Narodno blagostanje

Страна 499

дине, да се изврши равномерна подела огревног дрвета без фаворизовања било којег краја наше земље, као и то, да се приликом прописивања јединствених цена за дрво усвоји принцип паритетних цена огревног материјала.

— Nemačka okupaciona vlast u Holandiji je naredila

da se cene svih artikala moraju zadržati na nivou od 9 maja, о. g. Zabrana povišenja važi i za kirije i usluge. Trgovcima

na malo odobreno je da povise cene izvesnim artiklima.

— U Belgiji jie izrađen plan o kontroli cena i određene su maksimalne cene puteru, mleku, jajima, pšenici i drugim artiklima za ishranu. U izvesnim artiklima pojavila. se oskudica. Tome je mnogo doprinelo nagomilavanje kod potrošača. ј

— Da bi ubrzala tempo isporuka kupljene robe u SAD i Kanadi engleska vlada je izmenila način poručivanja. Dosada su sve poruđbine išle preko ministarstva za snabdevanje, sada će se one u Kanadi obavljati isključivo preko tamošnjeg ministarstva za snabdevanje a one u SAD preko зресцатог рипотосшкКа.

— Danska vlada je podnela parlamentu predlog zakona o obaveznoj predaji hlebnog žita i zabrani njegove upotrebe za ishranu stoke, pošto je uvoz žita nemoguć i Danska će morati da sama seb# hrani. Zbog toga je zabranjena slobodna prodaja žita. Vlada namerava da cenu hleba dovede u saglasnost sa radničkim nadnicama.

— Španski devizni zavod otpočeće uskoro sa transferom nemačkih zamrznutih potraživanja. Obračun će se vršiti na bazi 3,94 pezeta za 1 Rm.

— Потписан је шведско-дански трговински уговор о клирингу и размени у вредности од 35 милиона данских круна за ову годину.

— Министар финансија донео је решење:

1. Овлашћује се Девизна дирекција Народне банке

Краљевине Југославије да уведе у живот споразум о робном промету и плаћањима између Краљевине Југославије и СССР закључен 11 маја 1940 г. у Москви и да издаје потребна упутства за његову примену.

У погдеду примене контроле увоза, СССР АЕ се као неклириншка земља у смислу решења број 13920/У 11-1936 и бр. 52976-УШ.

— Да би олакшала увозној и извозној трговини услове плаћања, Народна банка смањила је досадашњу провизију при девизним трансакцијама са 2.5 на 2 про миле.

— Одређене су максималне цене хлебу на територији града Загреба: бели хлеб тежине 750 гр. 4 дин, полубели тежине 900 гр. 4 дин. ни црни тежине 1050 гр. 4 дин.

JAVNE FINANSIJE

— Upis engleskog 21/%/o ratnog zajma nije dosada dao

očekivane rezultate. U četvrtoj nedelji otkako je otpočela emisija upisano je svega 11,85 mil. funti sterlinga prema prosečno 37 mil. upisanih u svakoj od prethodne 8 nedelje. Dosada je upisano svega 124 mil. tako da se računa da će se ovim zajimom moći pokriti svega polovina predviđenog ratnog deficita. Ministar finansija je izjavio da će se sadašnji rashodi moći podmiriti prodaiom zlata i efekata. Vlada Bri-

tanske Indije namerava da u avgustu zaključi u Londonu zajam:

sa kamatom od 92% i rokom od 4 godina, koji će se upotrebiti za konverziju 5% zajma zaključenog u oktobru. 1939. — Argentinski javni dug iznosio je polovinom 1939 gp. 7.989 mil. pezosa, za 908 mil. više nego u isto vreme 1938. Pošto su se opštine i provincije mnogo zaduživale tako da je postojala opasnost za njihove finansije, vlada je ustanovila kontrolu. Polovinom 1989 formirana je naročita komisija koja je kontrolisala trošenje pozajmljenih suma, jer je dotada bilo uobičajeno kod mnogih samouprava da zajmove ne zaključuju

HAPOJIHO BJIAFOCTAHE

Бр. 4

u investicione svrhe, nego radi pokrića budžetskih deficita. Ta mera pokazala se efikasnom, samouprave su u periodu 1939/40 zaključivyale mnogo manje zaimova nego pre tako, da se očekuje da zaduženje krajem juna 1940 neće biti mnogo veće od onog 1939. Mnogo veću brigu zadaje deficit u državnom budžetu koji je 1939 iznosio oko 180 mil. pezosa, a za 1940 predviđa se takode deficit, i t0 od 183 mil., pošto državni prihodi stalno podbacuju. Vlada ije rešila da skreše neke rashode da bi na taj način smanjila deficit na 123 mil.

