Narodno blagostanje

19. оБтобар 1940.

Робно тржиште

Пшеница. — На прекоморским тржиштима влада непромењена тенденција: у Винипегу каснији термиви формирани су на бази уобичајених репора, док у Чикагу постоји велики депор. Релативно виша цена за промптну робу тумачи се техничком ситуацијом тржишта које још увек апсорбује понуду. Млинови, услед осетнот пораста индустријске производње очекују повећање потрошње брашна па услед тога купују веће количине пшенице. Државним средствима ломбардовано је до сада 390.000 ваг. У Аргентини влада лабава тенденција; цене су попустиле толико да су изгубиле све оно што су биле добиле по избијању рата и пале испод нивоа у августу 1939 год. Овако срозавање цене утолико је више симптоматично, јер Аргентина из старе жетве располаже још врло малим вишковима који ће без икаквих тешкоћа до нове жетве бити извезени у околне земље. Према томе, садашња ситуација на тржишту стоји под сенком повећања засејане површине и изгледа на добру жетву. Италија је увела јединствено брашно на бази измељавања пшенице 85% и принудно мешање са 10%/0 кукурузним брашном. Измељавање кукуруза предвиђено је 60%. Швајцарска је одредила нове цене за пшеницу од 40 до 42.550 фр. за квинтал. Житни уред У Шпанији приступио је реквизицији свих вишкова пшенице. Турска је дала једно обавештење из кога излази да је 32брана извоза привремена док се не буду установиле залихе. У Румунији и Мађарској стање на тржишту је непромењено: понуда је врло мала и потреба конзума тешко се подмирује.

Термински курсеви на прекоморским берзама нотирали су средином недеље:

XII III V Винипег центи бушел 703/в 713/a 751/8 Чикаго центи бушел 824 &13/8 771/» Б. Аирес пез. кв. 6,25 6,40 —

Домаће тржиште не показује никакве промене: у суфицитарним срезовима врши се принудни откуп па слободног промета скоро уопште нема; у осталим крајевима понуда је врло мала и не достиже да покрије локалне потребе. Објављено је решење којим се овлашћује Призад да без царине може увести 10.000 ваг. пшенице и 3.000 ваг. кукуруза. Поводом овога треба потсетити да је још увек на снази и уредба којом је Призад овлашћен да увезг 5.000 ваг. кукуруза. И као што није дошло до увоза кукуруза, сем неколико стотина вагона, исто ће се десити и са пшеницом и брашном. Последњих дана у јавности се говори о могућности снижења цене, која сада износи 300 дин, односно за дефицитарне крајеве и до 370 дин. По Уредби мин. трговине и индустрије овлашћен је да 1 новембра сасвим укине или смањи премију од 50 дин. која је додата на основну цену од 250 дин. Ми оматрамо да би министар трговине требало да се користи овим овлашћењем. То би било потребно из два разлога: да дефицитарни крајеви добију јевтинији хлеб и да они, који нису поштовали закон и пријавили своје вишкове, буду кажњени да се не би десило као са првом уредбом о принудном откупу кукуруза када су имаоци робе, који су изврдали обавези да предаду кукуруз по 170 дин. продали овај по 400 дин.

Кукуруз на прекоморским берзама нотира: у Чикагу за децембар 58/2 центи за бушел, у Буенос ПИВА 3,78

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 655

пезоса за квинтал. Мађарска очекује принос од 302.700 ваг. према 233.500 у прошлој години.

Домаће тржиште још је релативно мртво, јер ће тек при концу ове и идуће недеље бити главна берба. Садашње пословање, сем мањих количина раног кукуруза, своди се углавном на питање пулса, док ће се права цена развити тек за две недеље. Стари кукуруз тргује се по 930—8349 дин. Нови сушени промпт ради се по 260, а за касније термине 250 дин. Цена кукуруза у клипу варира између 100 и 130 дин, а има случајева где се плаћа и више. С обзиром на добру цену сматра се да ће трговина кукуруза у клипу овога пута бити врло кратка, можда највише месец дана, јер ће произвођачи радије сачувати робу за пролеће и тада остварити веће цене.

Стока. — На тржишту свиња, услед обуставе извоза у Немачку у току овога месеца, ситуација је постала мирнија и цене зрелој роби крећу се између 15 и 16 дин. за кг. живе ваге. Код говеда ситуација је непромењена; у хрватским крајевима робе има доста, прима говеда продају се по 8.50—9 дин.; у србијанским крајевима, услед прошле јаке зиме, понуда је минимална. Маст на велико плаba се 25—927 дин.

Овас, јечам. — Ситуација је непромењена; понуда је релативно врло мала, скоро незнатна. Овас се плаћа 310315; јечам 340—9350, пролећни 410—420 дин.

Суве шљиве. — Довоз сувих шљива је врло мали, по неколико вагона дневно. Цене се крећу од 700 до 1100 дин. за 100 кг.

Сваки напредак 7 промзводњи = употреби, сбе знање м сва искуства, што су их од године 1866 стекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет, чримењују се код фабрмкације наших

GABGOVLE МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран м економичан погон,

Jugoslovensha STANDARD — VACUUM Oil Company d, d, ЗАГРЕБ БЕОГРАД

чдчитајте наше „Анализе Биланса“