Narodno blagostanje

Страна 784

Рђаве временске прилике у Мађарској онемогућиле су да се сетва обави благовремено, Пољопривредна удружења позвала су произвођаче да са сетвом, уколико то време дозвољава, продуже до конца децембра, јер је знатно мањи ризико од касне сетве озимице него ли од сетве јаре пшенице. Нарочито је препоручено да се при касној сетви употребљава Банкут који је врло отпоран. Исто тако препоручено је да се у земљи баци мало више семена, да би их више остало у случају раних мразева без снега. Пролећна сетва не препоручује се ни из разлога, јер произвођачи нису у стању да праве разлику између семена озиме и пролећне пшенице па им се може деснти да буду преварени. Термински курсеви на прекоморским берзама средином недеље били су:

XII III V „УП Чикаго; центи бушел — SOt/s 87 825/8 Винипег центи бушел — тоа 778 789%/4 5 AuMpec пезоса KB. 6,75 — — —

На домаћем тржишту стање је непрсмењено, понуде нема и целокупан промет пшенице ограничен је на принудни откуп и диспонирање апровизационим установама. Све већи број млинова остаје без сировине и без народ“ ног хлебног брашна па услед тога и снабдевање градова иде све теже. Такво стање захтева енергичне мере, јер је сигурно да пшенице има још у знатним количинама, али је ова прикривена, Премија од 50 дин. за 109 кг. продужена је и даље те је цена остала непромењена тј. 300 дин.

Кукуруз. — У С. А. Д. понуда је релативно мала и услед тога курсеви се добро држе. И на тенденцију тржишта кукуруза, као што је случај код пшенице, ломбард игра најважнију улогу. Ломбардна стопа за ову годину повећана је са 57 на 61 центу, а рок са 4 на 10 месеци. Збот тога произвођачи продају само ону количину за коју могу да добију цену вишу од ломбардне стопе. На тржишту у Аргентини курсеви су се катастрофално срозали на ниво на коме никада нису били. Садашња цена износи свега две трећине од најниже цене забележене у доба кризе. Чикаго за март нотирао је 61:љЉ центи за бушел, а Б. Аирес промпт 2,77 пезоса за квинтал.

Домаће тржиште још се није снашло после доношења уредбе о промету кукуруза. Сналажење иде у два правпа: произвођачи гледају како ће се извући од принудног откупа и ослободити од продаје сировог кукуруза пошто им више конвенира продаја природно сувог у пролеће који према вештачки сушеном ужива премију за износ трошкова сушења, а трговци пак имају одличну ситуацију са одређењем 4— дин. за сваки постотак влаге мање, јер је познато да се кукуруз до сада никада није трговао на бази мерења влаге путем апарата, већ обичним процењи“ вањем при чему. је сељак пристајао на оно што је трго: вац рекао. Са ових 4 дин. трговци су добили могућност да одређену им маржу од 12 дин. знатно повећају и да са сировим кукурузом под диригованим режимом, наравно уколико буде уопште било понуде, направе далеко бољи посао негз ли што би овај могао испасти под режимом слободне трговине.

Према стању на тржиштима главног продукционог подручја средином недеље имаоци кукуруза већ су почели да се устежу од продаје те је због тога понуда знатно опала и почело Ce, под изговором мањег процента влаге, трговати по знатно вишим ценама од оних које прописује уредба. С друге стране због отсуства разлике између повремено сувог и вештачки сушеног јавља се тенденција терминских продаја за пролеће од којих већина није реална, већ има једини циљ да избегне продају по садашњој цени.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 49

Овас, јечам. — Понуда оба ова артикла толико је мала да се више не може говорити 2 регуларној трговини, већ о спорадичним пословима врло скученог обима. Цена јечма скочила је на 355—9360 дин. а- овса на 320—83) дин.

Раж. — Због оскудице пшенице раж има врло чврсту тенденцију и цена је скочила на 342 до 345 дин. за 100 кг. Мешајући пшенично брашно са минимално процената ражаног појединци изигравају уредбу о промету пшенице и производњи брашна.

Пасуљ. — Тенденција је непромењена, стална. Цене се крећу од 420 до 500 дин. према квалитету. И ако је залиха у земљи прилично велика понуда је ипак доста ограничена што значи да и у овоме артиклу постоји птекулација. Стока, — Тенденција на тржишту свиња условљена је двама факторима: ограниченим извозом и мањом тражњом за потребе домаћег тржишта, а нарочито од стране кланичне индустрије. Ове недеље извоз у Италију повећан је на 35 вагона, а после 14 о. м. до када ће бити извршен контингент за Мталију, биће понсза отворен извоз у Немачку, Услед тога цене су нешто мало попустиле, лаке свиње плаћане су 12 до 18 дин, а дебеле 14.560 до 15 дин. Према цени кукуруза цене свиња требало би да буду око 17.50 дин. и та ће цена бити постигнута чим се повуда буде омањила. Дирекција за спољну трговину плаћа 17 дин, франко граница.

На тржишту говеда већ десетак дана опажа се већа понуда. Зима је на прагу па сељак, нарочито онај мањи, редуцира сточно благо на онолико колико преко зиме може прехранити. Следствено већа понуда у ово време године је сезонска појава. Цене се крећу од 6 до 9 дин, 88 кг. живе ваге.

Сваки напредак у пронзводњи = употреби, сђе знање и сва нску“ ства, што су их Од године 1866 стекли епецијалисти наше органаљације која обухвата цео свет,

примењују се КОД фабрикације чаших

GARGOVLE МАЗИВА

м дају им онај квалитет, који га- | рантује сигуран и економичан погон.

Jugoslovensha STANDAPD — VACUUM Oil Company dG. 4. ЗАГРЕБ БЕОГРАДА