Narodno blagostanje

„Страна 199.

Nema ničeg misterioznog u osnovima zdrave i јаке demokratije. Osnovnž stvari koje naš narod očekuje od svog političkog i ekonomskog sistema su jednostavne. To su: _.._ Једпакоз! za sve, = - Кад опта Кол тори да гаде.

Osiguranje onima kojima je potrebno.

· Kraj specijalnim privilagijama manjine.

Očuvanje građanskih sloboda za sve.

Plodove napretka nauke da uživaju široki slojevi i da se standard života stalno diže.

To su jednostavne i osnovne stvari koj ne smeju nikada da budu ispuštane iz vida u ovoj nemirnoj i neverovatnoj složenosti modernog sveta. Unutrašnja i traina čvrstina našeg "ekonomskog i političkog sistama zavisi od stepena u kom on ispunjava ta očekivanja. | Mnoge stvari povezane sa našom socijalnom politikom treba odmah da se poprave. Na primer: Više građana treba da dobiju penziju u starosti i osiguranje za vreme пегароslenosti. Treba да proširimo mogućnost dobijanja potrebne lekarske pomoći. Treba da izradimo bolji sistem pri kom će lica koja zaslužuju i trebaju zaposlenie moći da ga dobiju.

Pozivam na ličnu žrtvu i ubađen sam u dobru volju svih Amerikanaca da odgovore ma taj DOZIV.

Jedan deo žrtve znači plaćanje više poreza. U svojoj budžetskoj poslanici ja sam preporučio da veći deo OVog velikog programa naoružanja bude plaćen porezima koje sada plaćamo. Niko. ne sme da pokuša, niti sme da mu bude dopušteno, da se obogati od ovog programa, i princip da plaćanje poreza bude u saglasnosti sa sposobnošću plaćanja treba da bude stalno pred očima našam zakonodavcu«.

но || вршило се 50 година рада

Јубилеј једног осигурања #Бемачког осигурања за случај

у Немачкој старости, изнемоглости, смрти и несреће. Када је било заведено, било је намењено само радницима. Пораст броја намештеника у вези са развојем индустрије, трговине и банкарства довео је до тога да се осећала потреба и њиховог осигурања. Оно је заведено 1911. · Поводом овог педесетогодишњег јубилеја немачка штампа истиче, да је осигурање радника и намештеника имало значајног удела у смањењу смртности у Немачкој. Крајем 19 века, пре него што је заведено осигурање, број смртних случајева је износио 25,7 на 1000, а у периоду 1910—1914 15.

Светски рат и инфлација првих година после њега чинили су велике штете осигурању. Од имовине која је 1914 износила око 2 милијарде златних марака 9/10 је пораело. После тога је дошла незапосленост. Доприноси су опали, а како су се прихди од имовине смањили, оситурање је запало у кризу. Осигурање приватних намештеника је боље прошло пошто је основано кратко време пре Светског рата и имовину почело да формира тек после њега.

e : - 5

Осигурање за случај незапослености после 1983 је растерећено, пошто је број незапослених којима је требало данати потпоре нагло опадао. Један део средстава, којим је оно располагало, употребљен је за санацију пензионог осигурања. После тога пензионо осигурање могло је опет да врши своју функцију. Његова организација је модернизована. Сада се иде за тим да се њим обухвате што шири слојеви. Први корак је учињен завођењем обавезног осигурања за занатлије 1939. Допринос износи 4% од годишњег дохотка. | Данас је пензионим осигурањем обухваћен велики број припадника слободних професија, Остали су ван њега

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ _

трговци детаљисти и трговачки путници, затим жене које раде повремено по кућама, издају намештене собе и т.д. Реформа социјалног осигурања после садашњег- рата, 0 којој смо писали у бр. 45/40 тако ће бити опсежна, да ће и последњи грађанин у Рајху бити осигуран за случај старости, изнемоглости, смрти и несреће.

„Франкфуртер Цајтувг“ донео“ Развој привреде Сов. Ру- је интересантан приказ, стасије у 1940 ња привреде Сов. Русије крајем 1940 г. из ког узимамо неке податке: Територијално повећање донело је не само пораст броја становника на 200 милиона него и знатан број индустриских предузећа у присаједињеним земљама. На тај чачин повећана је производња добара за потрошњу, нарочито текстилних, папира и целулозе изнад количине предвиђене у петогодишњем плану. Најважнија добит су луке ва Источном мору које се не замрзавају и ушће Дунавг. Тиме се саобраћајна веза између Сов. Русије ин осталих европских земаља јако поправила,

ae

Године 1940 била је просечно добра жетва. Принос је износио око 114 милиона тона жита. Геолошка испитивања која се већ годинама врше открила су прошле године нове изворе сировина. Тако на пример у Узбекистану, чији је главни производ памук, откривени су богати слојеви каменог угља. Исто тако велики слојеви угља откривени су у Казакстану, Бунгару у Сибирији, северном Кавказу, Арменији и другим крајевима. Велики слојеви калаја пронађени с на обалама Тихог Океана, оловне и бакарне руде азбеста и мрког угља у Сибирији итд.

Завођење осмочасовног радног дана омогућило је појачање прозводње у свим гранама. Појачана је радна дисциплина у предузећима тиме, што је повећана власт и одговорност директора. Ови су добили положај сличан оном командира у војсци. У исто време забрањено је радницима да напуштају фабрике без разлога и омогућено премештање квалификоване радне снаге из једног предузећа у друго по потреби као што је то случај код државних чиновника. Тиме се мисли постићи правилна расподела квалификованих радника по индустриским гранама.

Проблем квалификоване радне снаге за совјетску индустрију је доста тежак, пошто се стално осећала оскудица у њој. Фабрике су подизане брже него што су образовани кадрови стручних радника. Последица тога је била да је производња последњих година расла спорије него што је било предвиђено у плану, а у индустрији нафте забележен је известан застој. Законом о стварању резервне радне снаге тај се недостатак мисли отстранити, Фор. миране су школе које ће сваке године избацивати 800 хиљада до 1 милиона стручно образованих младих радника.

Резултат наведених мера је бко да је производња у свим гранама лане појачана. Штампа истиче да досада није било таквог полета у продукцији бакра, алуминиума, олова, калаја, злата и платине. Једино топионичка индустрија није испунила свој план. ;

Сада се претреса питање једне новине у машинској индустрији и ваљаоницама. Ради се о укидању рада у три смене. По предлогу, који се сада проучава, рад у две смене је продуктивнији. Трећа — ноћна смена — показала се у многим предузећима мање продуктивном, пошто су чешћи прекиди и друге сметње у раду него по дану. Због тога би се она требала да употреби за припремне радове, испитивање и поправак машина за рад по дану. Опити овог начина рада праве се у једној московској фабрици алата која резултате објављује у „Правди“.