Narodno blagostanje

Страна 350

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 21

датака за последњих 6 година, 46 милијарди је добивено зајмовима, остатак те суме покривен је краткорочним кредитима. Оптицај новчаница од почетка 1940 до 20 марта се смањио. од 23,3 на 22,6 милијарди лира. Национални доходак за последњих 5 година се повећао од 80 на 115 милијарди лира.

— Аргентинска влада расписала је ових дана унутрашњи зајам од 75 мил. пезоса са 1,9% и роком од. 25 година. Успех је био огроман, Већ први дан било је уписано 158 мил. и влада је на ту сум повисила износ зајма.

— У Енглеској је забележен снажан пораст штедње. Од отворења кампање за националну штедњу продано је 745 мил. фунти стерлинга штедних цертификата и 70,8 мил. бонова одбране или укупно 145,4 мил. фунти. У исто време повећали су се улози на штедњу код банака за 19,6 мил, тако, да укупан пораст ситне штедње износи '165,1 мил. Број група за штедњу повећао се прошле недеље за 1.992 на 78.635. |

NOVČARSTVO

— У Загребу је основан синдикат повериоца блокираних потраживања из Шпаније,

— Шведска новчанична банка повисила је 15. маја дисконтну стопу од 3 на 37/»%%. У децембру 1939 стопа је била повишена од 2/љ на 3%. Пошто се већ одавно осећа несташица новца на новчаном тржишту, ова се мера очекивала још раније. До ње је дошло тек сада због тога, што је држава желела да покрије своје финансиске потребе за земаљску одбрану по нижој камтној стопи.

— Норвешка банка је снизила дисконтну стопу од 41/5% на 3% са важношћу од 11 маја. У септембру 19398 стопа је била повишена од 37/»% на 4/7%. Ова мера сматра се у немачкој штампи као знак нормализовања целокупног приватног живота,

— За време немачко-пољског рата, да би се уклониле тешкоће у снабдевању трупа, Немци су у Пољској установили државне кредитне благајне (Рајхскредиткасен) која издаје благајничке бонове као платежна средства. Половином маја влада је решила да се такве благајне оснуiy y Данској, Норвешкој, Белгији, Француској, Луксембургу и Холандији. Бонови гласе на 50, 20, 5, 2, 1 и 0,50 Рм, вреде, као и у Пољској, само на окупираном подручју и не могу се употребити за плаћања у Рајху него се, у случају да доспеју тамо, замењују од новчаних завода или јавних благајни у платежна средства Рајха. Поред бонова циркулише у окупираним крајевима ситан новац од 10 и 15 пфенига.

SAOBRAĆAJ

— Министар TproBHHe H Индустрије одобрио је оснивање акционарског друштва „Дунавско бродоградилиште а. д.' са седиштем у Београду, које ће имати за циљ подизање бродоградилишне индустрије за речни саобраћај. — Свакодневни авионски саобраћај на линији Загреб—Сарајево— Сплит биће успостављен првог јуна.

— Крајем овог месеца биће довршени сви технички радови на пројектовању новог државног пута Чачак—Ивањица—Бијело Поље у дужини 149 километара. Извођењу радова приступиће се одмах чим ови претходни послови буду завршени и чим се буду обавиле лицитације.

— Одмах после немачке окупације Холандије, сви холандски реморкери и шлепови који плове Дунавом а чија тонажа износи 42.000 тона, прешли су у немачке руке.

— У току месеца априла острво Хвар посетило је свега 125 гостију, док је у току истог месеца прошле године посета износила 600.

POLOŽAJ RADNIKA

— У штрајку и лок-ауту налазе се 2.500 радника фабрике авиона „Рогожански' и аеронаутичких предузећа „Раковица“, „Микрон', „Змај“, „Нестор“ и „Телеоптика". Штрајк траје више од месец дана. Радници захтевају повећање надница, враћање на посао свих радника без разлике, склапање колективних уговора и искључење штрајколомаца. — Претставници трамвајских радника посетили су поново потпретседника београдске општине, у вези са њиховим већ раније постављеним захтевима. Потпретседник општине саопштио им је да се већ ради на изналажењу могућности да се њихов положај поправи и побољша,

— Окончан је штрајк пољопривредних радника у Срезу осечком, запосленим на велепоседима, после усваЈања радничких услова од стране послодавца.

RAT I PRIVREDA

— У Енглеској донесен је закон којим се влади стављају на расположење сва лица: имовина у интересу националне безбедности и за успешно вођење рата. У рату ова мобилизација нације и њене имовине није ништа ново, напротив, то је постала нормална појава, само је У Енглеској, због потстрека и правне традиције добила израз у закону. Тиме се не статуира право реквизиције за потребе рата, него, као што је рекао министар Атли, право владе да појача производњу, да класифицира предузећа према потребама рата, да неке затвори и т. сл.

— У децембру 1939 заведена је у Енглеској контрола цена јевтинијих текстилних производа намењених сиромашнијим слојевима. Сад је она проширена на читав низ артикала, почевши од одеће до шибица и ступа на снагу 10 јуна о. г. Тако ће доћи под контролу одећа свих врста, обућа, кућно метално посуђе, радиоапрати, грамофони, намештај, прибор за јело, велосипеди, часовници, сапун, свеће, дечја колица итд. МИзузети су производи за извоз.

КОМЈОХКТОВА

— Према званичној статистици у току месеца априла 1940 год. отворено је у целој земљи 6 стечајева и 10 принудних поравнања ван стечаја.

— Број незапослених у Загребу, у току прошле недеље, износио је 2.460.

— У месецу априлу у Дунавској бановини није било стечајева ни принудних поравнања ван стечаја, према званичној статистици.

— Према службеним подацима у нашој земљи основана су 23 акционарска друштва, са укупном главницом од 94.8 милиона динара. Од свих 23 друштава њих 18 има седиште у Београду.

IZ POSLOVNOG SVETA Zborovi akcionarski društava

22 тај — Doran d. d. za trgovinu, industriju i iZVOZ Zagreb (prethodni). — »Sava« opće osiguravajuće d. d. Zagreb (redovan).

94 mai — Baruna Alinocha prva hrvatska tvornica štapova d. d. Sombor (redovan). -— Zagorska tvornica vunenih tkanina d. d. Zagreb (redovan).

25 тај — Prvi osiječki mlin na valike d. d. Osijek

(redovan). — »Samotex« d. d. Zagreb (redovan).

26 maji — Hrvatska štedionica d. d. Virje (redovan).

27 mai — Tvornica koža Franjo Woschnag i sinovi d. d. šoštani (redovan). |

98 mai — Spectonen d. d. ing. Kopista, Dubsky i Kostić tvornica ogledala i brusiona stakla Zagreb (redovan). — Jugo-