Narodno blagostanje

Страна 236 НАРОДНО

шло због кредита одобрених државној благајни, повећања трошкова живота услед чега су наднице скочиле, великих расхода државе итд. Велики расходи државе утицали су на пораст штедних улога код банака, што је повољно деловало на њихово пословање. Многе су смањиле своје дугове код Талијанске банке.

САОБРАЋАЈ

— Метаска је transformirala veliki broj običnih brodova na Dunavu u ftank-brodove za prenos nafte i ulja. Sa ovim Nemačka poseduje sada 45% svih tank-brodova na Dunavu. Računa se da nemački brodarski park na Dunavu izaosi oko 500 hilji. tona.

— U cilju emancipacije automobilizma od tečnih goriva ukinute su carine na teretne automobile čiji se motori pokreću pomoću drveta ili drvenog uglja. Isto tako, u „с ји џпаргадепја automobilske industrije smanjena je carina na kompletne automobile u rasklopljenom stanju koji će se dalje dograđivati odnosno sklapati kod nas i to kako za terefne tako i za ostale automobile.

— Italija je povela akciju za pojačanjem svojih pomorskih veza sa zemliama Sredozemnog mora. Tokom ovoga meseca biće uvedene 24 nove parobrodske linije između Venecije i luka a Sredozemnom moru. S Albanijom se uvode dve linije kojima će saobraćati brodovi dva puta nedeljno.

— Генерална дирекција државних железница извештава да ће се због саобраћајних тешкоћа обуставити до даљег извозно царињење пошиљака на станици Ракек изузев живих и закланих животиња, живине, свежег меса, свеже сланине, сувомеснате робе, јаја, свежег воћа, свежег поврћа, угља и свих пошиљака које се предају на превоз на станицама пруге Вич—Ракек.

ПОЛОЖАЈ РАДНИКА

=— Енглески парламент је изгласао закон о минималним надницама пољопривредних радника. Министар пољопривреде у свом говору је истакао потребу побољшања услова живота и рада њиховог, пошто домаћа производња хране зависи од довољног броја пољопривредних радника. Нарочито се морало водити рачуна о захтевима радника да се наднице прилагоде ратним ценама. Закон води 2ачуна и о захтевима пољопривредника да наднице буду еластичне, Досада су се наднице кретале између 35 и 42 шилинга недељно (350—420 дин.. По новом закону ми: нималне наднице ће одређивати централни уред за наднице пољопривредних радника.

РАТ И ПРИВРЕДА

— Велики број незапослених у Енглеској не значи да она обилује сувишном радном снагом. Тај број не пада испод милиона већ двадесет година, а то долази отуд што је и последњи радник организован и води се о њима евиденција, иако је добар део њих већ неспособан за посао. Отуда појава оскудице радне снаге у Енглеској, поред великог броја незапослених, а она се нарочито јако осећа код квалификованих радника. Наоружање захтева све већи број радника и зато се указала потреба да се изврши попис свих радника, по квалификацијама, по предузећима и капацитету њихове производње, затим, по том да ли су ангажована у производњи за рат, за извоз, или за домаће тржиште. Засада попис се врши само код предузећа машинске индустрије, мотора и авиона и бродоградње.

— Талијанска влада израдила је неколико законских предлога о разним ратно-привредним мерама и убрзању извођења планова аутаркије. Међу осталим биће повишена главница државног предузећа за експлоатацију угља од 300 н 600 мил. дира. Електрификација железница ће се

БЛАГОСТАЊЕ ___

__Бр. 15 убрзати. Досада је електрифицирано око 6000 км., сада ће убрзаним темпом електрифицирати 2.500 км. и то у првом реду пруге које воде к Албанији. У циљу штедње течног горива један законски предлог предвиђа употребу електричних кола од стране поште, државног монопола и олштина за чишћење улица. Гас као погонско средство. за аутобусе употребљаваће се у будуће у свим покрајинама. Да би се што више смањи увоз угља наставиће се ca pe: организацијом челичне индустрије на бази изградње електричних високих пећи. За изградњу јевтиних станова одређен је кредит од 450 мил. лира, Од тога ће се 50 мил. утрошити на градњу станова у Карбонији и Сицилији У државним рудницима угља. Предвиђена су извесна ограничења продаје коже да би се што више сачувало за 801ску. Главница ваздухонловног друштва повишена је од 40 на 50 мил. лира ради продужења трансокеанске службе дз Рио де Жанеиро у Јужној Америци.

— Између Енглеске и Холандије склопљен је спорззум о сабдевању Холандије прекоморским производима. Трговачки бродови који плове за Холандију задржаваће · се у енглеској контролној станици у Довису сасвим кратко време, ако су пошиљке адресиране на општу O ску централу за увоз. Роба за неевропске као и европ:к неутралне земље моћи ће се и даље увозити у о Извоз пољопривредних производа из Холандије у Немачку одржаће се, уколико то буде могуће. Ускоро ће бити објављена листа артикала чији ће увоз бити забрањен уколико није одобрен од стране опште холандске централе за увоз.

— Ограничење потрошње у Француској било је досада ограничено само на месо, алкохол и колаче, који се не могу продавати три дана у недељи. Влада намерава да га прошири на хлеб и угаљ. Раздељени су нарочити формулари за попис становништва, које ће бити подељено на

категорије тако да ће радницима бити обезбеђена најбоља исхрана.

КОЊУНКТУРА

— Од половине фебруара до половине марта 1940 број запослених у Енглеској се знатно повећао. Пораст је забележен скоро у свим привредним гранама а наречито у грађевној, пољопривреди, рудницима угља, железној и челичној индустрији, машинској, металној и бродоградилиштима. За ово време број незапослених се смањио за 982.887 и према марту 1939 је мањи за 605. 716. Повећање броја запослених је резултат не само лепог времена које је омогућило почетак пољопривредних радова него и све веће активности главних индустриских грана које раде за војску.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Зборови акционарских друштава

12 април — „Луцеафарул" дит д. д., Вршац (ванредан).

17 април — „Зелени вир" д. д. за искоришћавање водених сила Горског Котара (редован).

18 април — БН творница електричних стројева

, Суботица (редован):

00% април — „Пласа“ д. д. за трговину санитарних и водених уређаја, Загреб (редован). — Мокрински парни млин на ваљке д. д., Мокрин (редован). — Чаковечка међимурска штедионица д. д., Чаковец (редован). — Гајдо= брачка штедионица д. д. Гајдобра OJ = Чаковечка јавна складишта д. д., Чаковец (редован).

21 април — Врбовачка дионичка штедиона, Врбовац (редован).

завод за штедњу и кре-