Narodno blagostanje

18. мај 1940

њем највећих купаца аргентинске пшенице Холандије и Белгије. Реакција је уследила и на осталим тржиштима, у Чикагу и Винипегу. Земље увознице у базену Сред»„земног Мора у незгодној су ситуацији у погледу снабдевања пшеницом која се, за сада, може добити једино из прекоморских земаља.

Термински курсеви средином недеље на ским земљама нотиралн су:

прекомор“

У VII IX

Винипег центи бушел 748 7598 7848 Чикаго центи бушел 86 85/8 88 Б. Аирес пезоса кв. 7.95 510... 8925

· Ha домаћем тржишту ситуација је непромењена према прошлој недељи. Примећује се једино да су млинови изишли из досадашње резерве и показују нешто веће интересовање за пшеницу, вероватно услед тога што је Призад почео понова да купује брашно за извоз у Немачку ради извршења октобарских контингената. Призад плаћа нулерицу 387,50 дин. за 100 кг. Пшеницу нотира 245—955 дин. према провенијенцијама. Понуда је иначе мала, а исто тако и тражња. 29 новембра прошле године објављена је Уредба о пријављивању житарица према којој је требало донети Правилник о њеном извршењу. Овај Правилник објављен је тек сада тј. после непуних шест месеци! Ову чињеницу бележимо као нови доказ неспособности наше бирократије. Уредба о пријављивању житарица донета је у време када је почела нагло да скаче цена пшенице па се мислило да је то последица држања робе у чврстој другој руци. За потоњих шест месеци цена пшенице достигла је енормну висину коју су плаћали најсиромашвији потрошачи, а међу њима и многи сељаци у дефицитарним крајевима. М сада када је тај најгори период прошао и ситуација донекле олакшана приспећем зелене сточне хране долази Правилник на основу кога треба да се приступи извршењу цитиране уредбе!

Кукуруз. — ИМ на прекоморским тржиштима кукуру-“ за ситуација је идентична с оном на тржиштима пшенице, Проширење сукоба у Европи изазвало је приличну узнемиреност. Од европских земаља и за С. А. Д. и за Аргентину остао је за сада као једини купац у Европи Енглеска. Аргентина је у великој бризи, јер не зна шта ће и колико моћи да прода од рекордне бербе услед чега ће притисак на домаћем тржишту бити све јачи. С. А. Д. су одлучиле да уведу субвенцију за извоз, која ће изнети 20 до 25 центи по бушелу, колико отприлике износи сада разлика између америчке цене и паритетне цене аргентин-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 519

ског кукуруза. Као што је познато С. А. Д. располажу. врло великим вишковима кукуруза који су све до сада држале у нади да ће се цене поправити. Чикаго за мај нотирао је 59/8 центи за бушел, а Буенос Аирес 4.338 пезоса за квинтал.

На домаћем тржишту опет влада чвршћа тенденција, без обзира на то што апровизационе установе купују мање и што је понуда нешто живља. Цене ове недеље кретале су се између 190 и 193 дин. према утоварним станицама. 200 вагона увезених из Бугарске стићиће за који дан преко апровизационих установа биће упућени у оскудне крајеве. Призад је ступио у везу са бугарским Хранонзносом за набавку даљих количина.

Сваки напредак у промзводњи » употреби, сбе знање м сва искуства, што су их од године 1866 стекли специјалисти наше организације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших -

GARGOVNYNI E МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан погон.

Jugoslovensba STANDARD — VACUUM Oil ЗАГРЕБ

Сотрапу 4. а. БЕОГРАД

НАРОДНА БАНКА Краљевине Југославије Коннурс за дантилогравниње |

Народна банка примаће конкурсом известан број одличних дактилографкиња за потребе банчине Централе у Београду. — Кандидаткиње које желе да у овом конкурсу узму учешћа нека се одмах, а најдаље до 20 маја. 1940 године, јаве: Персоналном одељењу банчином где ће добити сва потребна обавештења. — Првенство имају оне кандидаткиње које поред перфектног знања дактилографије знају одлично стенографију и неки од страних језика:

Од Дирекције Народне банке Краљевине Југославије 11 маја 1940 године у Београду.

ТРГОВАЧКО ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А.Д. . ПРЕЂЕ

DUN-SCHIMMELPFENG

кнез Михајлова 39.

НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАНИЈА БЕОГРА Д __ЗАГРЕЂО

Бериславићева 7:.