Narodno blagostanje

Страна 108

se osigura što bolji prinos kako u kvalitativnom tako i kvantitativnom pogledu.

— Viada u Bukureštu odlučila je da kredit za snabdeVanie seljaka od 500 miiona leja poveća na jednu i po milijardu. — Švajcarska poljoprivreda treba da se preorientiše sa stočne na biljnu poljoprivredu naročito žitarica i stočne hrane. Žasejane površine, po planu ureda za ishranu, treba da. se podvostruče na 500.000 ha. Jedan deo stoke mora se poklati, pošto na takvoj povećanoj površini oranice ne može da se proizvode dovoljno hrane i za stanovništvo i za stoku. Broj goveda ima da se smanji za 20% i svinja za 50%. Broj kon-a, naprotiv, treba da se poveća za 20% da bi se imalo dovoljno vučne snage. Broj ovaca će se moći povećati, pošto се за povećanjem bi:jne proizvodnje biti dosta za iste, a time će se dobiti i izvesna količina vune za tekstilnu ·industriju.

INDUSTRIJA

— Немачка производња сировина за текстилну ин дустрију је систематски повећавака последњих 7 година. Број оваца је порастао толико да је 1940 добивено око 10.000 т вуне према 5.000 1982. Површина под ланом ове године износиће 100.000 ха тако, да ће Немачка моћи у целости да подмири потребе лана сопственом производњом. Производња конопље је такође јако порасла, пошто се површина повећала од 230 ха 1932 на 20.000 1940. Осим тога стабљика конопље сада се боље искоришћава тако да се добило ново влакно (Хокенбарт), које по квалитету стоји између лана и конопље и употребљава се за производњу грубог платна. Прошле године је произведено тог влакна 12 мил. килограма. Производња вештачке свиле и дрвне вуне стално расте. Лане је прве произведено преко 80.000 т и још ће да расте пошто је капацитет фабрика повећан на 100.000 тона, Дрвне Буне је произведено око 200.000 т, а у овој години продукција ће се још повећати. Промет у индустрији вештачке свиле и дрвне вуне је износио око 600—700 мил. Рм,

— Између претставника француске и немачке текстилне индустрије водили су се дуже времена преговори о сарадњи. Ових дана преговори су завршени. Француски индустријалци ће подићи већу фабрику дрвне Буне и целулозе у неокупираном делу Француске, а Немци ће им пружити за то техничку помоћ.

— Završen ja nacrt naredbe o tipizaciji i ograničenju proizvodnje tekstilnih artikala. _

— Trbovljiansko ugljenokopno društvo ustupilo je Banovini Hrvatskoi 66 svojih rudnika u Krapinskom i Pregradskom kotaru.

Ilorpeomm cy:

стални сарадник,

млађи чиновник, економист или правник.

администратор

TRGOVINA

—“" Француска влада настоји да из прекоморских земаља уБезе хране и других животних намирница. На ушћу Ла Плате налази се пет бродова натоварених смрзнутим месом и влада се:труди да то месо дође у не-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

ЈБјођ 7

окупирану Француску као пошиљка. Црвеног Крста. У исто време упутила је апел америчкој влади за одобрење куповине пшенице, кукуруза и кондензиранот млека.

— Између Шпаније и Аргентине приводе се крају преговори о куповини 4—2500.000 т пшенице, 120.000 т памука и 1.500 т смрзнутог меса. Тешкоћу претставља плаћање ових артикала. пошто је исцрпљен кредит који је Енглеска отворила Шпанији у земљама стерлиншког блока. Изгледа да ће Аргентина 32 доцније куповине пољопривредних артикала отворити кредит Шпанији са роком од 10 година са каматом од 3%.

— U toku prošle godine u Zetsku banovinu uvezeno je preko Direkcije za ishranu 1.441 vagon kukuruza i 45 vagona pšenice.

— Ministarstvo za snabdevanje i ishranu upozorilo je trgovce na Veliko i na malo da se drže propisa o kontroli cena i da ne plaćaju i ne traže više cene od dozvoljenih. Do ove pojave mog:o je da dođe pogrešnim rezonovan;em, da je nastupila vakancijla u pogledu kontrole. cena momentom obrazovanja novog ministarstva. Pravno to je nemogućno, jer sve dotle dok ne budu proglašene nove mere i propisi ostaju stari na snazi.

— Ukinuta je izvozna carina na daske, štafle, žioke i letve.

— Na osnovu rešenja Ministra trgovine i industrije izvoznici klaničnih proizvoda dužni su da plaćaju proizvođačima Za svinje prima kvaliteta od najmanje 170 kg. težine 17 din. po kg., a za svinie od 155—160 kg. 16.50 din.

— U okviru kontingenata od 2200 komada automobilskih guma iz francuske stigla je i druga partija, čime Je ovaj kontingent iscrpljen. Ministarstvo trgovine izvršilo je raspodelu prispelih količina prema banovinama.

— 5.000 metarskih centi slovenačkog hmelja kupila је Sovjetska Rusija.

— Pogod je oslobođen plaćanja carine na uvoz 12.000 tona šećera.

— Vrednost izvoza u prošloj godini izneo ie 6.680 miliona dinara a vrednost uvoza 6.018 miliona, što pretstavlja aktivu naše spoline trgovine od 661 milion. Po količini izvoz je iznosio 3,254.719 tona a uvoz 1,262:877 tona.

— Spolina trgovina Turske prošle godine je mnogo opala kako po količini tako i po vrednosti. Uvoz se skoro prepolovio i iznosi za 10 meseci 58 mil turskih funti prema 106,83 mil. 1939. Izvoz jie takođe iako opao i iznosio 88,5 пи. prema 103,8 mil. Smanjen ije uvoz artikala iz prekomorskih zemal:a, a tako isto mašina, papira i lekova.

JAVNE FINANSIJE

— Влада САД поднела је Конгресу предлог закона да се граница државног задужења повиси од 49 на 65 милијарди долара,

— Енглески министар финансија тражећи нове кре: дите за финансирање рата је рекао да ратни трошкови износе сада 76 мил. фунти стерлинга према 64 мил. пре неколико месеци. Дневни издаци попели су се од 5 мил у почетку рата на 10,5 мил. До краја марта 1941 ратни издаци ће износити око 600 мил, фунти, а у следећој буџетској години око ! милијарде.

| Завршен је упис холандског 4% зајма од 500 мил. форинти. Упис је дао преко очекивања добар резултат, пошто је уписано око 30 мил. више од расписане суме.

— Јавни дуг Аргентине половином 19140 је износио 77245 мил. пезоса, за 335,5 мил. више него у. исто време