— На скупштини градског већа загребачке општине усвојен је нови буџет за 1940-41 г. у износу од 154,895.655 динара.

NOVČARSTVO

— Engleska vlada blokirala je depozite Litve, Estonije i Letonije, i zabranila domaćim preduzećima svako poslova. nie sa društvima koja stoje pod kontrolom tih država.

— Estonska vlada je odredila moratorium za sVe noVčane zavode u zemlji, koji će važiti do 19 VIII o. g. Isplate i prenosi kredita mogu se vršiti do iznosa od 100 K mesečno po glavi. Izuzetno, preduzeća za isplatu nadnica i plata, i kupovinu sirovina, mogu da dobiju veće sume. Zabranjeno je otuđenje i zalaganje harti{a od vrednosti ma koje vrste bez odobrenja vlade. Opterećenie nekretnina i brodova može se izvršit: samo sa odobrenjem vlade.

— Narodna banka za Češku i Moravsku ističe u svom izveštaju da je novčamo tržišta od 15 juna do 16 jula o. g. bilo i dalje likvidno. Ulozi na štedniu kod banaka su nešto malo opali. Tražnja kredita za investicije je bila slabija nego ranije. Zapažena je tendencija preduzeća da raspoloživi novac upotrebe u ciliu sanirania dugova kod banaka. Cene u trgovini na veliko i malo nisu se osetno izmenile. Stanie useva je dobro. Rad industrije je intenzivan, naročito teške, a kako su javni radovi u toku, broj nezaposlenih se smanjio.

— Nadležna vlast u Nemačkoj je naredila da imaoci 41/#)/0 Kraniskog zemaljskog zaima od 1917 i 5% Crnogorskog zajma od 1911, koji se u deviznom pogledu smatraju državVljanima, treba da prijave posed tih papira do 20 avgusta 1940. I to posed hartija prvog zaima kod Creditanstalt-Bankverein ili Lainderbank u Beču, a drugog samo kod Creditanstalt-a.

— Izvozna i uvozna banka SAD, čija glavnica treba da se povisi za 500 mil. dolara na 700 mil., podelila je nekoliko miliona dolara kredita južnoameričkim državama. Tako Peru je dobio 2 mil. za finansiranje kupovina Perua u SAD, Ekvador 1,5 mil., što je samo jedan deo kredita od 10 mil. koji će biti odobreni za proširenje kulture kakaoa za izvoz u SAD.

— Према Уредби о доспелости за плаћање првог оброка земљарине предвиђено је да се први оброк за 1940 г. има платити 1 октобра. Ова одлука владе дошла је из жеље да се избегне навала нове пшенице на пијацу, што би довело до обарања цена.

— У Привилегованој аграрној банци постављен је владин комесар.

— Према званичним подацима Привилеговане аграрне банке наплаћено је од земљорадника на име отплате њихових дугова до 1 маја о. г. 3674 милиона динара и то: до краја 1987 г. наплаћено је 148.5 милиона, до краја 1938 г. 130.4 милиона и до краја 1939да год. 73.8 милиона динара. Од 1 јануара 1940 до 1 маја наплаћено је свега 20.1 милиона динара.

SAOBRAĆAJ

— Према подацима Управе поморског саобраћаја у Сплиту целокупна тонажа нацег бродарства износи 397.612 бруто р. т. Малу обалну пловидбу обавља 838 бродова с 44.057 р. т. велику обалну пловидбу 18 бродова с 26.505 р. т. а дугу 80 бродова са 326.450 р. т. На малој обалној