима у Министарству трговине и индустрије, : — Одобрено је оснивање. новога рударско-индустријског и трговачког акционарског друштва под именом „Морава“ а. д. Седиште друштва је у Нишу. Капитал од 3 мил. дин. подељен је на 3.000 комада акција по 1.000 дин. Циљ друштва је истраживање и експлоатисање рудника угљена, осталих руда и копова, мајдана камена као и екеплоатација и производња осталог грађевинског материјала као и експлоатација шума. .

ТРГОВИНА

— Između Rusije i Bugarske postignut je sporazum o korišćenju bugarskih predionica za predenje ruskog pamuka i vraćanje prediva u Rusiju za potrebe tekstilne industrije.

— U Ankari je prispeo zastupnik mađarske industrije da otpočne pregovore O mogućnostima plasmana mađarskih industrijskih proizvoda, a naročito boja i hemikalija. Ovi pregovori će se voditi u duhu novog zaključenog trgovinskog sporazuma prema kome se Turska obavezuje da izvozi pamuk u Mađarsku, a Mađarska mašinz, elektrotehničke predmete i mdustriske proizvode u Tursku. Isto tako Mađarska će liferovati Turskoj i uljane pogače.

— Извоз нашег цемента опао је у 1939 г. према 1938 г. за 21,5% а према 1985 г. за 65%, углавном због несташице бродова и повишења поморских ставова. Сматра се да је последњи француско-енглески привредни споразум онемогућио извоз нашег. цемента у њихове колоније. С друге стране показује се тенденција повећања извоза У С. А. Д. Иран, Ирак, Венецуелу и Сан Салвадор само треба закључити нове трговинске уговоре са овим земљама. Исто тако постоји могућност извоза на нова тржишта као H. пр. у Шпанију, с којом још немамо ни трговинског ни платежног споразума, Према С. А. Д. извоз би се могао повећати на бази компензација.

— Румунија је извезла у јануару 1940 г. 46 хиљ. тона житарица за Италију; 36 хиљ. тона у Немачку и протекторат и 22 хиљ. тона у Енглеску. Укупно извезено је 128 хиљ. тона житарица према 184 хиљ. тона у јануару 1939 г. Од извезене количине отпада на пшеницу 65 хиљ. тона а на кукуруз 42 хиљ. тона.

— Призад је откупио 300 вагона брашна и 200 вагона мекиња и сточног брашна који ће се извести у Немачку. За брашно је плаћано 310 дин, по мтц. паритет Дунав. Откупљена је само шлеповска роба и чим се лед отопи на Дунаву отпочеће лиферовање у шлеповима за Немачку. ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Немачка је дефинитивно одлучила да одложи пи"тање царинске уније- са Протекторатом до краја јуна O. г.

— Novoosnovano rumunsko ministarstvo za spoljnu trgovinu vrhovni je organ za Sva pitanja u vezi sa razmenom robe s inostranstvom. Ono. đaje odobrenja ža izvoz žita, ŽiVe stoke, semenja, drva, nafte i njenih · derivata. Za ostale artikle рофтабпо је još i prethodno odobrenje od Iokalnih odbora za kontrolu cena. Svi kompenzacioni poslovi zabranjeni su,