Narodno blagostanje

RUR OI

15. MapT 1941.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 171

Evropu. Vrednost ovog pamuka iznosi 365 miliona dolara, dok njegovo održavanje po magacinima sta:e godišnje 17 miliona.- ;

ИНДУСТРИЈА |

— За 1941 привредни план СССР предвиђа повећање индустријске производње за 17—18% према 11% прошле године, Од тога производња средстава за производ“ њу треба да се повећа за 23,2%, а саме машиче и метелни производи за 26%, док ће се прозиводња потрошних добара повећати за 9%. Производња железа предвиђена је са 18 милиона тона, челика 22 милиона, угља 191 милион, нафте 38 милиона тона. Производња електричне струје повећаће се за 1,75 милиона киловата. У вези са повећаном дисциплином рада очекује се да ће се продуктивност по раднику повећати за 12%, а да ће се у исто време трошкови производње смањити за 3,7%. Производња жита, која ie 194) била 120 милиона тона треба да се попне за 8%. Предвиђене су инвестиције капитала у износу од 57 милијарди рубаља.

| — У Шпанији, на површини од 850 ха откривена су лежишта бакрене руде, у долини реке Ајора. Годишња производња од 65 хиљада тона исцрпеће ово лежиште за пет година.

—" У Белгији врши се организовање читаве народне привреде по узору на немачку. Најпре је извршена организација по појединим гранама привреде, текстилна, хемиска, кожна, метална итд. а затим ове оргахзнације треба да буду јединствено повезане. Ту ће бити обухваћена предузећа индустрије и трговине, домаћег и страног капитала. Задаћа ове организације је да олакша државну контрзлу над искоришћавањем продукционих средстава и да олакша расподелу сировина.

— У Утрахту, Холандија, основан је холандски привредни фронт, коме је задаћа да организује целокупну неаграрну производњу у земљи. За пољопривреду постоји већ од раније савез пољопривредника. Поједние организације овог фронта радиће према инструкцијама власти.

— Џ Метаској је 1936 zabran,eno podizanje novih preduzeća za proizvodnju pisać.h mašina i povećanje kapitala postožećih. Ta je zabrana ovih dana ponovo produžena do kraja februara 1949, pošto se još uvek nisu izmenile prilike na tržištu da bi se mogla proizvodn:a povećati.

— Rumunska vlada namerava da etatizira preduzeća Tirme Ausschnitt kao što je to učimila pre izvesnog vremena sa preduzećem firme Mahaxa. Na taj način najveći deo teške industrije biće u državnim rukama.

— Prošle godine izgrađeno je u Generalnom guvernemanu kladniača koje mogu da prime oko 300.000 t. Ove godine treba da se izgradi nekoliko hladn:#ača sa isto tako velikim kapacitetom. U tom cilju je osnovano društvo za gradnju ћадпјаса.

— Bel!gisko ministarstvo privrede osnovalo је зрес али ured za papir, koi treba da kontroliše proizvodnju i vrši газродеји papirne mase, papira, kartona i srodnih proizvoda. Sva lica i preduzeća koja se bave proizvodnjom i trgovinom na veliko moraju se prijaviti uredu.

— Belgiski ured za železo i čelik zabranio je proizvodnu čitavog niza artikala koi su se dobrim delom izvozili u Nemačku, Češko-Moravsku, Norvešku, Dansku itd. Radi se o sledećim proizvodima: razno Rkuhinjsko posuđe i kućni nameštai, užeta, ograde, rešetke na prozorima, spomenici itd. Zabrana važi i tada kada se veći deo tih artikala sastoji od žaleza ili čelika, a ostalo od neke druge materije.

—·U 500 pariskih industri:skih preduzeća vlada je postavila nove :uprave, pošto su dosadašnji sopstvenici, direktori i druga rukovodeća lica, napustila zemlju.

— U Norveškoj su otvorena dve fabrike za proizvodnju cipela sa drvenim donom. Đon se izrađuje od brezovog drva koje zbog svojih kvaliteta pretstavl;a odličnu sirovinu za ovu vistu artikla.

— Prema rečima francuskog ministra privrede, Francuska će uskoro preći na dirigovanu privrčdu.

— Svi privatni rudnici ugla u Turskoj preći će u ruke države, dok će akcionari dobiti odgovarajuću oštetu.

— Употреба стакла наместо других материја којих нема довољно сада за време рата постаје све већа, У Немачкој се већ израђују пређа и тканина од стакла које се употребљавају за израду простирача, гардина затим као материјал за изолацију наместо азбеста и биљних влакана, за омотавање параих цеви и котлова и т. д. Данас од стакла праве цеви за пиваре и млекаре, кавани за топлу воду и разне специјалне уређаје у индустрији. У индустрији конзерви оно се употребљава за конзерве наместо железног лима Прошле године је израђено 240 милиона конзерви од стакла, 600 милиона боца, 900 милиона ампула и 500 милиона судова за паковање лекова.

ТРГОВИНА

— Одржана је земаљска конференција Удружења извозника — секција извозника воћа —, на којој је донета резолуција у којој се захтева да се спразумно са немачким властима квалитативни и квантитативни пријем робе изврши на југословенско - немачкој граници од стране етручњака делегираних како са немачке тако и југословенске стране, да се са немачким властима унапред утврди цена воћу, како би се наши извозвици при куповини у земљи могли да равнају, да се образује југословеноконемачки одбор који би имао за задатак да решава сва питања која могу да избију за време извозне кампање, као и то да се преко Призада издејствује од немачких власти повраћај неправедно задржаних бонификација у 1983 год. које су одобрене због сувише дугог задржавања робе при транспорту којом се приликом роба покварила.

— Италијанска спољна трговина ишла је са 5 морским путем, а од тога /Љљ кров сам Гибралтар. Па ипак, за седам месици рата она је порасла у периоду Рата према истом периоду претходне године, а то је било могућно пребацивањем трговине на друге земље, специјално на Немачку, која учествује сада са 40%. Због нарочитих потреба у ратној ситуацији показало се нужним да се цео увоз озбиљније организује. Сви артикли масовне потрошње увозе се преко институција или друштава која имају неку врсту монополског карактера. Али постепено се преко таквих институција увозе и полуизрађевине и готови фабрикати, Министар трговине треба да повеже увознике и извознике у заједнице, а где оне не покажу успеха биће организоване полудржавне корпорације.

— Завршени су трговински преговори између Италије и Немачке, као и у погледу платног промета. Уколико се ради о промету добара која су од преке потребе за ратну индустрију предвиђено је да лиферације из обе земље има да се врше не обзирући се на стање клириншког салда.

— Власти у САД, тежећи да привредно вежу што јаче уза се државе Јужне Америке израдиле су два плана. Оснива се привредна служба са задатком да произвоБаче и извознике Јужне Америке информише о приликама на тржишту САД. Исто тако образоваће се одбор који ће североамериканске привреднике обавештавати о приликама повољним за њихов извов.

— Услед рата амерички извоз памука пао је за 832% у јануару 1941 према истом месецу 1940.

— U Indokini je zavedena kontrola izvoza gume. Osno·