Narodno blagostanje

| бтрана 90 HAPOJIHO

kaz državne dobre volje da održi princip pravično-

58, јег zloupotrebe se odigravaju protiv državne voO-

lje, а ћ0 је ха тазројоХепје u narodu vrlo važno.

Saznanje o silnom izigravanju karata u Svetskom ratu je uzrok da se merodavni faktori kod nas ustežu da ih primene. U toliko više što je učinjeno rđavo iskustvo sa dosadanjim izvođenjiem zakona dirigovane privrede kod nas. Ali u tome leži velika opasnost da se sa tim merama ne dođe dockan. Više je no sigurne da se te mere ne mogu izbeći. Čim dogori do nokata njima se- pribegava.

·Ne treba baciti iz korita dete zajedno sa уоdom. Treba bežati od toga da se rđave strane sistema karata ogiase za pretežnije od dobrih. Ma koliko da su mnogobroine zloupotrebe, ipak su one manje važne od dobrih strana teg sistema. Što je Nemačka danas u petstotinitom danu od početka rata a najmanju ruku isto tako snabdevena kao u početku, ima se zahvaliti samo njezinom sistemu karata. Ko hoće da upotrebi dobre i loše strane tog sistema, neka samo zamisli kako bi izgledalo kad njega ne bi bilo kod Bura kod koga je već nastupila oskudica” :

БЛАГОСТАЊЕ _ Бр. г

Магаупо да зе ротоси Кагаја пе гезауа рта: nje snabdevanja. One se odnose зато па raspodelu. · Po sebi se razume da se i ostale grane privrede koje stoje u vezi sa snabdevanjem moraju da dirigcuju istovremeno. Najveće zloupotrebe nastupaju ako se nije metnula ruka na sve količine odnosnoga artikla. Naigore je bilo tamo gde se smatralo da treba proizvođaču ostaviti izvesnu količinu dobara na slobodno raspolaganje. To je najveći neprijatelj sistema karata. Mora se popisati i poslednji kilogram robe koje nestaje, a proizvođača u pogledu snabdevanja staviti na istu nogu s ostalim potrošačima.

Krivično pravo zna za delikte koji uopšte ne dolaze pred sud. To je slučaj sa zelenaštvom, sa preljubom itd. Naročito je teško kod privrednih delikata konstatovati ih; ali to nigde nije bio razlog da se izvesna dela ne oglase za kažnjiva. Tako ije i sa sistemom karata. Ne treba se zavaravati, ne može dugo trajati takvo stanje da jedne zemlje imaju a druge ne. Nema zida na granici koji može da održi ta diferencijaciju. Oskudica se niveliše među pojedinim državama po zakonu o spojnim sudovima.

Из уредништва

Дванаесто американско писмо

ПОГЛЕД НА НАЈБЛИЖУ БУДУЋНОСТ И АМЕРИКАНСКЕ ПЕРСПЕКТИВЕ

Југословени славе данас. своје удвостручене зимске благдане скоро онако како је Черчил у своме божићном говору замишљао да ће бити у Енглеској после рата. Данас има у Европи четири неутралне

државе, а међу њима Југославија има најбољи међународни положај. У том погледу био сам оптимиста од почетка. То сам гледиште подржавао пре свега против свију оних који су желели да уђемо у рат на сопствену иницијативу; против оних који су бацали државне хартије на тржиште и куповали наполеоне по хиљаду дин. комад, против оних који су

IL ОДНОС СНАГА

једно питање, међутим, интересује цео свет, наиме, како ће се даље развијати данашњи рат, односно када ће се завршити. Ратне операције трају још непрекидно на разним секторима. Чују се гласови да се рат може да сврши на једном од тих сектора; али је то збиља заблуда. Кад се жели да нагађа даљи развој данашњег рата, мора се претходно одговорити на питања која страна има више изгледа на победу; а на то се може да одговори имајући пред очима однос снага зараћених држава.

Да видимо како стоји с Немачком.

Чињеница је да је Немачка данас највећа сувоземна војна сила, најјаче наоружана и са највећим бројем војника и да цела та снага стоји не· такнута. Нема те војне силе па ни коалиције која би могла победити Немачку. Немачка остаје апсолутни господар копна. На основу тога у, Немачкој се тврди, да ће Енглеска подлећи војној навали Немачке. Инвазија се очекује са сигурношћу. Али се исто тако често чују гласови да ће Немачка победити и без преласка у Енглеску. По једнима капитулација Ен-

грозничаво изнајмљивали станове у малим местима; против оних који су као ровци правили подземне каHane. На некадашњи упит куда се намеравам склонити из Београда у случају потребе одговорио сам да остајем у Београду, јер се то питање не поставља. Саветовао сам пријатељима који су се сматрали угроженим у својим местима да мирно седе где су. База нашег међународног положаја од почетка рата је немачко-руска кооперација која се по свима знацима простире и на југоисток Европе.

— ПАТА-КАРТЕ

глеске доћи ће као последица ваздухопловних и морепловних операција Немачке у Енглеској и око Енглеске. Сматра се по томе гледишту да Енглеска не може ни морално ни економски да издржи све интензивније бомбардовање из ваздуха. Други веле да ће Енглеска капитулирати због отежаног снабдевања. Ниједна земља у свету није толико упућена на спољну трговину као Енглеска. Непрекидним потапањем трговачких бродова доћи ће моменат кад неће бити довољно бродског простора за увоз и извоз. Трећи тврде да Енглеска не може издржати дуго из финансиско-девизних разлога; она све мање извози из небројено много узрока, а све више увози услед чега се исцрпљују њезина девизна средства.

На то одговарају у Америци да Енглеска може да рачуна на тако снажну помоћ из империје и Аме рике, да до економско-финансиске кризе неће у опште доћи. Али све и кад би се прихватило горње тврђење сигурно је да ове врсте капитулације наступају после дужег времена, Посредна нападна средства траже много времена. Колико се тим искушењима може да одупре зараћена земља најбоље по. казује пример Немачке у Светском рату. |