Narodno blagostanje

50. нобембар 1940.

НАРОДНО

БЛАГОСТАЊЕ

тога што мислим да засебно пишем о ценама у Америци. То је потребно због тога што се мора прво да објасни велики диспаритет између куповне снаге долара у земљи и његове курсне вредности.

Што се тиче спавања у возу, ту постоји бескрајно много комбинација. бина спаваћа кола су без купеа као и путничка. Кревети, два спрата, иду дуж вагона исто тако као и седишта, а пролаз је средином. Путник лежи у правцу кретања вагона, а не попреко, а то пружа много више удобности и много мање потреса. Али | у спаваћим колима могу добити и усамљене постеље у најразноврснијим комбинацијама. Њих има пет o: разликују се једна од _ друге по томе, у којој су мери одвојене и колико имају удобности. Најскупљи су кревети са још јед_ном собом, — скупи као сама карта. Разлика је у ценама између горње и доње постеље; доња је много скупља од горње. Могу се добити одвојене постеље за једно или два лица. Може се добити цео компартиман итд.

Интересантно је да не постоје спаваћа одељења за женскиње. Цела је подела у томе што су на једном крају тоалете за женске, а на другом за мушке.

Био сам радознао како ће ићи са тим колективним спавањем у спаваћим колима за путнике оба пола. Да бих могао да посматрам први сам легао.

Споља је постеља затворена завесом тако да индиo путник може да види све што се око њега огађа. Ствар се свршила ипак много простије "но Пе се то да замислити. За женскиње много лакше него за мушкарце. Мушкарци су се свлачили у по: стељи, па како су ове ниске, то се иза завеса, стењање, И ја сам са своје стране | | голготи мушкараца о чему сапутници мало знају, јер нисам могао да вичем кад год сам ударио глаBOM о горњи кревет. Нада мном је спавала једна млада лепа женска прилика. Жене су биле већином у горњим постељама. Није тешко погодити зашто; жена је акробат захваљујући гимнастичким вежбама. Оне се једним скоком попну у горњу. постељу: Док је мушкарац морао да савија ноге да би могао да свуче панталоне и да се сагиње да би могао да скине капут, дотле су жене сасвим мирно избацивале ноге кроз завесу и олакшавале иначе 0 просто свлачење. С времена на време се „појављивала по која лепа женска нога и препречавала путницима пролаз. Код жене је много паметније решено питање одела него код сапетог човека. Хаљиница, комбинезон и трико. То се нарочито“ лепо могло да посматра при свлачењу из горње постеље: жени не смета ништа ако се хаљина закачи 324: постељу. Код човека је пак пиџама уклонила све могуће евентуалне неприлике колективних спаваћих кола.

ТУ. НИЈАТАРСКИ ВОДОПАДИ

Рано сам морао да изиђем из своје постеље и вагона, јер је од Њујорка до Нијагаре само 9 часова, а пошли смо рано у вече. Силан је свет сишао на истој станици. Настао је страшан метеж, у коме су се добро сналазили само агенти туристичких предузећа. ја сам имао отежавајућу околност великог пртљага пошто сам пошао на дуже време. Кад сам овај најзад сместио, желео сам да израдим план посете водопада, али сам свуда наилазио на исти одговор: обратите се шефу такси- подузећа, који ће вас одвести и све показати. Цена од особе је 3 долара, полазак у 9 часова. Кад платите 3 долара, онда вам агент наређује да идете на доручак — у локал који вам је он наменио. Видим да је почело „вурцовање“, како кажу бечлије; али куд сви Турци ту и голи Хасан! Око девет и по часова се пошло. Било нас неколико у таксију — с конца с ко- нопца. Шофер нас вози по граду и показује скроз неинтересантне ствари. Одмах сам се сетио да хоће да добије у времену. И најзад смо дошли близу 80допада. Ty нас је шофер скинуо и предао другим агентима на надлежни поступак. Али не и мене. Брзо сам се оријентисао, јер ми је увек први гест био да не идем тамо куд гура агент. Свет је невероватно наиван и лакомислен као туриста. Ја сам се упутио у правцу који је показивала табла и брзо сам дошао до водопада.

Узвишен и страшан призор! 50.000 кубика воде, подељене на два водопада, сурвају се свакога секунда са висине од 50—60 метара. Нијагара је шира од Саве, готово као Дунав — само што није много дубока, Пад је под правим углом. Огромна маса воде која јури по стеновитом кориту великом брзином губи одједном корито испод себе јаучући год болова да вам уши заглуну, Самлевена при паду, а услед струје ваздуха коју изазива пад толике

масе, лети у вис у виду ситних капљица, управо у облику једног густог облака, заклањајући видик на 200 метара висине. -

На обалама Нијагаре као у целој С и "Америци, живели су некада црвенокошци. Нијагара је индијска реч и значи грмљавину. Израз је савр. шен. Водопад по себи није непознат нама у Европи. Ми имамо код Јајца један који је по форми сличан нијагарском, а много сличности пе хуци разбеснеле воде у борби са стењем имамо у Ђердапу од Добре до Доњег Милановца. Слика нам дакле не би била непозната, али оно што осећате код Нијагаре то СУ две ствари: бескрајна хука и огромност. Чарл Ди"кенс је писао, кад је угледао Нијагарске. водопаде, да је призор толико величанствен, да је осетио да је близу творца света. Није чудо што су Индијанци ставили Бога у водопад. Гледајући у водопад ви осећате сопствено ништавило пред огромном вишом силом, пред громовником, пред Богом. Педесет. ХИљада година сурвава се вода на томе месту, да се затим претвори у пловну реку. Нијагара у ствари није река. Она је од природе створен канал, који везује два грдна језера, која би се звала морем да имају слану воду, јер су огромна. Нијагара извир из језера Ири, које је везано са још три велика језера. Она је дугачка само једанаест кило метара. На другом крају се налази језеро Онтарио, у које она утиче. Између површине Ирија и оне (Онтарија. разлика је 110 метара. Вода полази из Ирија по тврдој стени, код места Нијагаре наишла је на меку стену, разбила је и спустила се за 50 метара, Природно је да толика маса воде гризе и чврсту стену и водопад се полако помера ка језеру Ири, тако да према мишљењу неких стручњака, за 20.000 година водопад ће доћи до самог језера и њега ће нестати. Мањи је водопад на територији Северне Америке, а. већи