Narodno blagostanje

Страна 714

сада је запослено око 200:000 незапослених радника. Пошто је њихов број много већи Влада израђује опсежан програм запослења осталих незапослених радника. С тиме у вези је уклањање удатих жена из јавних установа и постепено потискивање њихово из приватних.

| Све ове мере захтевају огромне суме, и за владу (се поставља питање где да их нађе. Подела Француске на два дела онемогућила је преглед кретања државних приХода. Недавно је министар финансија изјавио да је у немогућности да састави редован буџет. Цени се да су приходи од пореза подбацили за 7з. Влада намерава да финегнсира свој привредни програм унутрашњим зајмовима. Засада она узима позајмице од Француске банке, Колико оне износе не зна се, пошто Банка не објављује више сво: је недељне извештаје. Приватне банке чије су централе још пре. примирја пресељене у неокупиран део Француске муку муче због недостатка докумената за редован саобраћај са својим клијентима. Последица тога је да се свако ко то само може, уздржава од плаћања како држави тако и приватним лицима. Расположење код штедиша је песимистичко, нарочито код оних који су уложили своје уштеде у државне хартије од вредности, пошто се сматра да је већи део тог новца изгубљен.

U Nemačkoj štampi se mnogo piše o novom ekonomskom uređenju Evrope posle sadašnjeg rata. Mi smo u nekoliko === brojeva doneli o toj temi član·ke istaknutih nemačkih ćkonomista i političara. Sada ćemo da se osvrnemo na seljačko pitanje u Nemačkoi, o čemu je au nedeljnom listu »Das Reich« izašao interesantan članak od Antona Reinthallera, · državnog potsekretara u ministarstvu ishrane i poljoprivrede, u kome se kaže:

Kako će biti rešeno seliačko pitanje u Nemačkoi posle rata

Buduća ekonomska saradnja evropskih zemalja razviјасе se pod voćstvom Nemačke. Pretpostavka za nju je zdrava privreda u Raihu, a ova ne može to da bude bez zdrave polioprivređe i zdravog seljaštva. To ne znači da se u Nemačkoj misli samo na obezbeđenje ishrane. Rajh bi mogao potpuno sam sebe da ishrani, ako bi se izgradili veliki posedi sa mašnskom obradom zemlje i sezonskim radnicima u plodnim krajevima i u osvojenim zemljama. Ali bi se tada morao uništiti sitni i srednji seljački posed. Ista sudbina zadesila bi seljaštvo u slučaju da nemačka privredna politika pođe putem jednostavnog razvoja industrije na štetu poljoprvredne ргоizvodnie. To bi bilo u slučaju da evropski istok liferuje Nemačkoj sirovine i poljoprivredne proizvode и zamenu za njene industriske proizvode.

I jedan i drugi pravac smatra se u vodećim krugovima Rajha pogrešnim. Na seljaštvo se gleda kao na kičmu celokupne privrede i osnovu održanja naroda. Na taj način je agrarna politika postala sastavni deo celokupne privredne politike. Stalo se na stanovište da nemački narod mora da bude seljački narod, ako neće da propadne.

Po završetku rata pred nemačkom vladom stoje dva „zadatka: ojačanje sadašnjeg seljačkog poseda a time u vezi stvaranje novih gazdinstava i kolonizacija osvojenih zemalja

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 45

па istoku. Prvi zadatak g. Reinthaller misli da treba rešiti modernizacijom proizvodnje primenom savremene tehnike u poljoprivredi, ali ne tako da posledica toga procesa bude bežanje radne snage sa sela, nego da se stvore uslovi za udoban život kao u gradu. To se može postići samo tako, ako i u poslednje gazdinstvo uđu tekovine moderne tehnike — telefon, električno osvetlenje, moderna sredstva za saobraćaj i vuču itd.

Kolonizacijom u osvojenim krajevima ukloniće se prvelika gustoća od 140 stanovnika po km? i moći će se stvoriti dovolina velika i za život sposobna gazdinstva. Kolonizacija je već počela. Dosada je u oblasti Varte naseljeno 135.000 Nemaca iz Volinija i Galicije. Uskoro će doći 35.000 Nemaca iz lublinskog okruga, zatim iz Besarabije i baltičkih zemalja. Е

Nemačka sprema velike socijalne reforme koje freba da obuhvate ceo narod posle zaVršetka rata. Kako će one izgledati, moglo se videti iz izjava koje je dao g. dr. Laj, vođ Fronta rada. U ргуој је 12neto Како će biti regulisan položaj radnika, a u drugoj su objavljeni principi socijalnog osiguranja za slučaj starosti, iznemoglosti, smrti i nesreće. __

Bazirano na ideji narodne zajednice osiguranje za slučaj starosti, iznemoglosti i smrti postavlia princip da obavezi rada odgovara pravo na pristojan život u vremenu kad nemački građanin ne mogne da radi. Osiguranje treba da bude zahvalmost zajednice njenim članovima za ispunjenu dužnost prema njoj. Zbog toga treba da bude osiguran svaki građanin koji je svoju dužnost izvršio. Iskliučeni od osigurania biće samo oni koji su izbačeni iz narodne zajednice zbog neprijateljskog držanja prema njoj. Visina osiguranja određena je prilikama u kojima je osiguranik živeo pre OSiguraila i mora da da sredstva za stan, hranu i izvestan КШturni minimum. Jasno je da visina penzije mora da bude određena na nekoi stvarnoj osnovi i. da ne može biti neograničena. Smatra se da ona treba. da bude tolika da može pokriti potrebe širokih masa narodnih. Prema tome, njome će biti obezbeđeno pokriće osnovnih potreba dosadašnjeg života osiguranika. .

Ovakav način osiguranja psihološki će povoljno да deluje na svakog građanina, pošto će biti siguran da će u starosti moći pristoino da živi. Starost neće biti idantična bedi, kao što je dosada slučaj sa svim najamnim radnicima, koji osim ruku nemaju nikakve druge imovine.

Onaj koji hoće da radi i posle sticania prava па репziju, uživaće povlastice. On stiče pravo da radi neki lakši posao bez umanjenja dosadašnje plate.

Reforma socijalnog osiguranja u Nemačkoj

Isti principi važe i za osiguranje za slučai „nesreće. Ozleđeni ne sme lošije da živi nego zdravi. To važi kako za vojnika tako i za radnika zanatliju, i druge bez obzira na poziv. Predviđa se da vojnici osakaćeni u ratu, radnici onesposoblieni za rad na dužnosti i majke sa mnogo dece dobiju posebnu platu pored redovne penzije. Razume se samo po sebi da će udovice i siročad takođ» biti osigurani.

Рачун Поштанске штедионице, Београд 51005,

Прашке кредитна банка, Праг сроилијала у БЕОГРАДУ — Пошт. фажх 17.

Прима улоге на штедњу по најповољнијој камати, Врши све банкарске послове у земљи и иностранству. Издаје сефове под закуп,

Телефон 23402, 23403, 23404, 23405, 23406.