Narodno blagostanje

9. нобембар 1940.

лице. Ма колико да су поскупели трошкови производње, нена млека од 5 динара је претерано висока. Кад је пре 2 месеца поскупело, некоји продавци нису се селидарисали и продавали су по 3,50 динара. Кад има такових појавз, онла је то разлог више за интервенцију власти. Пошто су до сада цене аграрних производа неограничено скакале потребно је да се изврши њихова ревизија.

Пе пива IO са 5 -

Uredba po kojoi ban može да donosi privredne naredbe sa zakonskom snagom ima dalekoст sežniji značai nego та Која uradba o prenošeniu poslova u nadležnost banovine. Kao što je vladi dato ovlašćenie da može da donosi uredbe за Zakonskom snagom dok nema Skupštine, tako je Danu sada dato ovlašćenje da za područje privrede izdaje naredbe. Uredbe za banovinu Hrvatsku donošene su i do sada na predlog bana. Dok ih on nije potpisao nisu mogle da stupe na snagu. Ni do sada nije bilo mogućno da se ozakoni nešto što nije u skladu sa namerama Banske vlasti. Ali je moglo да se Фософш да Кој ргефог пе ргоде. То је mogućuo ud formalnom pogledu, ali praktično nije dolazilo u izgled. Banska vlast dobija s ovom Uredbom najviše u vremenu, da ne mora da čeka dok predlog prođe.

Kao druga mera, posle zabrane otuđenja akcija bez dozvole vlasti došlo ije osnivanie Prohita (Povlašćeno, hrvat'sko- industrisko-trgovačko d. d.) sa kapitalom od 100 miliona dinara. Zadaća mu је da osniva, preuzima, kupuje prodaje industriska i irgovačka poduzeća svake vrste, da kupuje i prodaje. vrednosne papire industriskih i trgovačkih preduzeća, kao i da vrši sve poslove koji su s tim u vezi, da obavlja sve druge novčane i trgovačke transakcije u vezi sa finansiraпјет trgovačkih i industriskih preduzeća; da kupujž i Dprodaje nekretnine. Preko pedeset od sto kapitala upisuje banovina Hrvatska i njezine institucije. Društvo će izdavati obveznice koje će glasiti na donosioca i kotiraće na zagre'bačkoi berzi, a upotrebića se za otkup preduzeća. Obyeznice će nositi kamatu koju odredi uprava društva. Akcije se mogu da dobiiu i za preduzeće koje preuzima Prohit, i čija će se vrednost komisiski utvrditi.

Prohit

Prohit ja holding: kompanija. Ne obična, zato što dje osnovana pođ nharočitim okolnostima i sa skromnim sretstvima prema kapitalu koji ioj jie potreban da bi odgovorila svojim zadacima. Posle zabrane Jevrejima da vode izvesna preduzeća došlo je do njihove masovne ponude. Prohit ima zadaću da preuzme ta preduzeća, ukoliko ne bude za to sposoban privatni nacionalni kapital. Sa Prohitom banovina će doći u posed velikog broia preduzeća. Mi smo uvek sa nepoverenjem pratili jačanje državnog kapitalizma, zato što је 15Киstvo pokazalo da :preduzeća u državnim rukama rade slabije nego u privatnim.

__O ovom slučaju 'treba napraviti izuzetak. U vezi sa najnovijim zakonodavstvom nastupila je velika ponuda izvesnih preduzeća. Mi nismo toliko bogati kapitalom da bi se mogla da nađe jaka kupovna snaga koja bi ta preduzeća mogla da preuzme. A pošto se moraju prodati, preduzeća bi u bescenje došla u ruke trećih. To bi bilo nepravedno, a izazvalo bi poremećaj u privredi, jer bi preduzeća u rukama · posrednika koji su došli do njih za male pare, mogla da konkurišu uspešnije onima koja nisu promenila sopstvenika.

Ni banovina nema dovoljno kapitala. Zato će isplaći: vati kupovinu u obveznicama, koje nose kamatu, odnosno - jedan deo u obveznicama, a drugi u noOVCu.

Prohit potseća na taliianski IRI. Razlika je u motivima zbog kojih ja osnovan jedan i drugi. Talijanski institut pre-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ _

Страна 709

uzeo je bio od banaka pakete akcija industriskih. preduzeća,

a da bi došao do sredstava plasirao je obveznice, ili je za preuzete akcije davao svoje. Prohit preuzima preduzeća koja budu ponuđena na prodaju, Po slovu Naredbe on će prodavati ta preduzeća, verovatno ukoliko se bude formirao domaći kapital. Po #отг izgleda da ie Prohit zamišljen kao privremena ipstitučija. Ali on ima zadaću i da osniva nova

preduzeća i da obavlia sve transakcije u vezi sa finansiranjem

industriskih i trgovačkih preduzeća. U prvo vreme, dok bude savladao veliku ponudu Prohit će se varovatno ograničiti na preuzimanje akcija i prodavaće ih postepeno dalje. Ali s vremenom, kad tai posao ne bude više veliki može Prohit da postane važan instrumenat industrijalizacije koju bude sprovodila banovina Hrvatska.

ЧИТАОЦИМА

Због нагомиланог актуелног материјала морало је изостати осмо Писмо из Америке о држању Сједињених Америчких Држава према рату у Европи, и о развоју расположења које може да утиче на доношење дефинитивне одлуке за рат или против.

Ми имамо од сваког броја извесну резерву ради евентуалног комплетирања „Народног Благостања" од стране претплатника. Али је накнадна тражња бројева у којима су изишла писма из Америке узела обим који може да исцрпи наше резерве.

Чувајте бројеве!

ивиненинниннниниси истини _ Београдска сшштина предузела је низ мера за обарање цена и за снабдевање потро: шача. Једна од тих је укидање трошарине на неке артикле исхране. Трошарина је оптерећење потрошње, а у неким општинским финансијама оне су играле главну улогу без обзира на ову своју последицу. Ми смо нападали ову трошаринску политику, јер она цепа јединство привредног подручја на онолико атара колико има општина. Укидање трошарине, које је изазвано скупоћом, претставља признање да је она један од фактора високих цена. Па ипак циљ није постигнут њезиним укидањем. Ниво цена попео се толико изнад оног у коме су уведене садашње трошарине, да укидање уопште не претставља неко олакшање за потрошача Осим тога, укинуте су трошарине само код неколико артикала. Међутим, трошарине оптерећују потрошњу у укупности својој, код свих артикала, и зато би било потребно да се оне укину и код состалих. Укидање трошарине код неколико артикала, могло је само да повећа довоз. Оно је било од користи сељацима из околине, који су могли да се појаве у граду као про: давци.

Закашњење у укидању трошарине

Otplate seljačkih dugova opadaju iz godine u godinu. Za prVih. 10. meseci. t. g. uplaćeno: ie svega 38,5 mil., manje nego i u jednoj od prethodnih godina

Oko naplate seljačkih dugova

za isto vreme. O ovome .{e pisala dnevna štampa ı ovog puta

sa svih strana ponovljen je bio zahtav koji smo mi bili uputili mnogo ranije, da se prema dužnicima postupi s manje obzira. Seljak je bio naiveći korisnik skoka cena. On је