Narodno blagostanje

Страна 650

menjuju. Ukoliko su se oni množili, vršilo se sve Ooštrije podvajanje. sveta i zato je politička kriza rasla svakog dana da na kraju provalija pukne tako široka, da je moralo da dođe do rata.

U izgrađivanju novih privrednih odnosa u jednom delu sveta, pod voćstvom Nemačke, javio se pojam privrednog prostora. U početku on je shvaćen kao politička parola, i kao unutrašnji nemački problem. Postepeno, ukoliko je Rajh sve odlučnije izražavao težnju da produži da trguje u svetu, pojam prostora sve više je izgrađivan u smislu novog poretka, novog odnosa zemalja koje se grupišu oko Nemačke, sarađuju sa njom privredno i čine jedan privredni prostor u kome voćstvo pripada Nemačkoj. Kada se pojam prostora tako izgradio, osetila se potreba da se otkriju njegovi isloriski koreni. Pojam je nov po definiciji, ali do njega se došlo u jednom istoriskom procesu. Trebalo je pokazati da on nije slučajno nastao, nije bez primera u prošlosti, makar u enibrionalnom stanju. I pošto se novi privredni poredak suprotstavlja drugom, koji je oličen u engleskoj privrednoj dominaciji, i koji ima takođe bogatu istoriju, trebalo je pokazati da borba među njima nije slučajna nego vekovna. Danas se ona nalazi u kulminaciji i wu odlučnoj fazi.

Ovo je u suštini smisao knjige profesora D-r Hajnricha Hunkea, koja je ovog leta objavljena u Nemačkoj pod naslovom »Hanse, Downing Street und Deutschlands Lebensraum«. ' |

Pisac je prikazao Hanzu kao specifično nemačku ivorevinu. Ona se javila pod kraj srednjeg veka, u periodu vladavine 1. zv. trgovačkog kapitala. lako je trgSovački kapital i u drugim zemljama u isto vreme bio na visini, ni u jednoj nije on izgradio svoj sistem u onom obimu i onako kao u slučaju Hanze. U Nemačkoj, konzekventno sredmjevekovnoj ideji organizovanja staleža, Hanza |e izgradila nešto više od staleške organiZacije, organizaciju gradova koja je pretstavljala najviši stepen Organizovanosti jedne nacije uopšte. Zato Hunke u toj tvorevini gleda Hanzu kao prvog preteču i organizatora modernog Rajha.

Hanza je ne samo povezala nemačke gradove i preko unutrašnje trgovine ostvarila privredno jedinstvo čitave teritorije, nego je i prema inostranstvu stvorila

" НАРОДНО: БЛАГОСТАЊЕ

за брл4о

tako utvrđene privredne odnose, da je nemačka privreda bila organski povezana sa čitavim severnim delom kontinentalne Evrope. Hanza je tako prvi put ostvarila nemački privredni prostor koji je naišao na rivala u engleskoj privredi, koju simbolizira Downing Street.

To je bio sukob između dva privredna sveta, koji su se služili raznim metodama. Oruđe Hanze bila je diplomatija, ona je nastojala da ostvari privrednu saradnju na sporazumu, Zde obe strane vide korist od nje i zato osećaju potrebu za njom. Engleska metoda bila je metoda dominacije, :kojoj je glavna garancija bilo oružje. Slabija na oružju Hanza je podlegla, a zato se raspao i hanzeatski privredni prostor.

U novim prilikama, kada. se trgovina nije ograničavala na pojedine kontinente, nego postala sveska, izmenila je ona svoj karakter. Trgovina je postala samo funkcija industrije. Što je razvijenija industrija jedne zemlje, to je veća potreba njezina za trgovinom. Tako je Nemačka u devetnaestom veku izgradila svoje kolonijalno carstvo, koje je propalo u Svetskom rafu, a za njegovu propast pisac okrivljuje i samu političku i privrednu organizaciju Nemačke iz 1914. Ti nedostatci otstranjeni su posle 1933, i Nemačka počinje da se priprema za novu kolonizaciju. Izgrađivanje privrednog prostora u novom kolonijalnom carstvu trebalo je da se ostvari u sporazumu između Nemačke i Engleske. Kad ona nije pokazala za to smisla, došto je do rata. Rat ima da reši definitivno pitanje nemačkog privrednog prostora. Pisac formuliše pojam privrednog prostora prvo u teritorijalnom smislu, kao dovoljan prostor da Nemci u njemu mogu da žive, vraćanje nemačke trgovine u taj prostor i privredna saradnja na evropskom kontinentu, ali u drugom duhu nego što je bila saradnja pod liberalizmom. To bi trebalo da bude saradnja geografski povezanih država Evrope u trajnoj zajednici, kojoj se moraju osigurati nmajnužniji izvori sirovina iz ostalog dela sveta. Prema tome pojam nemačkog privrednog prostora nije зато сеоота!ју, песо огсаnizacioni. Organizacijom saradnje treba izgraditi takve odnose između zainteresovanih zemalja da tim bude zagarantovana sama zajednica. Ona bi imala da počiva na specijalnoj podeli rada, koja ne bi bila rezultat anarhičnog razvoja kao pod liberalizmom, nego planska.

ДОГАЂАЈИ И

Paralelno sa povećanjem kursa marke izvršene su i promene u platnom prometu sa Nema-

Novi režim platnog prometa sa Nemačkom

čkom. Prema novom sporazu-

mu izvoz koji se vrši od 1 oktobra naplaćuje se na sledeći način: jedna trećina uplata ide na Rovi konto Narodne banke kod nemačke obračunske kase u Berlinu. Za ove iznose naši izvoznici dobijaju specijalne čekove glaseće na marke koji se realizuju prodajom u privatnom kliringu na domaćim berzama posredstvom ovlašćenih zavođa, a po kursu od 17,82 dinara. Da se ne bi desilo da padne kurs ovih maraka, u slučaju veće ponude od tražnje, Narodna banka primila je obavezu da sve Viškove otkupljuje po utvrđenom kursu. Za ostale dve trećine vrednosti izvoza izvoznici dobijaju dosadanje čekove. 1 ом čekovi prodaju se u privatnom kliringu, ali po starom kursu, ti. 14.80 din. Sve vrsta čekova, ti. i novog i starog konta, moraju biti realizovani u roku od 15 dana. Što se tiče na-

ПРОБЛЕМИ

plate izvoza izvršenog до 30 septembra, marke od tog izvoza unovčiće se 100% po starom kursu.

Kod plaćania uvoza napravljena je razlika na rokove do kojih je uvoz izvršen, do kojih su napravljeni zaključci, ali roba još nije uvezena i na rokove do kojih uvezena roba ima da bude plaćena. U principu sav uvoz iz Nemačke posle 1 oktobra plaća se markama novoga konta, i to 17,82 din. za jednu marku. Roba uvezena do 30 septembra plaćaće se po starom kursu, i to do 31 marta 1941 god. S obzirom da se na domaćem tržištu, usled velikog uvoza iz Nemačke i našeg: smanjenog izvoza, oseća oskudica u markama, uyoznici nemačke robe, koji imaju pravo da je plate po starom kursu, moćiće to da učine i bez maraka, ti. polaganjem odgovarajuće vrednosti u dinarima na »privremeno vezane« računč nemačkih poverilaca. U pogledu robe uvezene розје 1 oktobra, ali zakliučno pre 25 septembra, učinjen je izuzetak pa se i ova, na osnovu specijalnog ovlašćenja Devizne direkcije, može plaćati markama starog konta, ti. po kursu