Narodno blagostanje

91. септембар 1940. _ НАРОДНО

Тако је (гагпја таспедшта izazvala potrebu povećnja proizvadnje. S time u vezi preduzeće DoW Chemical Co. je геšilo da izgrade veliku fabriku za proizvodnju magneziuma iz morske vode i u tom cilju zaključilo zajam od 20 mil. dolara. U industriji čelika proizvodnja je silno porasla. U avgustu 1940. je proizvedeno 6 mil. t, što pretstavlia rekord u istoriji ove indusitriske grane.

— U Albaniji su nađene naslage hromne rude koja sadrži 50% hromnog oksida. Ceni se da rude ima oko 500.009. + tako, da će Italia sVoiu potrebu moći da podmiri uvozom iz NMlbanije naimanjie kroz 10 godina.

— Услед несташице папирнатих врећа за паковање цемента рад у нашим фабрикама цемента још ће више опасти. Фабрика папира „Југобатес", која врши испоруке ових врећа правда се недостатком потребних количина кудеље која је потребна за везивање врећа.

= У последње време у Јагодину се доселило неколико већих предузећа: фабрика моторцикла, бицикла и пољопривредних машина „Утва“, фабрика шешира Браће Рот из Суботице и најзад словеначка текстилна фабрика „Југобруна“ оснива своју филијалу. -

— Експлоатација угљена у Бугарској из године У годину постаје све већа. Тако 1935 г. извађено је свега 1,68 милиона тона, 1938 г. 2,09 милиона, 80% експлоатације налази се у државним рукама. Услед појачане експлоатације порастао је знатно и извоз угљена. 1984 г. Бугарска је извезла 671 тону угљена, 1937 г. 3.454 тоне, 1939 г. 17.684 тона, док за првих пет месеци 1940 г. 78.507 тона. Главни увозник бугарског угља је Југославија, а затим Грчка.

— Основано је акционарско друштво „Сеона“ а. д. са седиштем у Београду. Главница 2 милиона динара. Друштво ће се бавити експлоатацијом и истраживањем угља и разних руда.

ТРГОВИНА

— Одржана је конференција по питању увоза парафина. С обзиром да је предвиђена количина увоза из Совјетске Русије у вредности од 100.000 долара, недовољна да подмири потребе домаће индустрије, одлучено је да се из Америке увезе 600 до 800 тона. Дирекција за спољну трговину преузела је на себе да сврши све потребне формалности око добијања енглеског невисерта и дозволе италијанских поморских власти за пропуштање брода који би ову количину из Северне Америке до наших вода пренео,

— Призад је забранио фабрикама уља откуп сунцокретовог семена. Ова забрана је дошла услед тога што се фабрике нису држале уговора о начину откупа. Забрана откупа трајаће десетак дана, колико је потребно да буде основана заједница прерађивача уљарица, која ће једина бити овлашћена 324 даљи откуп сунцокретовог семена. Купци који буду вршили откуп без овлашћења Призада, сносиће одговорност и казну према кривичним одредбама Уредбе о уљарицама и јестивом уљу.

— Pogod je pristupio prinudnom otkupu pšenice. Маgoveštavaju se oštre mere u vezi sa špekulacijom.

— Prizad je odlučio da izvrši prinudan otkup pšenice od svih mlinova koji raspolažu sa većom količinom nego što ie potrebno za petnaestodnevno meljanje.

— Odobren je izvoz pakovanih jabuka za Nemačku na račun ugovornih kontingenata počev od 18 septembra. Za potrebe ovog izvoza predviđena je količina od 500 уаgona. Ovai izvoz uživa naročitu povlasticu na osnovu koje Prizad raspisuje premiju od 55 dinara po metričkoj centi.

— Promet u detalinoj trgovini u Engleskoj u prvom polgođu 1940 porastao je za 5% prema 1989. Po volumenu

БЛАГОСТАЊЕ Страна 605

ie. verotatno opao, pošto 5зи сепе Za to Vreme skočile za 90%. U Londonu je promet i po vrednosti bio za '70% manji nego lane.

— Pre sadašnjeg rata u Engleskoi ia od države osnovano društvo za irgovinu sa zemljama Jugoistočne Evrope (nited Kingdom Commercial Corporation sa glavnicom od 1,5 mil. funti sterlinga. Pošto se trgovina sa Jugoistočnom Evropom slabo razvijala, a posle stupanja Italije u rat sasvim je onemogućena, društvo je rešilo da svoju delatnost proširi na Južnu Ameriku. Pored ovog postoji u. Englaskoj ioš jedno slično trgovačko društvo English and Scotish Commercial Cor., čija је glavnica sada povišena па 3,25 mil. funti starlinga. | i |

— Дирекција за CHOJbHy /TprOBHHy CKpehe Ia)Hy свима увозницима, чија се роба налази у Италији, да чим неку од ових пошиљака приме одмах о томе известе Дирекцију. То је ради тога, што Дирекција води сталну евиденцију свих пошиљака које су јој у своје време пријављене, и за чији је пропуст за Југославију тражила интервенцију наше трговачке делегације у Риму. i

— Уред за контролу цена прописао је максималн бруто зараду малопродавцима на подручју Управе града Београда. Да би се првовела што ефикаснија контрола, трговци на мало дужни су да воде контролни списак из кога ће се видети дан уноса робе у радњу, име лица од кога је роба набављена, датум и број фактуре фирме од које је роба набављена и т. д. Осим тога малопродавци су дужни да на видном месту у својој радњи истакну ценовник свих артикала који се налазе под контролом, са изричном изјавом да су цене израчунате на основу одредбе Уреда за контролу цена.

— У току прошле године немачка задружна организација „Аграрија“ у Војводини извезла је 3.000 вагона пшенице и 1.400 вагона кукуруза у укупној вредности од 62,5 милиона динара, као и разних пољопривредних производа у вредности од 1145 милиона дин. У „Аграрији' је зачлањена 181 задруга са капиталом од 19,112.500 динара.

— Решењем министра трговине и индустрије утврbeHa је откупна цена за рицинусово семе овогодишње бербе на 500 динара по метарској центи.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Fimska vlada je rešila da spolinu trgovinu stavi pod državnu kontrolu. Dosada je mpostojao komitet za davanje dozvola za uvoz i izvoz koji je na taj način vršio i izvesnu kontrolu. Sada ća biti osnovano zastupstvo za spoljnu trgovinu koje će davati mišljenja i predloge za obezbeđenje i ražvoj finskog izvoza i uvoza, izrađivati planove o raspodeli uvezenih proizvoda, naročito sirovina, kao i dirigovanju izvoza. Osim toga biće osnovan ured koji će se baviti proučavanjem najaktuelnijih problema spoljne trgovine.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Ministar prosvete izdao je naređenja svima školskim vlastima da pristupe obrazovanju đačkih kuhinja u cilju obezbeđenja ishrane siromašnih đaka. „Miaterijalna sretstva prikupljaće se od državnih ustanova, opštinskih vlasti, školskih poliklinika, ženskih društava, nacionalnih i patriotskih humanih organizacija, od imućnih đačkih roditelia i od posebnih priredaba u korist ovih kuhinja.

— Direkcija za ishranu preduzela je korake kod izvesnih gradskih i varoških opština da se organizuju odbori za ishranu, sa kojima bi Direkcija sarađivala na pitanju snabdevanja siromašnog stanovništva najpotrebnijim namirnicama. Direkcija je obećala da će dati potreban kapital za podizanje aprovizacije. S obzirom na visinu kredita sa kojim raspolaže Direkcija, postoje veliki izgledi da će se snabde-