Narodno blagostanje

Страна 404

Prijave viškova u roku od ri dana vrše se upravnim vlastima, a ove ih saopštavaju Prizadu. Pošto је Uredba objavljena 24 znači do 27 o. m. moraju biti prijavljeni svi viškovi. To je tehnički nemoguće bez angažovanja celokupnog prvostepenogz upravnog i samoupravnog aparata ı zemlji za upoznavanje sveta sa propisima Uredbe i za kontrolisanje njihovog izvršenja. Ako procedura pođe uobičajenim administrativnim putem desiće se da rok prođe, a raspisi još ne stignu. Upravne vlasti opterećene su drugim poslovima, one imaju pune ruke posla, a sem toga nemaju ni potrebno stručno osoblje da bi mogle kontrolisati izvršenje ove Uredbe. Sigurno |e, prema tome, da prijave viškova neće biti podnesene u roku od tri dana i da se stanje zaliha pšenice i kukuruza mi ovoga puta neće saznati. U takvoj situaciji Prizad će imati da |uri za robom i da je hvata od jednog do drugog i to samo tamo gde i ukoliko bude uspeo da nastupi vlastitim aparatom.

Celokupni teret izvršenja Uredbe pada ma Prizad. Po čl. 5 »sve prvostepene opšte upravne vlasti, a po potrebi i organi finansijske službe, dužni su pružiti Prizadu svu pomoć u svrhu izvršenja ove Uredbe«. Uredba ima i jednu krupnu novinu u državno-pravnom i političkom pogledu. I ako unutrašnja trgovina ne spada u nadležnost cemtralne vlade, što znači da bi za poslove ove vrste na teritoriji banovine Hrvatske bio nadležan Ban, ova Uredba važi za celu zemlju, jer se u naslovu kaže, da |e doneta na predlog ministra irgovine i industrije u sporazumu sa Banom banovine Hrvatske.

Za Prizad ovo je sasvim novi posao. Posao je vremenski ograničen, jer propisi važe samo do nove žetve, što se vidi iz količine određenog minimuma koji se sme zadržati i kaznenog propisa čl. 7 u kome se izričito pominju viškovi 1939 g. Nemoguće je zamisliti ida bi Prizad za tako kratko vreme mogao da stvori tehničku i administrativnu organizaciju za izvršenje propisa Uredbe. On bi trebao da ima na stotine OSsOba koje bi na licu mesta jurile i hvatale robu, izmerile viškove i podnosile krivične prijave sudovima. Ne samo što se takva Organizacija ne može stvoriti za nekoliko dana, već bi ona lako mogla da bude u nesrazmeri sa količinama robe do kojih se može doći i ipreskupa. Nije isključeno da manje količine robe usled velikih režijskih troškova postanu skuplje od cena po kojima se danas trguju pšenica i kukuruz. Pored toga kontradiktorni propisi Uredbe (naročito onaj koji ostavlja viškove na slobodno raspolaganje i ujedno daje Prizadu pravo prvokupa, kao i propis koji govori o priznanju dokazanih podvoznih troškova itd.) mogu dovesti do niza sporova, što bi bilo jedino u korist advokata koji su, kako izgleda, ovom Uređbom dobili jedan noV posao.

U čl. 4 kaže se da Prizad ovaj posao obavlja za račun države. Međutim nema ni reči o tome po 'kojoj će ceni Prizad ustupati robu. Pošto ništa nije predviđeno, verovatno da će Prizad to činiti po ceni koštahja. Ova pak, s obzirom na to što će se morati stvo-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 96

riti velika organizacija, biće utoliko veća ukoliko nabavljena količina bude manja odnosno režija veća. Ne treba isključiti pretpostavku da Prizadova roba bude skuplja od one u trgovačkom prometu koju može teretiti samo prevoz i fiksirana marža od 12 din.

Kaznene sankcije potpuno su neelikasne; jedmo zbog toga što je tehnički nemoguće imati dovoljan kontrolni aparat i drugo, što su predviđeni redovni sudovi. Poslednje je u korist advokata i veštaka, jer će svaki proces povlačiti veštačenje stručnjaka.

Na osnovu svega rečenoga može se desiti da i ova Uredba promaši cilj. Ako se nešto i učini, sigurno je da to neće biti dovoljno za rešenje problema radi koga je doneta. A, kao što smo ma početku rekli, taj problem je vrlo važan. On je stvoren izuzetnim prilikama, sledstveno mora se rešavati izuzetnim merama. Istnma, i ova Uredba pretstavlja jednu takvu meru, ali neefikasnu. Stvarno ona ne statuira prinudni otkup kao što bi to izlazilo iz naslova, već preče pravo kupovine čije je realizovanje skopčano sa velikim administrativnim i tehničkim aparatom koji niti postoji niti se može brzo stvoriti, a u svakom slučaju njegovo funkcionisanje za kratko vreme do žetve može da bude veoma skupo i da cenu pšenice i kukuruza poveća preko onih koje propisuje Uredba za slobodan trgovački promet.

Problem koji se želeo da reši ovom Uredbom nije vremenski ograničen do nove žetve. Izgledi za žetvu nagoveštavaju njegovu aktuelnost i za celu iduću ekonomsku godinu. Za 15 —20 dana dolazi nova žetva, sledstveno i novi žitni režim. Sigurno je da današnje prilike zahtevaju nešto sasvim drugo od onoga što smo imali poslednjih godina. Intervencija za održavanje garantovane mimimalne cene nije više aktuelna. Prešno je pitanje regulisanja distribucije i obezbeđenja ishrane naroda. Iz toga proističe problem cene koja u ekonomskom pogledu neće izazvati bekstvo od proizvodnje, a u socijalno-političkom biće pristupačna potrošačkoj masi u kojoj najveći deo ргеаујаји siromašni seljaci. U sadanjoj situaciji koja favorizuje držanje robe t|. ograničenu ponudu i pod režimom slobodnog prometa stalno skakanje cena, jedino :pravilno i efikasno rešenje bilo |e uvođenje monopola unutrašnjeg prometa. I ako krupan posao — daleko krupniji od onoga koji se ima izvršiti po ovoj Uredbi — on bi se preko Prizada mogao izvesti i lakše i uspešnije.

Mađarska se našla pred istim problemom. Ona ga je rešila na taj način, što |e viškove proizvoda, Važnih za zemaljsku ishranu, stavila pod zabranu otuđivanja sa pravom države da ih po određenim cenama otkupi. Jednim potezom država je uhvatila sve viškove i zalihe i njihov unutrašnji promet ubuduće ima se vratiti pod kontrolom države. To je bio put kojim bi i mi trebalo da pođemo: jednostavan i efikasan. U svakom slučaju stvar |e trebalo dobro promisliti pa zavesti jedan stalniji režim koji bi se odnosio i na buduću kampanju koja je na pragu.

===

Ае реакто Века, Шрек срилијала у БЕОГРАДУ — Пошт. фахж 17.

| Рачун Поштанске штедионице, Београд 51005.

Телефон 23402, 23403, 23404, 23405, 23406.

Прима улоге на штедњу но најповољнијој камати. Врши све банкарске послове у земљи н иностранству. Издаје сефове под закуп,