Naša književnost

ци, приповетке Кола Чашуле и Јована Бошковског и песме Блажа Конеског, Благоја Корубина и Ванча Николеског. У „Критици и прегледу“ Венко Марковски пише о првој изложби македонских сликара и Киро Хаџи-Василев о комедији Васила Иљоског „Чорбаџи Теодос“. ј Часопис „Нови ден“, за уметност, науку и друштвена питања, први је покушај да у ослобођеној Македонији на томе плану окупи и дигне нужан број сарадника, како би одговорио својој основној намени. За сада то „Нов ден“ још није успео. Али напори макгдонских јавних, културних и књижевних радника и кроз „Нов ден“ илуструју један заиста стваралачке интензитет, који мора дати резултате.

М.

КУЛТУРНИ ЖИВОТ У ПОЉСКОЈ

(По званичним подапима)

Позоришта у Пољској. — У Пољској постоји сада тридесет и једно позориште, која се налазе у централним областима, а од тога једно — за сада прво — Државно пољско позориште у Варшави. Сем тога постоје у Варшави четири позоришта, четири у Кракову, три у Лођу, два у Познању те по једно позориште у Лублину, Катовицама, Торуњу, Кјелцима, Бјалистоку, Ченстохови, Бидгошћу, Калишу, Ржешову, Сосновцу, Бијелску, Гдињи, Сопоту и Опољу.

Основана су, сем тога, и позоришта у Тјешину, Олштину и Јелењој Гори. Оснива се путујуће позориште у Вроцлаввју, а основаће се и у Шћецину.

Постоји такође пет путујућих драмских позоришта са седиштем у Кракову, Кјелцима, Катовицама, Сосновцу и Олштину.

У Пољској има једанаест марионетских позоришта. Постоји пројект да се из Совјетског савеза пресели у Груђенђ позориште Станиславске.

Започело је регистровање аматерских ансамбла. Радом у том правцу особито се истакла лублинска област. Сем тога регистровано је шеснаест омладинских ансамбла. 4 У Торуњу на Универзитету основа-

на је у Пољској прва позоришна катедра. У Лођу делује Државни институт за позоришну уменост. На подручју позоришног школства постоји девет позоришних студија уз већа позоришта. У Грођиску оснива се први Државни позоришни лицеј за уметнике и техничке ансамбле. У Казимјерзу Уметнички институт школује инструкторе за аматерска позоришта.

Примљено је за извођење у позориштима тридесет комада које су написали пољски писци делимично већ после рата.

Министарство за културу и уметност основало је Централну дирекцију чија је задаћа да организује приредбе за народ. Она доприноси У државне финансије месечно око два милиона злоти прихода.

Пољски књижевни живот. — Пољски писци удружени су у Синдикалном савезу пољских писаца у осам секција и то: у Варшави, Кракову, Лођу, Лублину, Познању, Катовицама и Торуњу те у засебном сељачком оделењу, у свему са 260 стварних чланова и 88 кан дидата. 3

За почетне таленте постоје посебни литерарни студији у Кракову и Лођу. ни

Организовано је досада у појединим местима око двеста литерарних вечери, састанака за рецитације и дискусије о темама литературе и културе. У Варшави се одржава стално

„књижевна среда“, а у Познању „књи-

жевни четвртак“.

Министарство за културу и умет„ност приредило је путем Савеза писаца или других организација такмичења: у Кракову за новелу или приповетку из времена окупације, у Лођу за дело из живота сељака или радника, у Варшави за дело из живота пре стонице, подесно за рецитацију на бини или приказивање у позоришту, те

за драму за сељачка и радничка по-

зоришта,

У Пољској постоје десет књижев-.

вих часописа: Тубгс2056, Одгоадхепте, Кигтса, Машка 1 5жшКа, Геуу Тог, ОАга, Хусе тегаскје, Катепа, 24гој,