Narodno blagostanje

96. оБтобар 1940.

Argentine, zbog čega je ova imala alttivan trgovinski bilans prema Brazilijii. U vezi s time Argentina je ovim UZOVOrom odobrila Braziliji veći kontingent za izvoz tekstilnih proizvoda nego ranije. Osim toga odobrila joj je kredit od 50 mil. pezosa za kupovinu argentinskih poljoprivrednih proizvoda s tim da te artikle ne može da proda drugim zemijama. — Posle ukidanja carinskih granica između Raiha i Protektorata i određivania novog kursa između Rajhsmarke i krune (1:10), proizvodi Protektorata uvezeni u Slovačku postali su skuplji. Slovačka vlada da bi održala stari odnos između cena uvezenih i izvezenih artikala, bila je zavela izvoznu carinu od 16% na sav izvoz u Protektorat. Ovih dana je ona tu carinu opet ukinula.

— Шведски извоз 32 време рата је знатно опао, стога се влада трудила да га новим трговинским уговорима појача. При томе је највећу пажњу обратила суседним земљама, пошто је извоз у земље с ону страну Скагерака скоро немогућ због блокаде. По уговору са Норвешком предложен је извоз у другом полгођу 1940 у вредности од 25 мил. к, у Финску треба да буде извезено око 50 мил. к, У СССР 75 мил. к. Осим тога овим двема земљама је отворен велики кредит и то првој од 25 мил. а другој од 100 мил. од чега за ову годину 25 мил. Извоз у Немачку предвиђа се у износу од 500 мил. итд. Укупна вредност извоза за 1940 цени се на 1028 мил. к, за 25 мил. више него 1988. Пошто су цене изнад оних 1938 извоз по количини биће сигурно мањи него 19838.

— U Bugarskoi je ukinut sistem privatne kompenzaciie u platnom prometu sa Nemačkom. Svi izvoznici biće isplaćeni preko nemačko-bugarskog kliringa bez ikakvog odbitka.

— U Mađarskoj ie obavezno prijavljivanje svih zaliha sapuna. Ova mera smatra se kao prvi korak ka ograničenju potrošnje ovog artikla.

— Nemačka vlada je rešila da pojedini trgovci ili preduzeća mogu biti oslobođeni od obaveza da svake godine objave bilans i račun dobitka i gubitka za vreme rata. Tu povlasticu će davati ministar pravde onim trgovcima i preduzećima čiji se znatan deo imovine nalazi u inostranstvu i zbog rata nisu u staniu da njime upravliaju i procene njegovu vrednost. On može da naredi naknadno podnošenje bilansa nadležnim vlastima. Isto tako on može da oslobodi poiedine trgovce i preduzeća da daju za vreme rata poveriocima obaveštenja o svojoj imovini i poslovima i da im pokazuju svoje knjige.

— Između francuske i egipatske vlade vode se pregovori o plaćanju isporučenog pamuka i drugih poljoprivrenih proizvoda iz Egipta. Francuska vlada je sporazumna da plati 1,2 mil funti sterlinga.

Švajcarske trgovačke firme vode pregovore sa ruskim trgovačkim pretstavništvom o kupovini 4.000 tona pamuka i izvesne količine uglja.

— Дирекција за спољну трговину завела је нови режим извоза стоке у коме се фаворизује првенствено сточарско задругарство. Укидају се квоте учешћа заинтересованих група извозника. У колико задруге не искористе контигент у току једне недеље, остатак се дели између произвођача и трговаца. Изузев сточарских задруга никакве друге задруге од сада се не могу бавити извозом стоке. Расподелу задружних контитената вршиће Дирекција која ће издавати и одобрење за извоз.

SOCIJALNA POLITIKA

— Ministar finansija Argentine izradio je plan za suzbijanie nezaposlenosti, koji predviđa između ostalog Drinu dnj zajam od jedne miliarde pezosa. ;

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 685

— Прописана је наредба о спровођењу обавезног осигурања за случај изнемоглости, старости и смрти код ових установа: Пензионог. фонда сталних монополских радника, Пензионог фонда државне фабрике шећера на Чукарици, Пензионог фонда војно-техничког завода у Крагујевцу, бановинских пензионих фондова, општинских службеника и Пензионог фонда особља Српског бродарског друштва. Истовремено „Сузор“ је дужан да поменутим пензионим установама у року од три месеца од доношења ове наредбе дозначи све досад уплаћене приносе 3% изнемоглост, старост и смрт.

— Немачка влада помаже стварање зимнице породицама чији се храниоци налазе у војсци и који примају зато породичне помоћи. Код куповине кромпира је поступак следећи: Надлежна власт исплати купљени кромпир продавцу одједанпут, а цену ће постепено наплаћивати од породичне помоћи у ратама све до пролећа.

— U Novom Sadu održana je konferencija pretstavnika privatnih nameštenika i njihovih poslodavaca sa teritorija Dunavske banovine, na kojoi su nameštenici izneli svoje zajnteve za povećanjem svojih prinadležnosti u vidu dodatka na skupoću, koji bi procentualno bio najviši kod najmanje plaćenog namoeštenika onako kako je rešeno u banovini Hrvatskoi. NOVČARSTVO

— Курс долара на циришкој берзи пада. Половином октобра долар је нотирао 4,31/љ за 4 сантима мање од лондонског курса у септембру 1939, а за 15 сантима испод максималног курса у јулу. У банкарским круговима постоји мишљење да ће америчка влада ограничити слободу трансфера. На то их упућује нарочито последњи гоBOD претседника Рузвелта као и релација између швајцаоског франка и долара у Њујорку од 4,303/4 која је за долар неповољнија од циришког курса. Овакав курс франха мисли се да је резултат илегалне трговине који врши избегли швајцарски капитал, а који бежи сада из долара у франак и при томе се не служи службеним путем. Једини купац доларских папира је Народна банка чији се девизни сток због тога удвостручио на 600 мил. Пословни кругови пажљиво прате напоре владе да обезбеди довоз америчког угља. Успели у томе тражња доларских папира ће опет оживети. |

— Ускоро ће се приступити оснивању филијале /ipжавне хипотекарне банке у Мостару.

— Бугарска влада је одредила за јужну Добруџу курс замене леја за лев 2:1.

— Немачке власти упутиле су холандским осигуравајућим друштвима захтев да реосигурања која су пренета на енглеска осигуравајућа друштва откажу и пренесу на немачка и талијанска. Као разлог за то наводи се да ће ова моћи у случају штете да исту одмах исплате, што енглеска неће моћи. |

— Швајцарска влада је искористила велику ликвидност на унутрашњем тржишту капитала да смањи свој дуг код Народне банке који је настао у вези са финансирањем мобилизације. У том циљу она је издала благајничких емисија у износу од 100 мил. франака са роком од 6 месеци до 3 године. У исто време је смањила камату на исте. Док је раније плаћала на емисије исте врсте камату од 37/8%, сада свега 37/8%. Оволика ликвидност тржишта је последица враћања једног дела избеглог капатала који тражи пласман у земљи и налази га у државним хартијама од вредности. Обарање камате код нових благајничких бонова имало је за резултат падање камате и код других врста пласмана капитала па и код хипотекарних зајмова.