Narodno blagostanje

Страна 449

— Nemačka vlada je rešila da se ukine sporazumi o platnom prometu sa Belgijom od 97 VII 1935 i da še žavede klirinški saobraćaj.

= Енглеска влада води преговоре са египатском у циљу куповине целокупне бербе памука која ће бити раздељена међу доминионе,

— Од како је Средовемно море постало ратна зона, трговина аутомобилима знатно је смањена. Пошто је онемогућен увоз аутомобила из прекоморских земаља, и из Француске, то се на нашој пијаци могу купити само аутомобили из Италије, Немачке и Чешког Протектората. Цене аутомобила скочиле су за 10 до 15%.

— Дирекција за спољну трговину известила је све товљаче свиња да свиње тешке преко 160 кгр. не продају испод 11 дин. по кгр. Истовремено се позивају сви товљачи који су продавали извозницима свиње 9 и 10 динара по кгр. да доставе имена извозника. Поводом тога саопштења удружења извозника стоке тврди се да извозници нису У стању да плаћају веће цене од досадашњих.

= Скопска трговинско-индустријска комора упутила је Министарству трговине и индустрије претставку у којој тражи: да се житарски трговци ослободе плаћања пореза на пословни промет, да се за оне трговце који продају шиеницу и кукуруз на детаљ предвиди да на крају сваке године извештавају Призад о продатим количинама пшенице и кукуруза, да се допуном Уредбе о максимирању цена предвиди проценат мањка који се може појавити услед сасушења робе или других разлога, да се хитно донесе објашњење по којој ће се цени продавати пшеница 70/15 или слична која садржи известан проценат кукоља, да се објасни како ће се зарачунати маржа од 12 динара кад детаљиста купује робу од увозника вагонске робе и најзад да Призад снабдева млинска предузећа Вардарске бановине потребним количинама пшенице.

— Нрема мишљењу дрварских трговаца ове 5име биће у престоници још мање огревног материјала него прошле. У ово доба године трговци у Београду обично су имали 150—200.000 кубика дрва и 1.000—1.500 вагона угља. Данас међутим нема ни 20.000 кубних метара дрва и 100 вагона угља.

— Веће београдске трговинске коморе на својој последњој седници претресало је сва она актуелна привредна питања која тангирају трговачки сталеж. Критиковано је ново привредно законодавство, истакнута је потреба да се настави са изменама и допунама закона о радњама, дискутовано је питање осигурања трговаца и решено да осигурање буде принудног карактера. После забране „Трговинског гласника" трговци су остали без свога листа, те ће се у томе правцу учинити све да лист поново почне са изласком. Констатовано је да је Уредба о откупу пшенице и кукуруза донета на штету трговачког сталежа. На крају веће се задржало на питању шећера. Пошто у последње време наши трговци нису у могућности да добију потребне количине шећера и задовоље потребе потрошача, одлучено је да се ово питање што скорије и на повољан начин реши.

— Избијањем рата и на Средоземном мору наша шумска индустрија дошла је у тежак положај. Извоз У многе медитеранске земље сасвим је отпао. Незгода је У толико већа што се ради о земљама које су плаћале девизама. ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Za vreme borbe u Flandriji izgubila je Engleska svu oružanu spremu nekoliko divizija. Potreba da se ona obnovi izazvala je nove izdatke preko predviđenih u programu naoružanja, za koje treba naći pokriće, S time u vezi postavljen

