Naša književnost

ХУјез, Неки од њих излазе уз субвенцију министарства. На Поморју припрема се књижевни часопис „Аркон“, а у Варшави изаћи ће ускоро први број књижевног недељног листа „Варшава“.

Писцима су додељене куће за становање: две у Кракову, три у Лођу и опоравилишта у Цијеханкама код Лублина, у Плавовцама код Кракова, у Гротникама код Лођа, у Сопотама, Закопаном и Јелењој Гори.

- Започети су радови за народно и-

"здање дела Мицкијевића. Ово издање

са потпуним критички утврђеним текстовима изаћи ће у серијама током године -1946.

С обзиром на питање ауторског пра-

ва припремљени су декрети за оснивање Фонда уметничког стварања, помоћу 5: уплата од дела која не потпадају под заштиту ауторског права, за регистровање и пренос издавачких уговора из времена рата, за привремено извлачење стечених права мртвих аутора, чија су дела од особитог јавног значаја.

Предузети су кораци да се за књижевне, научне и уметничке ствараоце постигну порезне олакшице, а вођени су преговори за узајамну заштиту ауторских права са Совјетским савезом.

Музика у Пољској. — Министарство за културу и уметност предузело је посредством Савеза пољских композитора који броји 43 члана, акцију за наруџбину дела у висини износа око двеста хиљада злоти,

___Основано је државно предузеће с називом „Пољски музички накладни

завод у Кракову“, који издаје ноте. И-

зашло је четрнаест издања.

Изабрано је државно музичко накладно веће као саветодавни орган министарства. Државна опера ради у Познању. Постоје три велике филхармоније, од тога једна за репрезентацију у Кракову, а две преостале у Лођу и Катовицама. Сем тога основано је једанаест симфонијских „оркестара са локалним значењем у обласним главним местима.

Поново је покренут у живот Ин-

етитут Фридерика Шопена, те је организована свечаност поводом повратка Шопеновог. срца у Варшави.

Зашлићени су остаци музичких библиотека престонице, концентрисани су на једном месту те доведени у стање употребљивости (Варшавска филхармонија, Варшавско музичко друштво, Конзерваторијум.) Основана је при државном музичком заводу библиотека оркестралних и солистичких рукописа. Библиотека садржи око 1000 примерака. У Познању је основан Фотографски архив, чији је задатак да сабира фолклорни материјал (у поречју Варте и (Одре). Отворен је такође Музеј музичких инструмената.

Организован је Централни уред за концерте, чији је задатак да се у свима местима Пољске брине о приређивању концерата. Тај уред има у десет градова своје окружне уреде. Пољски балет (Парнел) почео је рад.

Отворено је деветнаест државних музичких школа, од тога пет виших, пет средњих, један лицеј и три школе за компоновање,

Припремљена је реформа музичких школа.

Ликовна уметност у Пољској. Ликовни уметници, удружени у свом Синдикалном савезу пољских ликовних уметника, броје у четрнаест секција око две и по хиљаде сликара, вајара, графичара и декоратера.

У Пољској је досад одржано тридесет изложби.

Изашла је збирка „Рушевине Варшаве“. У штампи се налази збирка „Година 1939—1944“,

Министарство прелази од политике субвенционисања на наруџбине и откупљивања, од чега ће бити створена галерија сувремене уметности.

Школа ликовне уметности има двадесег и седам; од тога су државне: две више уметничке академије у Кракову и Шаршави, једна виша школа ликовних уметности у Лођу, три института ликовних уметности, један лицеј ликовних уметности и једна школа за уметничко