Narodno blagostanje

Страна 84

валити даље на потрошача, као што је цео скок цена ишао на његов рачун. Ни за пословне људе није“ терет. у сваком случају једнак, зависи од тога да ли је у могућности да настави послове. Према томе, све док се не би максимирале цене и повисио порез само у оним случајевима где се праве одлични послови, не може се очекивати да ће се путем пореске политике извршити. коректуpa. y дистрибуцији националног дохотка. То је могућно порезивањем самог дохотка, другим речима потребно је да цео порески систем буде. постављен на. другу основу. Овом приликом није повишење захватило например земљарину, иако је приход пољопривредника, специјално оних боји раде за тржиште, морао да буде колосалан.

| У изванредним приликама као што су садашње стоји ван дискусије да су потребе државе веће и да она мора да тражи нове приходе. Она има неколико начина да дође до нових средстава и према приликама она ће се послужити једним од њих или свима заједно. Код нас се такође поставило питање нових прихода, требало је само да се одлучимо за зајам или за повећање пореза. Кад је пала одлука на ове последње, требало је код одабирања који ће се порези повећати, одлучити се за оне којима ће бити у највећем степену задовољена начела науке о финасијама, да терети буду равномерно расподељени, да буду сношљиви за привреду и у социјалном погледу правични..

У ситуацији која је настала код нас услед привредних поремећаја основни проблем је скупоћа, која је погодила економски слабе потрошаче. Истина, има један слој потрошача који није интересантан, иако су цене скочиле, јер су се њихови приходи повећали сразмерно скоку цена или још више. Али зато је круг оних који су погођени скупоћом ванредно велик, а то је крупно социјално питање, које се донекле може да решава и пореском политиком.

Међутим, повишењем стопа пореза који се преваљују и трошарина, сви су потрошачи третирани јединствено. Такође су јединствено третирани и сви пословни људи, иако су се прилике код њих, према струци посла, силно измениле. Једни могу да и не осете део нових терета коли падне на њих, док за друге може да се тиме убрза процес ликвидације.

У нормалним приликама најсигурнији су приходи из оних извора који су овог. пута одабрани кад су стопе повишене. Ако се код одабирања мислило. У првом реду на успех код остваривања, онда се бар теоретски погодио најсигурнији пут. Али јотп сигурнији пут претставља повишење такса. Такса од преноса некретнина треба да буде нарочито уносна.

Ми имамо незапамћен промет некретнина. Нлапеви и објекти су постали необично интересантни за спекулацију. Нормално је да се један део капитала повлачи из циркулације и улаже у гемљиште и објекте, идући за баштинском рентом а развој ренте да буде такав да интерес. За

земљиште и подизање зграда буде веома велкк, аб што је био у Београду годинама после свет: Скот рата. Али садашњем интересовању за плаџеве и објекте није разлог у пенти: Рента је постала до“ некле неинтересантна. Обезбеђујући се од пада

НАРОДНО: БЛАГОСТАЊЕ __ | ер а Вре_

куповне снаге новца, јављају се бројни купци земљишта, који су спремни да плате цену, не обазирући се на ренту, односно цену у којој је већ антиципиран један пад куповне снаге новца, којим су се они већ помирили и осигуравају се од даљег.

·Повишење преносне таксе и завођење прогресивне скале може да има и резултат за којим се није ишло. Смањиће се интерес купаца за некретнине, јер су оне постале скупље за износ повишене таксе, односно смањиће се понуда, уколико купци покушају да таксу превале на продавца нудећи мање за исте објекте. У Хрватској сматрало се да је ова појава великог промета некретнина неповољна и да треба предузети мере против ње. Можда је то гледиште овом приликом победило. Ми се не слажемо са таквим гледањем, јер не видимо штетне последице већег промета некретнина. А најмање би било умесно сузбијати тај промет на овај начин. |

Код повишења такса на акције и ортачки уговор није одлучивао сигурно никакав: други интерес него фискални. Стопе од 6%• на акцију на доносиоца и 3% на акцију на име мораће да имају дејства на формирање акцијског капитала. Код нас уопште слабо стоји са овим обликом капитала: Акција је неинтересантна; јер су цене акција, прошавши кроз периоде инфлације и дефлације, тако силно варирале да је код широке публике остао утисак да је то најнесигурнија форма улавања капитала. Није потребно много па да се смањи и онај интерес код публике који је још постојао, јер само повишење таксе на 3% или 6% претставља високо опорезивање капитала, које је осетније утолико што се плаћа одмах код самог формирања главнице.

Превише би нам простора одузело да износимо- карактеристику повишења осталих такса. Код њих се уопште најмаркантније испољава фискални интерес, тако да се у неким случајевима види тачно како је систем наплате таксе подешен да се постигне што већи приход. Например до сада се плаћало на пријаву коју подносе привредна предузећа о текућим рачунима паушално 10 динара. Сада се плаћа на сваки табак пријаве посебно по 10 динара таксе, а пријава се мора да поднесе и онда кад нема текућих рачуна.

Сва ова повећања односе се -на читаву територију државе, па и код оних извора прихода који су пренесени у надлежност бановине Хрватске, као например таксе. Банска власт повисила је само бановински прирез са 259 на 50% и скале основног и допунског пореза тако да он не може да буде мањи од 4%, за капитал од 500.000 до 2 мил. а пење се до 10%, код капитала преко 25 мил. У осталом делу државе скала почиње са 2%, код капитала ло 5 мил. и пење се до 10%, код капитала преко 100 милиона. Скала минималног друштвеног пореза почиње од 5%,) код капитала од 2,5 мил; а пење се до 10% код капитала преко 25 милиона. док у осталом делу државе почиње са 2%, код капитала до 5 мил. и пење ке до 10% код капитала преко 100 мил.

"Ово је“ O ol се плаћа кад зарада не достиже известан минимум, односно и кад је уопште нема. Пре годину дана повишена је