Narodno blagostanje

| r

CrpaHa 170 HAPOJIHO

није могла да апсорбује сву његову радну способаост и интелигенцију. (Он је остао жив дух који је пратио ток друштвеног живота, учествујући у њему, не иза кулиса, него активно, а у извесним моментима и у главној улови на позорници. Опраштајући се са њим ми би могли само да поновимо оно што смо написали поводом његове педесетогодишњице: „Савчић је школа; не само за нове путеве академске омладине, већ и у другим областима и правцима. Савчић је обдарен силаим здравим разумом, без кога нема ни науке ни успеха у послу. Савчић је био Савчић као друг, пријатељ, као партиски човек, као народни посланик, као министар." ·

FEE ram

Крајем фебруара о. г. објављена је у Немачкој уредба о распуштању потрошачких 34друга и преносу њихове имовине на Немачки фронт рада. Ко познаје историју задругарског покрета у Немачкој, зна да су задруге настале у борби сиромашних слојева против висовах цена животних намирница. Задруге су требале да омогуће својим члановима куповину артикала до којих им је било тешко доћи с обзиром на њихове приходе, Потрошачке задруге су се развиле нарочито међу градским „слојевима. У индустриским крајевима трговачких радња скоро и нема и радници се снабдевађу највећим делом у задругама. Оне броје око 2 милиона чланова у Рајху и пола милиона у бившој Аустрији. У свему око 10 мил. становника. данашње Немачке снабдева се у њима.

Кад се све то узме у обзир постаје интересантно питање — зашто су оне сада распуштене. Одговор на њега дао је Д-р Лај у једном чланку у ком је изнео мотиве који су руководили владу при доношењу наведене одлуке, а који преносимо у изводу. Задруге претстављају облике колективне привреде које националсоцијализам не може да усвоји. Оне уживају специјална права која су усвојиле за време ранијих режима, постепено су постале тврђаве демократских партија центрума и левице и тако су изгубиле своју некадашњу политичку неутралност. Због тих нарочитих права, постојао је сталан антагонизам 'из-

Укидање потрошачких задруга у Немачкој

БЛАГОСТАЊЕ ·_Бр. 11

међу њих и трговине и занатства. Њихова ликвидација је била решена још 1933, али се раније није могла провести, јер би знатан број потрошаћа у индустриским крајевима остао извесно време без „могућности снабдевања животним намирницама док тај посао не би организовала трговина. Сада ће се ликвидација извршити тако, да ће корисне установе тих задруга. — продавнице, предузећа итд. — бити задржане и претворене у узорне трговачке и занатске радње, које треба да буду школе у којим ће се образовати трговачки и занатски подмладак. Те радње ће давати Фронт рада својим члановима после- рата, а потребни капитал за рад даће им Банка немачког рада. Приликом ликвидације задруга пазиће се да њихови чланови не претрпе никакву штету. Њихове улоге и уделе вратиће им Фронт рада.

ве Један мали допис у „По литици илуструје веома јасно како је трошарина крута фискална мера која на сваком кораку погађа и онога коме није намењена. Студент, полазећи из Београда, понео је собом машину за писање да је искористи преко празника и вратио се с њом. Иако је машину купио у Београду, дакле платио за њу трошарину урачунату у цену, морзго је да је плати поново, јер није имао рачуна којим би доказао да је купљена у Београду.

Градски трошаринац не може да се упусти у испитивање је ли трошарина плаћена или није. Он је постављен на једном месту где има да претресе путнике и да наплати трошарину за објекте који су на листи. Мако се трошарина наплаћује од предмета за које се претпоставља да су купљени на другој страни, за трошаринца је сваки предмет објекат трошарине, и зата морају да се дешавају случајеви кикав је имас студент са машином. Трошарина се може да наплаћује само од хране и то на велико. Чим се протегне на све артикле и на сваку количину, наплата њезина претвара се у шиканацију која често добија некултуран изглед.

Трошарина

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

ПОЉОПРИВРЕДА

— Швајцарска влада, да би омогућила што интензивнију обраду веће површине него до сада, одлучила је да покупи све пољопривредне машине које су употребљиве и да их рационално расподели код употребе. Фабрике нису биле способне да излиферују онолико машина више за колико се показала потреба, углавном због оскудице сировина. Зато је наређено предавање старог“ железа,

— Нојапазка ујада је Чопеја хађгапи о Кјапши оуаса. Smatra зе da je ova mera privremena i da će klanje ovact biti opet slobodno s tom samo razlikom što će se ograničiti potrošnja jagnjećeg i ovčijeg mesa.

-— Evropska proizvodnia vina u 1940 god. iznosila je 101,9 mil. hl. prema 163,5. mil. hl. u 1939 god.

— Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je 81.800 din. na ime pomoći siromašnim stočarima na teritoriji Drinske banovine. Ova će se pomoć upotrebiti za nabavku priplodne stoke u svrhu unapređenia stočarstva.

— Prema podacima Banske uprave u Novom. Sadu pod-

zemna voda u Vojvodini poplavila je do sada 350.000 jutara obradive zemlje, srušila 1.697 kuća, dok je 1.414 kuća već sklono padu.

— U cillu da dođe do povećanja poljoprivredne proizуодпје vlada tu Bukureštu je odlučila da se sva do sada neobrađena zeml:a obradi, što će se uglavnom izvesti u državnoi režiji.

— Vlada u Budimpešti odlučila je da svu neobrađenu zemlju, koju vlasnik iz kojih bilo razloga nije stigao da obradi, preda naročitim staraocima koji će imati za zadatak da tu zemlju učine obradivom, dok će sč vlasniku na kraju žetve isplatiti zakupnina, koju će odrediti nadzorna ро о» privredna vlast. :

— Bugarsko mihistarstvo poljoprivrede i zemlioraničke zadruge zaključili su sporazum O realizovanju kredita od 866,5 miliona leva, koji će se upotrebiti na sprovođenju čatvorogodišnjieg: poljoprivrednog plana.

— U Sledinjenim Američkim Državama nalazi se oko 6 miliona bala pamuka, koji se usled rata nč može izvesti 1