Narodno blagostanje

15. фебруар 1941. НАРОДНО

1939. Прошле године дуг је пораста2 за 90 мил. На државу отпада 5291 (5064), а на покрајине 15844 (1504,0) милиона.

— У Француској је заведен порез на ратну добит са важношћу од 1 септембра 1939. Порез је прогресивав и стопа се креће између 20 и 800,

— Влада Чешко-Моравске намерава да изда облигације у вредности од 600 мил. круна са роком од 15 година и каматом од 3777. Облигације су ослобођене пореза на ренте и купоне и биће у целости преузете од једног конзорциума банака.

— Zajam od 100 miliona dinara koji je zaključila Vardarska banovina kod Hipotekarne banke upotrebiće se na unapređenje polioprivrede (7 miliona), podizanje eksportne klanice (9 i po miliona), unapređenie stočarstva i Veterinarske službe (3 miliona), pošumljavanje i regulisanie planinskih bujica (12 miliona), podizanje prosvete (12 i po miliona), iavne radove iz oblasti građevinarstva (31 miliona) itd. Realizovan:e OVOZ zaima izvršiće se u iri tranše, od kojih Je već prva tranša od 20 miliona stavliena banskoji upravi na raspoloženje. — Vlađa u Ankari odlučila je da od sada plaćanje kuluka proširi i na žene. Ovu meru vlada motiviše time, Što turski zakon nz poznaje razliku između muškaraca i žena, te plaćanje ove vrste poreza od strane žena pretstavlja samo njegovu logičnu posledicu.

— Banska vlast u Zagrebu zaključila ie kod Središnog ureda za osiguranje radnika zajam od 30 miliona dinara, sa rokom od 20 godina. Ova će suma biti upotrebljena za inVvestici:u u cilju elektrifikaci:e Banovine.

NOVČARSTVO

— Производња злата у Јужној Африци у 1940 постигла је рекорд од 14,03 мил. унци према 12,81 мил. 1989. Вредност тог злата у садашњим фунтама стерлинга износи око 118 мил.

— Енглеска влада је склоцила уговор са белгијском владом у Лондону о откупу злата из Конга. Исти такав уговор склопљен је са комитетом генерала де Гола у погледу већег дела злата из Камеруна, а спрема се уговор о откупу злата из Француске Екваторијалне Африке.

— U Luksenburgu је uvedena marka kao platežno sredstvo na mesto belgiskog i luksenburškog franka, čiji je kurs određen: 1 belgiiski franak: 0,08 marke i 1 luksenburški franak 0,10 marke.

— Od 1 do 29 januara ove godine Privilegovana agrarna banka naplatila je 6,1 miliona dinara zeml:joradničkih dugova, od koje sume otpada na Centralu—Beograd 2,5 miliona, i filijale Zagreb 0,6, Liubliana 2,7 i Sarajevo 0,1 miliona dinara. Do sada je isplaćeno anuiteta novčanim ustanovama za

predati portfeli zemljoradničkih menica 495 miliona dinara,

od koje sume otpada na Beograd 249,5, Zagreb 67,3 Ljubljanu 86,6 i Sarajevo 87,8 mil. dinara. Do 29 januara o. g. Banka je naplatila ukupno 425,9 miliona dinara.

SAOBRAĆAJ

— Povišene su vozarine za prtljag: na rečnim brodovi:ma za 20%.

— U Beogradu je osnovano novo akcionarsko društvo »Beograd« brodarsko i bagersko a. d. Glavnica 1,5 milion dinara.

— Direkcija za spolinu trgovinu proučava pitanje stal·nog pomorskog prometa sa Rusijom i Turskom. Prema projektu Direkcije u izgledu ja osnivanje stalne veze BrailaOdesa i BrailaCarigrad.

БЛАГОСТАЊЕ Страна 109

— Na osnovu sporazuma sa poštanskim upravama u Italiji i Francuskoj sve pošte u zemlji primaće pakete počev od 16 o. m. za oba dela Francuske do težine od 10 kg. za koje važe svi postojeći propisi za slanje paketa u inostranstvo.

RAT I PRIVREDA

— У Румунији је пооштрен закон о сузбијању с= ботаже и шпекулације животним намирницама. Трговци који не означе цену на изложеној роби биће строго кажњени исто тако, ако је мењају без разлога или неће робу да продају по одређеној цени.

— Одељење за кожу централног уреда за расподелу индустријских производа у Француској је наредило фабрикама обуће, обућарима и трговцима кожом да чу“ вају отпатке коже, гуме и штофа, пошто ће се ови доцније искористити. Ограничило је употребу кожа за производњу кофера, женских торбица и сличних артикала Ha 50% потрошње 1938.

— Мађарско министарство за снабдевање добило је овлашћење од владе да поставља комесаре који ће контролисати провођење закона и владиних наређења у пегледу исхране становништва. Они ће имати врло широк делокруг рада.

POLOŽAJ RADNIKA

— Швајцарско министарство привреде упутило Је апел послодавцима да не отпуштају раднике и намештенике. Осим тога да они који вису повисили плате и над: нице у вези са порастом цена то учине што пре.

IZ POSLOVNOG SVETA

Зборови акциокарских друштава;

16 фебруар. — Акционарски парни млин, Кратујевац (ванредан).

18 фебруар. — С. Х. Гутман а. д., Белишће (ванредан). 19 фебруар. — Нашичка муњара д. д. Нашице (редован). ·

22 фебруар. — Дионичко друштво за асфалтирање и тарацање Загреб (редоват).

2 март. — Окружна штедионица у Новом Кнежевцу, Нови Кнежевац (редован). — Електрично д. ML. у Новом Кнежевцу, Нови Кнежевац (редован).

4 март. — Банатско електрично д. д., Панчево средован). 6 март. — Рудница а. д. Београд, (редован).

8 март. Рудник каменог угља, Ртањ Браће Минх а. д. Београд (редован). — Извозна банка а. д. Београд (редован).

д март. — „Минерз“ а. д. Београд (редован) Ђевђелијска банка, Ђевђелија (редсван). — Крајинска банка, Неготин (редован). — Југословенски рудници ман: гана „Цер-Небојша"' а. д. Београд (редован), — Крату: јевачка привредна задруга, Крагујевац (редован). — Новопазарска банка у Новом Пазару, Нови Пазар (редован). — Лесковачка штедионица а. д. Лесковац (редован). Хипотекарна банка трговачког фонда Београд (редован). — Народно купатило д. д. Пашићево (редован). — Штедионица земљорадника д. д. Темерин (редован).

15 март. — Фабрика летелица „Утва“ а. д. Београд (редован). — Хинко Крањец „Адлер“ а. д. Београд (редован). — Савска банка а. д. Београд (редован). — Јадранско подунавска банка Београд (редован).

16 март. — Лесковачка централна банка, Лесковац (редован). — Тетовско-идустријско а. д. Тетово (редован). — Краљевски трговачки кредитни завод, Краљево (редован). — · Акционарско друштво Матарушка бања,