НАРОДНО БЛАГ ОСТАЊЕ _

је ovih dana za savetnika ministarstva 'linansija” ipfof. "Ки. Njegovo postavljanje komentariše namačka. Жатпра tako, da će on zajedno sa nizom predstavnika privrede raditi na tome da se spreči dalji skok cena. Ali smatra da. psihološka. sittacija nije povolina za njegove planove o. stabilizaciji cena i nadnica pošto zahtevaju osetljive: žrtve i. ·ograničenja. Kao prva mera biće uzimanje kredita: kod banaka. O tome. је ом dana govorio ministar finansija, :da vlada. hamerava za pokriće potreba državne blagajna da шута nedeljno · 'tekući kredit od klirinških i škotskih banaka čiji će se iznos utvrditi: svake nedelje a vraćaće se šestomesečno. Zbog visokih rashod4 vrig je teško odrediti unapred tačnu potrebi državne blagajne i pravilno urediti emisiju blagajničkih bonova i njihovu d6ospelost. Vlada će ovih dana tražiti ovlašćenje za kredit od 1000 mil: funti sterlinca. |.

— Minisfarstvo građevina zaključilo je Žajafi od 50 miliona dmara kod Hipotekarne banke + ciliu dovršenja objekata za snabdevanje vodom bezvodnih krajeva čije je građenje počelo još 1936 g. Ovaj zajam raspoređen je na sledeći način: Banovina Hrvatska 15,004.000 dinara, Dravska 5,900.000, Vrbaska 4,496.000, Drinska 5,110.000, Dunavska 3,000.000, Могаузка 5,000.000, Магдагека 5,700.000 1 ХефеКа 6,190.000 dinara.

— IHapuHHckH upHxomH y Tpehoj eceTHHHM jyHa изнели cy 26.540.992 динара. У времену од 1 априла до 30 јуна 0: Г. наплаћено је 309.415.310 динара. За исто време предвиђено је по буџету 259.211.250 динара што значи да је више наплаћено 50.204.060 динара. Од 1 априла до 30 јуна прошле године наплаћено је 262.826.481 динара што значи да је за исто време у овој години наплаћено више 46. 588. 829 динара или 17,73%.

— Америчко министарство финансија емитује државних облигација у износу 5—7 стотина милиона. Тиме оно мења методе финансирања, јер је до сада долазило до готовине издавањем благајничких записа. Напуштена је намера да се у току ове године пређе плафон БЕН дугова од 45 милијарди долара.

НОВЧАРСТВО

— Холандска влада била је завела мораториум на исплате из осигурања живота, јер се претпостављало да ће бити много случајева у којима би друштва била дужна да врше исплату. Мораториум је укинут, пошто се показало да је рат проузроковао релативно мале обавезе.

— Američko Društvo za finansisku rekonstrukciju osnovalo je dva društva čiji je zadatak stvaranja rezervi kaučuka i metala. Prvo ie Rubber Rezerve Co i drugo Metal Rezerve Co. Svako sa glavnićom od 5 mil. dolara. Prvo će moći zaključiti zajmove do iznosa od 65 mil. dolara, a drugo do 100 mil. Oba društva su osnovana na bazi zakona kojim se ovlašćuje vlada da stvori rezerve sirovina potrebnih za ratnu industriju. Društvo za stvaranje rezervi kaučuka kupiće 150.000 t. tog artikla, a drugo 75.000 t. kalaja.

— U Belgiji će biti osnovana druga novčanična banka namesto dosadašnje Narodne banke. Banke su uputile apel stanovništvu da tezaurisane novčanice DpUSti ш opticaj, inače će se morati početi sa emisijom znatne sume novih novčanica. U isto vreme proučava se Ditanić | 0 a poštanskih čekova. OI

— Novčanični "opticaj. u MO од: Гое ттаја о. 2. rastao је педе по ртозеспо za: 10 mil. funti sterlinga tako da je krajem juna iznosio, 609. mil., za „оду ili 103. mil. više nego u isto vreme: 1939. Poslednje "педеце „juna porast је iznosio 13 mil. kao posledica. povećanih. rashoda: u: Vezi S. ČVakuaciiom stanovništva iz Кгајеуа их morsku-obalu.i iz уеlikih gradova. Nacionalna štednja se: za Ћ0:-угете': ројасаја, tako u trećoj nedelji meseca juna dje“ iznosila 20: mil. funti